Volám sa Maťa a priznávam, som tahinofil. Neprejde deň, kedy by som do nejakého pokrmu nezamiešala tahini. Že neviete, čo je to tahini? Tak ja vám to nejako stručne laicky, blogosféricky obkecám. Je to sezamová pasta, ktorá sa najčastejšie používa ako hlavná ingrediencia do lahodného (už menej lahodne znejúceho) hummusu. No nie je hriechom natrieť si ju na chlieb, či zamiešať do vločiek s jogurtom. Taktiež je súčasťou mojej obľúbenej sladkosti – sezamovej halvy. Aj pri príprave týchto nepečených guličiek som sa inšpirovala halvou a sezamovou príchuťou. Musím vyhlásiť, že podľa mňa sú toto jedny z naj raw guličiek z môjho repertoáru:) Ale pozor! Sú „k sežrání“ na posedenie, takže ak sa chcete neskôr podeliť s inými, odložte ich radšej okamžite po príprave do chladničky. Urobíte dobre aj preto, lebo vychladené chutia ešte lepšie. A ak som vás slovami prozaika nepresvedčila o ich mňamóznej povahe, tu je ešte pár faktov o tahini. Obsahuje vitamíny B, E, železo, zinok, fosfor, draslík, je bohatým zdrojom vápnika, priaznivo vraj ovplyvňuje hladinu cholesterolu a vhodná je pre nás ťažko pracujúcich aj na nervy a depky:P Samozrejme, toto je len zlomok pozitívneho, čo môžete v tých nenápadných sezamových semienkach nájsť. Sezam alebo sezamová pasta – tahini toho ponúkajú ešte oveľa viac. Takže ak chcete vyskúšať tahini ako prvý pokus odporúčam napríklad tieto skvelé, nepečené guličky.
Ešte malá poznámočka. Tahini dostanete vo všetkých bio obchodoch alebo aj v supermarketoch v regáloch s „exotickými“ potravinami. Ja kupujem pastu tahini od výrobcu Natural Jihlava a osvedčila sa mi zatiaľ najviac (a to som vyskúšala už rôzne druhy a konzistencie).
Ingredients
- 200 g sušených ďatlí bez jadier
- 200 g mletých vlašských orechov
- hrsť sušených brusníc
- 1 PL tahini pasty
- sezamové semienka na obalenie
Instructions
- Všetky ingrediencie (okrem sezamu) rozmixujeme v mixéri.
- Ak je to potrebné, hmotu ešte premiesime rukami a tvarujeme guličky.
- Z tejto dávky by ste mali mať približne 20 guličiek.
forum judi bola
Tahini raw guličky | The Story of a Cake