O dva týždne tu máme opäť Štedrý deň a nastal čas pomaly, ale isto plánovať vianočné menu. Poviem vám úprimne a bez chodenia okolo horúcej kapustnice, že vianočnú večeru som ešte sama nepripravovala a myslím, že som už dosť veľká, aby som takúto závažnú aktivitu bez akejkoľvek ujmy na životoch (nerátam samozrejme ryby) zrealizovala.
Čas vianočný je najväčšou skúškou a stresom pre ženy, to si všetky veľmi dobre uvedomujeme. Nechcem nikomu krivdiť, ale väčšinou je to tá nežnejšia polovica ľudstva, ktorá musí premyslieť a nakúpiť darčeky pre celú famíliu. Upratať a zbaviť domovy prachu (alebo v tom svetlejšom prípade, zadeliť úlohy a kontrolovať ako sa s nimi ostatní účastníci domácnosti vysporiadali:D) My ženy musíme vydumať, čo navariť, napiecť, následne zrealizovať behačky po obchodoch s piatimi zoznamami, každý v inej kabelke. Napiecť v predstihu všetky tie plechy medovníčkov, vanilkových rožkov a lineckých koláčikov a následne napiecť týždeň pred Vianocami ďalšie plechy, lebo v zúfalstve zistíte, že tá vaša polovička vlastne všetko vyjedla…
Z duše nám ženám tento rok hovorí aj LIDL a vie, že hlavným hrdinom Vianoc nie je žiadny Santa Klaus, aj keď sa tvári ako veľký macho a jediná jeho starosť je dopraviť darčeky, ktoré vybral niekto iný (ehmm, my ženy) na to správne miesto…Veď posúďte sami:)
Ja som si ako mladá, ešte namotivovaná žena povedala, že to tento rok urobím inak! Povedala som si, že žiadne naháňačky nebudú, darčeky nakúpim online a vianočné menu urobím jednoducho simple a netradične tradičné. Prečo by mali byť vianočné sviatky nekonečným časom naháňania sa po nákupoch a plánovaním niekoľkochodovej Štedrej večere? Matematika nepustí…Keď si všetky tie veci okolo zjednodušíme, zostane nám viac času na prežívania skutočného ducha Vianoc so svojimi najbližšími…
No ženy moje, mám pre vás okrem super jednoduchých, rýchlych a relatívne zdravých alternatív vianočného menu a koláčikov aj jeden darček. Teda hlavne môj parťák LIDL má pre vás darček a rozdáva 100 x 3 noci v luxáčnom wellness hoteli PERMON vo Vysokých Tatrách. A navyše, každý kto sa zapojí do tejto súťažky môže vyhrať jedno zo štyroch Audi Q3. Dobré, nie? A stačí len, keď v LIDL nakúpite nad 15 EURO, dostanete stierací kupón s kódom, ktorý vložíte na http://www.lidl.sk/sk/santaclara.htm . Víťazi budú žrebovaní medzi 5. až 31. decembrom. Držte si palce, nech je u vás pod stromčekom o darček viac:)
Moje vianočné menu:
Sviatočná kapustnica s údeným tofu
500 g kyslej kapusty
1 balenie údeného tofu (180 g )
cca 2.5 litra vody
2 PL olivového oleja
1 menšia biela cibuľka
40 g sušených hríbov
4 ks nakrájané sušené jabĺčka
5 ks sušených sliviek
2 ks bobkový list
štipka rasce
2 ČL mletej červenej papriky
3 ks celé čierne korenie
soľ a viac korenia podľa chuti
POSTUP:
- Vo vode začneme pomaly variť kapustu.
- Pridáme sušené hríby, slivky, jabĺčka, bobkový list, celé čierne korenie, rascu.
- Keď kapusta zmäkne, pridáme tofu.
- Na oleji na panvici speníme cibuľku, ktorú pridáme do kapustnice.
- Nakoniec dosolíme a dokoreníme a pridáme červenú papriku podľa chuti.
- Ja som varila kapustnicu cca hodinku.
Vianočný medový losos na cesnaku
4 ks lososové filety
4 PL masla
3 PL medu
2 strúčiky cesnaku
soľ/čierne korenie
petržlenová vňať, limetky a brusnice na ozdobu
POSTUP
- Na panvici si rozpustíme maslo, pridáme med a pretlačený cesnak.
