S lievancami mám podobné zážitky a traumy ako napríklad s bábovkou. Nejde o nič komplikované, ale keď som ich viackrát skúšala, vždy sa niečo pokašľalo a preto som ich dlho nerobila. Buď som ich nevzhľadne spálila, každý lievanec bol inej veľkosti alebo neudržali vôbec konzistenciu a rozpadali sa. Samozrejme každému je nad slnko jasné, že som ich robila zle. Je až bizarné, že tentokrát, keď som do misky, dá sa povedať, „nahádzala“ čo som našla plus domáce tekvicové pyré, vydarili sa na jednotku. Skoro všetky rovnaké, nadýchané, krásne sfarbené a hlavne chutné. Keďže mi ešte ostal slaný karamel z prípravy tekvicového koláča, použila som ho na poliatie lievancov. K tomu ešte domáce jablká s cukrom, ktoré som skaramelizovala a za chvíľu bol hotový sladký obed ako vyšitý… Ak máte vlastné tipy ako pripraviť super lievance (nemusia byť tekvicové:), budem veľmi rada, ak sa so mnou podelíte…Ja pomaly končím tento ultra krátky príspevok, keďže potrebujem ešte rýchlo zbaliť rárohy a za hodinu stojíme v kolóne spolu s ďalšími cezpoľnými, ktorí utekájú na víkend domov za rodinou…Hlavne navštíviť cintoríny a pospomínať si na všetkých, ktorí tu už s nami žiaľ nemôžu byť..Tak pekný sviatočný víkend, plný oddychu, spomienok, vďaky a hádam si na mňa spomeniete, ak budete zajtra nebodaj vypekať nejakú exkluzívnu sladkú dobrotu:)))
Recept na slaný karamel nájdete TU
Ingredients
- 2 vajcia
- 1 PL rastlinného oleja
- 100 g tekvicové pyré
- 250 g ricotta
- 85 g hladkej múky
- 1 ČL zarovnaná prášku do pečiva
- 1/2 ČL škorice
- 2 PL trstinového cukru + 1 PL trstinového cukru
- 1 PL masla
- 2 veľké jablká očistené a nakrájané na kocky
Instructions
- Najprv si vyšľaháme vajcia, ricottu, pyré a olej. Pridáme cukor, škoricu.
- Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva.
- Ak je hmota príliš hustá, zriedime mliekom. Ak riedka, ešte pridáme múku.
- Na panvici si rozpustíme trochu masla.
- Keď je panvica zohriata, naberačkou robíme do stredu malé lievance.
- Ja som robila lievance na veľmi malom plameni a asi 3-4 minúty z každej strany.
- Ošúpané a nakrájané jablká dáme do menšieho hrnca, zasypeme cukrom (1PL) a varíme na miernom plameni asi 6 minút, kým sa cukor nerozpustí.
- Skaramelizované jablká ukladáme na lievance a polejeme slaným karamelom.
Pridaj komentár