S tekvicovými receptami sa akoby vrece roztrhlo a hoci už dopredu viem, že zrejme neprídem so žiadnou exkluzívnou koláčovou novinkou, pridávam aj ja recept na môj včerajší tekvicový koláč. Pyré som si vyrobila z hokkaido tekvice tak, že som ju očistila, nakrájala, upiekla (trošku som ju poliala medom) a po upečení som odstránila šupku. S trochou vody som ju vymixovala a voilá pyré bolo na svete. Všetci vieme ako…Nič komplikované a najlepšie je, keď si pyré pripravíte do zásoby. Mne sa to oplatilo, lebo dnes som z neho zase pripravila tekvicové lievance a chystám sa ešte na tekvicové maslo, tekvicové tiramisu a kadečo iné až som z toho mierne excitovaná…:D No ale späť ku koláču…Absolútne a bezhranične milujem škoricovú perníkovú vôňu v kombinácii s tekvicou a keď ešte k tomu koláčik ozdobíte frostingom z úžasného hnedého masla, garantujem vám, že sa po ňom zapráši. A aby toho labužníctva nebolo primálo, poliala som celý koláč ešte slaným karamelom. To je už kapitola sama o sebe a o slanom karameli by som mohla spievať mexické serenády. Samozrejme, keby som spievať vedela:)) Čo nie je žiadnym tajomstvom, že neviem:D
Pravdou tiež je, že netuším, čo ďalej by som ešte napísala….Som momentálne oblbnutá z tekvicového šialenstva, ktoré práve prežívam…. A je tiež dosť možné, že keď vytriezviem a dôjdu zásoby tekvicového pyré, budem sa musieť seriózne zamyslieť, čo s mojou tekvicovou „opicou“:P Zrejme prejdem na perníkovú závislosť…veď vianočné obdobie sa blííííži…;P No ale každopádne, upečte si určite aj tento tekvicový megakoláč, to je moja dobre mienená rada na záver:)
Ingredients
- 170 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 0,5 dl oleja
- 200 g tekvicového pyré
- 110 g hladkej špaldovej múky
- štipka soli
- 1 ČL PDP
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL škorice
- frosting
- 100 g hnedého masla * ako na prípravu nájdete v postupe
- 120 g cream cheese (napr. Lučiná)
- 80 g mascarpone
- 75 g práškový cukor
- slaný karamel
- 100 g kryštálový cukor
- 70 ml smotana na šľahanie
- 50 g maslo
- 1/2 ČL morskej soli
Instructions
- Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si formu 18 cm aj s papierom na pečenie.
- Najprv si pripravíme cesto na koláč.
- Vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridáme olej a pyré.
- Samostatne zmiešame múku, PDP, soľ, sódu bikarbónu a škoricu.
- Obidve zmesi premiešame.
- Nalejeme do tortovej formy a dáme piecť na cca 40 minút.
- Hnedé maslo je vlastne štádium rozpúšťaného masla, tesne pred tým ako sa vám začne pripekať:) Preto veľký pozor. Trvá to len pár minút a treba to sledovať. Zhnednuté maslo prelejeme do vhodnej nádoby a necháme 10 minút postáť, kým klesnú usadeniny. Ja som dala maslo ešte na cca 30 minút do mrazničky, aby opäť stuhlo.
- Stuhnuté som ho len vyšľahala s cukrom.
- Následne som prišľahala cream cheese a mascarpone.
- Natrieme na koláč a ak nám zostane, môžeme potrieť aj boky.
- Dáme zatuhnúť do chladničky.
- Medzitým si pripravíme slaný karamel. Robím ho vždy inak, podľa toho, či chcem redší, hustejší, viac slaný.
- Ale postup je taký, že skaramelizujem cukor na panvici na miernom ohni. Keď je úplne rozpustený, pridám smotanu, miešam ako bláznivá:), pridám maslo, soľ a zložím z ohňa. Ďalej miešam, až kým sa všetko neprepojí. Nalejem do vhodnej nádoby a nechám ešte mierne zhustnúť. Potom rovno nalejem na koláč požadované množstvo karamelu:)
Zunicka says
Vyzera uzasne!a kde je recept?
The Story of a Cake says
Zuna uz je tam! Kdesi sa mi stratil v spleti fotiek:)
zuzana says
🙂 super navod na pyre :-)))
Denka says
Koláčik napečený a hneď aj ziedený :)všetkým veľmi chutil je naozaj vynikajúci..ďakujem za recept
The Story of a Cake says
to som velmi rada!!
Lucia says
Vynikajúci koláčik – včera na oslave sme mali viac zákuskov, ale tento bol jednoznačne top! Vďaka za recept…
ria says
Ďakujem ! tato famóza chut je u nas na 1.mieste ,skvely zákusok a uzasne ingrediencie ,vzdy ked ho urobim mame gastronimicky zazitok 🙂