Práve som sa vrátila z vianočných trhov (asi viacerí po večeroch vyvíjate podobné aktivity:D) a ospravedlňujem sa za môj mega ultra krátky príspevok, keďže si necítim od zimy ani jeden prst a písanie dlhých, zmysluplných viet mi spôsobuje značné problémy. Kým sa ja rozmrazím, vy si naštudujte nový receptík na vianočnú mrkváčikovskú tortu. Snažila som sa vytvoriť úplne jednoduchý recept a koláčik osladiť iba medom.. Rozumej, cukru sa osobne nevyhýbam (práve naopak, veď ako bosorka by som sa zaiste bránila zlým silám práve sypaním cukru), ale kde tu treba receptúru upraviť. A nakoniec vznikne celkom zaujímavý výsledok – vynikne sladká medová chuť koláčika a šťavnatosť mrkvy. A teej je tam, že celkom dosť:) Nehovorím už o tom, že tortisko môžem s čistým svedomím, bez poškvrny mena tohto blogu, zaradiť do kategórie Zdravé sladkosti. Krém je z veľkej časti tvarohový, osladený medom a mojím domácim vanilkovým extraktom. Takže tu končí moja dnešná, mini óda na tento sladký výtvor. Tvrdím, že do Vianoc ešte stíhate jedno sladké mrkvové kolo. Tak šup, šup do kuchyne strúhať „mrkev“ 😀
P.S. Ak sa vám náhodou tiež zapáčil ručne stručne vypracovaný lopárik, vyrobí vám podobný šikovná rodinná dielnička 50arches. Akože lááááska na prvý lopár:)
A tuhľa už sľúbený recept:
Na 1 korpus s priemerom 20 cm potrebujeme:
1 celé vajce
1 žĺtok
135 g med
100 g kyslá smotana
0,5 dl olej
100 g hladká múka (napr. tortová Babičkina voľba)
65 g strúhaný mletý kokos
50 mleté mandle
1 ČL prášok do pečiva
1 ČL škorica
kôra z 1 pomaranča
150 g najemno strúhanej mrkvy
KRÉM na celú tortu
400 g jemný tvaroh
250 g cream cheese (lučiná alebo philadelphia)
90 g zmäknuté maslo
1 ČL vanilkový extrak
4 PL medu (podľa chuti)
1. Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
2. Najprv si vyšľaháme vajce, žĺtok, med, kyslú smotanu a olej.
3. Samostatne zmiešame tortovú múku, mandle, kokos, prášok do pečiva, škoricu, pomarančovú kôru.
4. Všetko spolu premiešame. Nakoniec pridáme strúhanú mrkvu.
5. Nalejeme do tortovej formy a pečieme asi 45 minút.
Ja som upiekla takýmto spôsobom korpusy v počte 3 ks.
1. Krém si pripravíme tak, že vyšľaháme maslo, pridáme tvaroh, cream cheese. Pridáme extrakt a med.
2. Natrieme krémom prvý korpus. Položíme druhý, ten tiež natrieme tenkou vrstvou krému a položíme tretí korpus. Taktiež obtrieme zvyšným krémom celú tortičku.
Erika Dvořáková says
Zase raz nádherná prezentácia máš nádhernú blúzu, krásny rúž a tá torta… jej jednoduchá ozdoba zo šišiek a rozmarínu mi berie dych. Krásne tlieskam a kochám sa !čau e.
The Story of a Cake says
Cau Erika! Dakujem, dakujem…az som cervena z tolkej pochvaly:D A hej, som sa vooobec ze nesnazila pri tom ozdobovani…a vtedy to napotvoru vyzera aj podla mna najlepsie:DDD
June @ How to Philosophize with Cake says
What an elegant cake! Love the use of fresh carrots in here 🙂