Ak sledujete môj blog, viete, že do tradičných koláčov a jedál sa veľmi nepúšťam. Štrúdle, či pirohy, to je parketa iných majstrov v mojej rodine a sú to rokmi overené postupy, takže ja sa pri nich cítim ako taká malá kuchárôčka bez skúseností…
No ale ako sa blížia veľkonočné sviatky, dostala som opäť chuť trolilinku experimentovať. A tak sa v mojej hlave zrodil nápad spojiť tradičné s pekárskymi inováciami a výmyslami…a voilaaa, vznikla táto štrúdľová torta. Ak ste milovníci makových, tvarohových plniek, klasických domácich koláčov, avšak chcete túto Veľkú noc skúsiť aj niečo zaujímavé, netradičné, toto je recept presne pre vás! V kuchyni teda zaručene nuda nebude! Recept bude možno na prvý pohľad vyzerať zložito, no je to naozaj rýchlovka a dezert isto zaujme každú sviatočnú návštevu:) A možno sa nad Vami zľutujú a minie Vás aj ten plný kýbel plný vody;)))
Krásny stojan pod štrúdľovou tortou má na svedomí jeden zo šikovných predajcov na portáli SASHE, a to spoločnosť RENITBETON. Pôsobí na našom trhu už dlhšiu dobu, no len pred pár rokmi napadlo šikovnej Ivanke, že veď betón môže mať okrem architektonickej úlohy, aj krásnu dekoratívnu a estetickú funkciu. A začala sa venovať výrobe betónových kvetináčov, vázičiek, mydelničiek a najnovšie do betónovej sady pribudol aj tento nádherný, betónový stojan na torty. A ja som už jeho hrdou majiteľkou ako môžete vidieť nižšie na fotkách! Je dokonalý, minimalistický a bude sa vynímať na každom veľkonočne prestrenom stole. Ivanka cez Sashe predáva okrem stojanu aj betónové kvetináče, vázičky, či iné betónové maličkosti. Stačí mrknúť na SASHE.sk 😉
Ingrediencie na štrúdľovú tortu do formy 20 cm:
- 300 g hladkej múky
- 130 ml vody
- 1/2 dl oleja
- štipka soli
- 1/2 ČL octu (iba trochu)
maková plnka
- 130 g maku
- 150 ml mlieka
- 60 g trstinového cukru
- 35 g nasekanej kvalitnej čokolády
tvarohová plnka
- 200 g tučného, hrudkového tvarohu
- 20 g vanilkového cukru plus 1 PL trstinový cukor
- 60 g sušené slivky
- 1 vajce
jabĺčková vrstva
- 2 stredné jabĺčka, očistené a nastrúhané najemno
- 40 g mleté mandle
- 1 balenie vanilkový cukor
- 1 PL slaný karamel (môžete vynechať)
rozustené maslo na potieranie medzi vrstvami
1 vajíčko na potretie celej torty
POSTUP
- Najprv si pripravíme cesto. Ak sa nechcete prepracovať:), najkamarát je mixér s nadstavcom na miesenie cesta. Len vymiešame všetky ingrediencie (aspoň 5-10 minút). Necháme odležať pod utierkou asi hodinku.
- Pripravíme si plnky. Najprv makovú. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme mak, cukor a chvíľku povaríme kým plnka nezhustne. Necháme trochu vychladnúť a primiešame nasekané kúsky čokolády.
- Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, cukor, nasekané sušené slivky a vajíčko.
- Na jabĺčkovú plnku zmiešame nastrúhané jabĺčka, mleté orechy, vanilkový cukor.
- Cesto rozdelíme na 4 časti (3 rovnaké a jednu väčšiu).
- Najväčšiu časť cesta rozvaľkáme na veľký kruh, ktorým vystelieme formu aj boky formy. Cesto potrieme rozpusteným maslom.
- Lyžičkou navrstvíme najprv tvarohovú plnku.Uhladíme. Z jedného menšieho cesta vyvaľkáme tenučký kruh s priemerom menej ako 20 cm a vložíme na tvarohovú vrstvu. Cesto potrieme rozpusteným maslom.
- Lyžičkou vrstvíme makovú plnku a uhladíme. Položíme ďalší kus na tenulilinko vyvaľkaného cesta (menej ako 20 cm priemer). Potrieme buď maslom alebo slaným karamelom.
- Vrstvíme poslednú, jablkovú vrstvu. Ak nám spodné cesto pretŕča, teraz je čas ho preložiť dovnútra. úplne navrch teraz položíme posledný kruh tenkého cesta (menej ako 20 cm priemer).
- Vrch tortičky potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 30 min zakryté a potom ešte ďalších 30 minút odkrytú tortičku.
- Pred podávaním môžeme posypať cukrom.
Pridaj komentár