O desať dní sú vraj Vianoce..Whaaat? Mám pocit, že každý rok to predvianočné obdobie ubehne rýchlejšie a rýchlejšie. Ale tento rok som sa rozhodla zahodiť predvianočný stres a zhon za moju malú hlavu, darčeky som už takmer všetky nakúpila a plánovane sa tak vyhnem previanočným tlačeniciam v nákupných centrách..A musím to takto určite praktizovať každý rok, Vianoce budú naozaj pokojné a ja spokojná:)
No a s pečením si tiež hlavu veľmi nelámem, medovníky už mám napečené v druhom kole (prvé už dáávno pradávno padli), povaľujú sa tu ešte nejaké vanilkové rožky a ďalšie vianočné koláčiky, ktoré ste si mohli všimnúť ako som ich postupne pridávala na blog:) Mám pocit, že tento rok som to poňala dosť minimalisticky:D
No a už sme takmer vo finále vianočného vypekania a pridávam na zoznam aj tieto vianočné kokosky zo špaldovej múky. Nič komplikované, s cestom sa zvládnu pohrať aj vaše deťúrence (len pozor, aby ho nevyjedli surové:D), vy medzitým môžete očkom mrkať na film Sám doma, The holiday alebo moju obľúbenú Perinbabku a ladiť sa na vianočnú vlnu…
Ingrediencie:
40 g mletého kokosu
60 g zmäknutého masla
100 g hladkej špaldovej múky
štipka soli
50 g hnedého cukru Sweet family
1 celé vajíčko
POSTUP:
- Zo všetkým ingrediencií si vypracujeme pevné, jednotné cesto.
- Necháme ho asi hodinku odpočívať v chlade.
- Medzitým vyhrejeme rúru na 170 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie.
- Z cesta si vytvarujeme valček a krájame ho na menšie valčeky. Alebo z cesta tvarujeme guličky, ktoré prstom jemne zatlačíme, aby nadobudli keksíkový tvar.
- Guličky môžeme ešte celé obaliť v mletom kokose.
- Pečieme asi 10 – 12 minút.
- Z uvedeného množstva budeme mať cca 15-20 menších kekov.
Petra says
Prosim, ten cukor treba pomliet, ci moze byt aj krystalovy? 🙂
The Story of a Cake says
Peti, ja som pouzila brown sugar, ktory je taky jemnejsi…ale kludne pouzi klasicky krystalovy alebo krupicovy 🙂