Pre mňa barbarského čokoholika je niekedy veľmi ťažké povedať nie bielej čokoláde. Viem, že to vlastne ani čokoláda nie je, no príležitostne si na ňu začnem brúsiť zúbky, kvílim a neviem myslieť na nič iné. Včera večer tomu nebolo inak a potom to dopadne tak, že vznikne ďalší prestrašne čokoládový koláč podľa mojej chuti, plný nielen klasickej čokolády, ale prispejem tam aj štedrou dávkou bielej. Viem, že neprichádzam so žiadnou inováciou, trojitá čokoládová torta je stará známa vec, no ja som si skombinovala a upravila pár obľúbených mousse receptov a vznikla tak opäť jedinečná vec:) Aspoň pre mňa:)
Myslím, že táto čokoládová, nebeská lahôdka je takej chuti a konzistencie, že vám ju zhltne (a to doslova) každý, kto príde na návštevu. A ak vaši hostia disponujú aj darom reči, pripravte sa na ospevné ódy na vaše trojité čokoládové pokušenie. Hoci návod môže vyzerať zložito, nie je čoho sa báť. Tortička má tri samostatné vrstvy. Prvý čokoládový korpus je upečený, nech máme kvalitný základ, stred tvorí čokoládová ľahká, kremózna pena a najsamvrchnejšia vrstva je pena z bielej čokolády. Nech sa nám na jazyku rozplývajú viaceré čokoládové chute. Tak už len si nájsť čas a tento májový dezert máte na stole aj vy:) A čo sa možno niektorí z vás aj potešia, čokoládový nebeský dezert je bez múky:)
Ingredients
- 1. vrstva:
- 60 g masla
- 170 g čokoláda (aspoň 55 %)
- 4 menšie vajcia (samostatne bielka, žĺtka)
- 1 ČL vanilkový extrakt
- štipka soli
- 50 g trstinového cukru (pomletý na prášok)
- 2. vrstva:
- 2 PL kakaa
- 170 g čokolády (55 %)
- trochu vody
- 2 dl šľahačkovej smotany
- štipka soli
- 3. vrstva:
- 3 plátky želatíny
- 3 PL vody
- 150 g bielej čokolády (nasekanej na menšie kúsky)
- 2 dl šľahačkovej smotany
Instructions
- Pripravíme si formu s priemerom 22 cm a vymastíme ju.
- Prvú vrstvu pripravíme tak, že najprv vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Necháme trochu vychladnúť.
- Primiešame žĺtka, vanilkový extrakt.
- Samostatne vyšľaháme bielka so soľou. Keď sa vytvorí bielková pena, postupne pridávame cukor a miešame vysokou rýchlosťou, až kým nemajú bielka potrebnú hustotu.
- Malú časť bielkov zapracujeme šľahačom k čokoládovej zmesi.
- Zvyšnú časť bielkov potom už len zľahka primiešame stierkou. Nalejeme do formy.
- Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme strednú plnku - čokoládový mousse.
- Rozpustíme vo vodnom kúpeli čokoládu s kakaom a trochou vody. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si vyšľaháme vychladnutú šľahačku so štipkou soli.
- Do vychladnutej čokolády primiešame najprv trochu šľahačky na zriedenie a zvyšnú časť šľahačky už len zľahka primiešame stierkou. Nalejeme na vychladnutý tortový korpus a dáme zachladiť.
- Tretiu vrstvu pripravíme tak, že najprv necháme napučať tri plátky želatíny vo vode.
- Rozpustíme si bielu čokoládu a keď je úplne rozpustená, primiešame napučanú želatínu. Miešame, kým nie je želatína úplne rozpustená. Necháme trochu vychladnúť.
- Vyšľaháme si šľahačkovú smotanu. Opäť časť z nej primiešame šľahačom k bielej čokoláde.
- Zvyšnú časť šľahačky už len zľahka primiešame stierkou.
- Tento biely mousse nalejeme na vychladnutý, stuhnutý čokoládový mousse.
- Necháme stuhnúť v chladničke 3-4 hodiny.
Saša says
Mnaaam, vypada opravdu velmi chutne!! Hned bych si kousek uřízla!
The Story of a Cake says
Jeej, Saška …ďakujem! Hneď by som ti kúsok poslala!:)
Katka says
Vyzera bozsky. A podla toho sudim,ze aj tak bozsky chutil. Nezvyknem piect podla receptu ale tento recept vyskusam co najskor. Krasne zdobene.