- Na masle opečieme lososa z každej strany asi 5 min.
- Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a lososa dáme ešte zapiecť spolu s limetkami, či brusnicami na cca 10 minút.
Netradičný zimný šalát
zopár natrhaných listov kelu
1 celá očistená cvikla
3 menšie celé zemiaky
hrsť vlašských orechov
100 g kozieho syra
pražené mandle a sušené brusnice na ozdobu
2 PL olivový olej
biely vínny ocot podľa chuti
soľ/korenie
POSTUP
- Najprv si dáme do rúry na 200 stupňov upiecť cviklu a zemiačiky nakrájané na malé kocky. Pečieme tak aby bola cvikla aj zemiačiky mäkké.
- Medzitým si natrháme kelové listy a pridáme olej, ocot (alebo citrónovú šťavu), osolíme, okoreníme.
- Ku kelovým listom pridáme opečené zemiačky aj cviklu.
- Pridáme nadrobno nakrájaný kozí syr, sušené brusnice a opražené mandle, oriešky.
- Premiešame a prípadne dochutíme podľa svojej preferencie.
P.S. : Namiesto kelových listov, môžeme zneužiť aj orestovaný ružičkový kel. Ja som ho servírovala samostatne.
Vianočný zemiakový šalát light
1 kg uvarených a nakrájaných zemiakov
200 g sterilizovaného hrášku
2 ks uvarené mrkvy
1 menšia cibuľka
1 očistené jabĺčko
120 g sterilizovaných uhoriek
4 PL bieleho gréckeho jogurtu
2 PL horčice
soľ/čierne korenie podľa chuti
nasekaná petržlenová vňať
POSTUP:
- Zemiaky, mrkvu, uhorky, jabĺčko nakrájame na malé kocky.
- Cibuľku tiež nakrájame nadrobno.
- Pridáme hrášok a všetko spolu premiešame. Môžeme pridať aj trochu uhorkovej šťavy.
- Pridáme horčicu, jogurt. Osolíme, okoreníme.
- Odložíme na noc do chladničky.
- Petržlenovou vňaťou ozdobíme šalát tesne pred podávaním.
5 vianočných koláčikov a dosť
RAW guličky makovo-slivkové cca 20 ks
200 g sušených sliviek
100 g datlí (ja kupujem už hotovú pomixovanú datlovú hmotu)
120 g mletého maku
1 PL rozpusteného kokosového oleja
1 PL medu alebo agáve
½ ČL škorice
Celý mak na obaľovanie
POSTUP
- Sušené slivky namočíme na pol hodinu do vody.
- Následne ich spolu s datlovou hmotou vložíme do mixéra a spolu s trochou vody trpezlivo mixujeme.
- Pridáme mletý mak, kokosový olej, med a škoricu. Premixujeme. Ak sa už hmota ťažko mixuje, lyžicou ju vyberieme, preložíme do misky, kde ju ešte rukami poriadne premiešame.
- Rukami tvarujeme malé guličky, ktoré obaľujeme v celom maku.
- Skladujeme v chladničke.
RAW mrkvovo-orechové cca 20 ks
1 veľká nastrúhaná mrkva
130 g namletých vlašských orechov
120 g datlovej hmoty (rozmixované datle)
1 PL rozpusteného kokosového oleja
1 ČL ľanové semienka
1 PL medu
½ ČL mletého kardamonu
1 ČL citrónová kôra (nemusí byť)
strúhaný kokos na obaľovanie
POSTUP
Všetky ingrediencie vo veľkej mise zmiešame a tvarujeme malé guličky, ktoré obaľujeme v kokose.
Šuhajdy so slaným karamelom
200 g čokolády aspoň 52 %
90 g kokosový tuk/olej
1 PL kakaa
Slaný karamel (ja som si kúpila hotový, ale recept na prípravu nájdete aj na mojom blogu)
Cukrové mini hviezdičky na ozdobu
POSTUP
- V miske nad parou si dáme rozpúšťať tuk s čokoládou. Občas premiešame.
- Keď je čokoláda takmer rozpustená, zložíme z pary, pridáme kakao a poriadne premiešame.
- Pripravíme si menšie papierové košíčky, ktoré plníme do 1/3 čokoládou.
- Pridáme do každého 1 ČL slaného karamelu a opäť zalejeme čokoládou.
- Ozdobíme hviezdičkami a necháme stuhnúť na chladnom mieste.
