Neviem či to bolo tým minulotýždňovým takmer jesenným počasím alebo čo, ale nielen ja, ale aj moji kolegovia foodbloggerovci vyťahovali z mrazničky starostlivo uskladnené tekvicové pyré. Hoci jesenná nálada nás prešla hneď ako napadol víkendový sneh a ostalo pekne mrazivo, ja som svoj tekvicový cieľ dodržala a pripravila som z kysnutého cesta osie hniezda s tekvicovou príchuťou. Ak ste ešte tekvicové pyré nepridávali do žiadneho koláča, určite sa nebojte zaexperimentovať. Tekvicová chuť spolu so škoricou parádne oživí obyčajné osie hniezda a keď použijete namiesto tradičnej hladkej múky sčasti aj špaldovú, dodá koláčom krásnu orieškovú príchuť. No ešte sa vám nezbiehajú slinky??
Ingredients
- 2,5 dl mlieka
- 2 ČL sušeného droždia
- 30g masla
- 70 g hnedého trstinového cukru
- štipka soli
- 40 g tekvicového pyré
- 250 g hladkej pšeničnej múky
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 1 ČL škorice
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL mletého muškátového
- oriešku
- 30 g masla
- 30 g tekvicového pyré
- 2 PL hnedého cukru
- 2PL škorice
- 50 g nasekaných vlašských orechov + na posypanie pred pečením
Instructions
- Na sporáku mierne zohrejeme mlieko a 30 g masla. Miešame pokiaľ sa maslo nerozpustí. Do mierne vychladnutého mlieka nasypeme droždie. Necháme postáť 10 minút a primiešame cukor, soľ, škoricu, mletý zázvor, muškátový orech a tekvicové pyré. Pridávame postupne múku, až kým sa nám nevytvorí pekné cestíčko. Položíme na mierne pomúčenú dosku a ešte raz premiesime.
- Odložíme do väčšej misky, prikryjeme a necháme hodinu nakysnúť.
- Po hodine vyvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme rozpusteným maslom, tekvicovým pyré, posypeme škoricou, cukrom a nasekanými vlašskými orechmi.
- Cesto na spodnej strane zahneme a zvinieme. Nakrájame asi na 12 kúskov. Ja som naukladala do maslom vymastenej sklenenej zapekacej misky. Posypeme zvyšnými nasekanými orieškami.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 30 minút.
Terez (Sweet Melange) says
Vcelku náhodou, přes pinterest, jsem se dostala na tento blog a je kráááásný! Nadherné fotky, super recepty. Asi se nějakými inspiruji. Měj se hezky, Terez