Tekvicu hokkaido som jedla prvýkrát pár rokov dozadu a bola to hneď láska na prvé zahryznutie. Zo všetkých druhov tekvíc ju mám asi najradšej, má takú svoju typickú, špeciálnu, nasladlú chuť. A keď na jeseň, či v zime neviem, čo upiecť na večeru, pečená hokkaido nikdy nesklame. Opatrne rozkrojím (zakaždým mám pocit, že určite prídem aspoň o jeden prst), vydlabem jadierka, nakrájam na menšie kúsky, trošičku polejem olivovým olejom a dám piecť. Ak si chcem pochutnať na tekvici samotnej, zvyknem ju osoliť, okoreniť čiernym korením a preliať jemne medom. Najväčšia jednoduchosť a pritom tak chutné a zdravé. A ešte k tomu kozí syr a najemno nasekané, opražené vlašské oriešky. Ešte sa vám nezbiehajú slinky??
No ale poďme k receptu. Tentokrát som hokkaido nesolila, nekorenila, pretože som z tekvice potrebovala pripraviť pyré na tekvicový chlebík. Ak ste tekvicové pyré ešte nikdy nepripravovali a bojíte sa do toho pustiť, ubezpečujem vás, že je to veľmi jednoduché a rýchle? Naozaj stačí iba tekvicu domäkka upiecť, zbaviť šupky a rozmixovať (občas pridám aj trošku vody, ak je pyré príliš husté). Voila! Pyré je hotové. Časť som použila rovno do koláča a ak vám niečo zvýši, vychladnuté pyré môžete zamraziť a použiť neskôr, keď budete potrebovať?
Chlebíček vznikol úpravou viacerých starších receptov, hlavne som vychádzala z receptu na mrkvový chlebíček, ktorý všetci zbožňujeme. Tentokrát som dala viac tekvice a pridala som dve nastrúhané mrkvičky. Chlebík je vďaka zelenine neskutočne vláčny a jemný, ale na chuti mu vôbec nič neuberá. Nezabudnite pridať aj nasekané oriešky a koláčik prevoňať škoricou. Mňa vždy táto kombinácia dostane do tej správnej jesennej extázy? Verím, že bude chutiť aj vám.
Ingrediencie:
- 3 celé vajcia
- 150 g trstinový cukor
- 70 ml rastlinného oleja
- 300 g upečenej a očistenej hokkaido tekvice (v podstate potrebujeme tekvicové pyré)
- 2 nastrúhané mrkvy
- 300 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 ČL škorice
- 2 ČL prášku do pečiva
- 100 g mleté vlašské orechy
POSTUP
- Pripravíme si stredne veľkú formu na chlebík. Vystelieme ju buď papierom na pečenie. Alebo ju vymastíme a vysypeme múkou. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Tekvicu by sme už mali mať upečenú, zbavíme ju šupky a celú ju pomixujeme na pyré.
- Vyšľaháme vajcia s cukrom dopenista. Postupne zašľahávame aj olej. Primiešame aj vychladnuté pyré a najemno nastrúhanú mrkvu.
- Samostatne zmiešame múku, štipku soli, škoricu a prášok do pečiva. Túto suchú zmes pridáme k mokrej zmesi.
- Nakoniec ešte primiešame nasekané vlašské orechy.
- Cesto nalejeme do formy, zarovnáme a dáme piecť na cca 50 – 60 minút. Skúšame špajdľou, či je cesto dosť upečené.
TIP: Ja som koláčik ešte potrela vyšľahaným mascarpone s medom a posypala orieškami:) Dokonalosť:)
Tana says
pridam pernikove korenie a mam vianoce. musim upiect, vyzera to bozsky