Kakaové medovníčky 20 ks
200 g medu
100 g masla
1 celé vajce
300 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
Štipka sódy bikarbóny
Štipka škorice
(alebo vyskúšajte kardamon)
½ PL kakaa
Džem podľa chuti
POSTUP
- Najprv si vyšľaháme maslo, pridáme med a prišľaháme vajíčko.
- Samostatne zmiešame hladkú múku, sódu, škoricu a kakao.
- Suchú zmes pridáme k maslovej. Poriadne premiešame.
- Cesto necháme do druhého dňa v chladničke.
- Na druhý deň ho vyberieme, necháme trošku zmäknúť a medzitým si vyhrejeme rúru na 190 stupňov.
- Pripravíme si plech s papierom na pečenie. Z cesta tvarujeme malé guličky, ktoré ukladáme na plech.
- Do každej guličky urobíme prstom jamku, do ktorej lyžičkou nanesieme lekvár.
- Koláčiky dáme piecť na cca 10 – 12 minút.
Čokoládové vanilkové rožky 20 ks
100 g zmäknutého masla
100 g mletých vlašských orieškov (alebo lieskovcov, či pekanových orieškov)
70 g kvalitnej čokolády aspoň 52 %
1 žĺtok
2 balíčky vanilkového cukru
40 g trstinového cukru
150 g špaldovej hladkej múky (alebo klasická pšeničná hladká)
POSTUP
- Najprv si nadrobno nasekáme čokoládu a zmiešame ju s mletými orieškami.
- Pridáme na kúsky nakrájané maslo, žĺtok, múku, cukor vanilkový aj trstinový.
- Všetko spolu premiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalené odložíme na noc do chladničky.
- Na druhý deň z cesta odkrajujeme kúsky, ktoré v ruke vyvaľkáme a tvarujeme malé rožteky.
- Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 10 minút.
Emilia says
I love your photo…I can spend many hours only watching your photo (becouse i don’t know your language). I love polymer clay, and I make cake with this, soo, you blog is very inspiring for me. Thanks for that ;D
The Story of a Cake says
Thanks for your kind words, Emilia! 🙂
Lucia says
tak ja viem, že toto je blog o jedle a fotkách, a jedlo a fotky tu úplne milujem… ale ten rúž?!?!?! krásny a hrozne ti pristane 🙂 nechcela by si sa podeliť o tip? 🙂
The Story of a Cake says
Luciiik, klasika Rimmel c. 120 Cutting Edge 😉
Lucia says
super, ďakujem 🙂
skúsim otestovať, či aj na mne bude vypadať tak dobre.
inak tá LIDL reklama mi príde perfektná, pospevujem si ju dnes celý deň a mám z toho takú fierce – women power náladu 🙂
The Story of a Cake says
Ano, presne aj ja! Ide z toho feeling, ze my zeny dokazeme vsetko, sme predsa super!
PaVla says
Kde sa da prosim kupit datlova pasta?
The Story of a Cake says
Ahoooj. Ja kupujem v Orient obchode na Vysokej ulici v Bratislave.
Zuzana says
Robili sme oba šaláty a lososa a bola to teda parádna mňamka! Ten s kozím syrom som ešte v noci dojedala len tak samotný, aby ma nik nepredbehol 😀 Ďakujem za tipy!
Petra says
Makove gulicky zhorkli. Najprv boli fajn, mak horky nebol. Mam pocit, ze to spravil ten kokosovy olej. Vam sa to nestalo? 🙁
The Story of a Cake says
Ahoj Peti. A ako dlho si ich mala pripravene? Lebo nevydrzia zase velmi dlho, par dni v chladnicke…U nas sa okamzite zjedli a nastastie nezhorkli, takze neviem cim to mohlo byt?..
Petra says
Mam ich od 22.12. a stale su v chladnicke, asi nie su na dlhodobejsie skladovanie 🙂 Ale hviezdicky a kokosky su super! 😉
Lucia says
Dobry den,chcem sa podakovat za vyborne recepty na vianocnu veceru, losos bol vynikajuci, cokoladovo vanilkove rozky rozplyvajuce sa na jazyku, lahodne medovnicky a aj netradicne suhajdy. Na posledny den v roku sa chystam urobit baileys pernikovy cheesecake (na ziadost mojho manzela) a urcite neostanem len pri jednom recepte.