Hoci som sa rozhodla, že budem bloggovať predovšetkým o koláčoch, muffinoch a podobných delikatesách, nedá mi nepodeliť sa o tento septembrový jesenný recept. Hlavné ingrediencie sú tekvica hokkaido a kuskus, takže kto nemá rád, nech ďalej ani nečíta:P
Experimenty s tekvicami nemajú momentálne u mňa konca kraja –kokosovo tekvicová polievka, tekvicové latté, sladký tekvicový páj a v neposlednom rade skvelá zapekaná tekvica so syrovou čapicou (tá vznikne vtedy, keď poviete manželovi, aby tam dal syr „tak od oka“ a vy sa nepozeráte:))
Dobrú chuť…A ďalšie tekvicové recepty sa pripravujú, takže „stay tuned“. Jeseň je cool.
Ingredients
- 1 stredne veľká tekvica hokkaido
- 1 menšia červená cibuľka
- 80 g celozrnného kuskusu
- 1 červená paprika (nakrájaná na malé kocky)
- 1 konzerva sušených paradajok v oleji (nakrájané na pásiky)
- Soľ
- Korenie
- Čerstvá alebo sušená bazalka
- Pol hrnčeka červenej šošovice
- Lyžička sójovej omáčky sladkej
- Lyžica olivového oleja
- Tri lyžice strúhaného syra Gran Padano
Instructions
- Rúru si predhrejeme na 190 stupňov.
- Pripravíme si tekvicu – omyjeme ju, prekrojíme na dve časti, vyberieme jadierka a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tekvicu posolíme a dáme zapiecť na 30 minút, aby pekne zmäkla.
- Medzitým si dáme variť červenú šošovicu, ktorú predtým poriadne prepláchneme. Výhodou červenej šošovice je, že nemusí byť pred varením namočená vo vode. Uvarená je tak za cca 15 minút.
- Pripravíme si kuskus, ktorý zalejeme vodou v pomere 1:2 (jeden diel kuskusu a dva diely vody). Pridáme lyžičku sójovej omáčky a necháme kuskus tak, až kým nie je celkom nasiaknutý vodou.
- Na olivovom oleji speníme cibuľu. Po chvíli pridáme nakrájanú papriku, paradajky. Chvíľku restujeme a nakoniec pridáme uvarenú šošovicu a napučaný kuskus. Poriadne premiešame, osolíme a okoreníme.
- Vyberieme tekvicu z rúry a naplníme ju kuskusovo-šošovicovou zmesou.
- Posypeme strúhaným syrom a dáme ešte na 10 minút zapiecť.
Hoci milujem najviac na svete leto, jeseň má tiež svoje čaro:) Hlavne keď sa môžem zabaliť do obrovského jesenného šálu, prechádzať sa po nábreží a sledovať zažltnuté listy stromov ako postupne prikrývajú cestu, ktorá lemuje dunajskú promenádu. The best:)
Jana says
Hmm s náplní z kuskusu jsem ještě nezkoušela, vypadá to lákavě