Zapekaná hokkaido tekvica s quinoou
Keďže zmena je život, rozhodla som sa, že vás tento mesiac na blogu inšpirujem mojimi obľúbenými slanými jedlami, ktoré sa u nás v kuchyni veľmi často opakujú. Na instastories ste si určite mnohí všimli, že vareniu sa nevyhýbam, avšak u nás doma víťazia hlavne zdravé, ľahké a jednoduché jedlá, často bezmäsité pokrmy.
Prvý recept z tejto mojej slanej série bude nadväzovať na nedávny sladký recept…A teda správne tušíte, že hlavnú úlohu bude hrať tekvica hokkaido. Tekvicová sezóna je už rozbehnutá, hokkaido zoženiete v supermarketoch, či na trhu, možno už nejakú máte odloženú aj doma v špajzi a neviete, čo s ňou?) Už som sa často rozplývala, že je to moja najobľúbenejšia tekvica. Je veľmi univerzálna, má výbornú chuť, ktorú, trúfam si povedať, ocenia aj zarytí odporcovia tekvíc(a ja som bola voľakedy tiež jedným z nich). Väčšinou hokkaido upečiem samotnú, s inou koreňovou zeleninou, primiešam k rizotu alebo urobím tekvicové pyré ako prílohu. Tentokrát som ju iba rozkrojila (prsty opäť zostali v celku :D), vydlabala jadrá a dala zapiecť. Rozhodla som sa ju naplniť quinoou, voňavou červenou cibuľkou, špenátom a lahodným syrom. Stačí už len dochutiť bylinkami podľa vlastnej chuti? Jednoduchá a pritom taká chutná kombinácia na obed, či na večeru.
My sme quinou pre jej univerzálnosť a rýchlosť prípravy zaradili do jedálnička už pár rokov dozadu. Mnohí si myslia, že patrí medzi obilniny, avšak je to skôr akási pseudoobilnina, prirodzene bezlepková (teda vhodná aj pre celiatikov) a prekvapivo jej príbuznou je skôr červená repa, či špenát.
No a príprava je tiež naozaj jednoduchá. Veľmi sa nelíši od prípravy ryže. Semienka stačí iba prepláchnuť pod tečúcou vodou, zaliať dvojnásobným množstvom vody a variť asi 15 minút. Po uvarení necháme ešte dôjsť pod pokrievkou.
No a dosť bolo rečí, poďme si spolu pripraviť plnenú hokkaido:
(tento recept vznikol v spolupráci s partnerom SOS QUINOA)
Ingrediencie na 4 porcie:
- 2 tekvice hokkaido (stačia menšie)
- 250 g balenie SOS QUINOY
- 4 dl zeleninového vývaru
- 1 červená cibuľka
- 1-2 PL olivového oleja
- 120 g baby špenátu
- 150 g syru feta (alebo môže byť aj ovčí syr)
- Soľ/čierne korenie
- Štipka mletého tymiánu
- (jadierka z granátového jablka na ozdobu)
POSTUP:
- Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si plech na pečenie, vystelieme ho papierom na pečenie.
- Tekvice prekrojíme na polovice, vydlabeme jadrá a trošku polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme. Vložíme do rúry a pečieme približne 20 – 25 minút.
- Medzitým si uvaríme quinou. Najprv ju poctivo prepláchneme pod prúdom studenej vody. Quinou dáme do hrnca, zalejeme dvojnásobným množstvom vývaru (alebo vody) a varíme na miernom ohni cca 15 minút. Ešte 5 minút ju necháme zakrytú.
- Na panvici na rastlinnom oleji speníme nadrobno nakrájanú červenú cibuľku. Pár minút restujeme. Potom pridáme špenát a 2-3 minútky podusíme.
- K špenátu nakoniec primiešame aj uvarenú quinou.
- Pridáme na kocky nakrájaný syr feta alebo ak máte radi syr ovčí. Myslím, že nič nepokazíte ani kozím syrom? Všetko pekne dosolíme a dokoreníme čiernym korením a mletým tymiánom.
- Túto quinoa zmes naporcujeme do predpečených tekvíc, rozdelíme rovnomerne a tekvice dáme ešte piecť spolu s touto zmesou asi na 25 minút.
TIP: Ak milujete chrumkavý zapečený syr tak ako my, quinoa zmes môžete ešte naviac posypať strúhaným syrom a dať takto dopiecť.
Alexandra says
Zaujímavý članok ! 🙂
Michaela Gemzová says
Ahoj.
Krásny slaný jesenný recept. Už som plnila hocičo, ale tekvicu ešte nie. Určite vyskúšam. Vďaka za inšpiráciu.
Miška
jana says
dnes bude na veceru, uz sa tesim
jana says
vynikajuce, vecera sa vydarila a este aj na obed zostalo, vynikajuca kombinacia sladkej chute dyne so slanou chutou ovcieho syru, dakujem za recept