V týchto horúčavách nielenže neviem rozmýšľať, ale už vôbec nemá chuť ťukať do klávesnice a písať siahodlhé články, či vymýšľať recepty. Dnes je vraj najhorúcejší deň tohto leta. Ak mám pravdu povedať, už to asi ani nevnímam. Mám pocit, že sa pečiem vo vlastnej šťave už dobré dva týždne. Ale samozrejme, nechcem sa sťažovať. Čochvíľa príde jeseň, zima, prvé mrazy a po Vianociach začneme pomaly plánovať úteky do teplých krajín:D
Viem, že dnes sa vám asi nebude chcieť zapínať rúru a už vôbec nie vypekať nejaký koláč. Ani to od vás nechcem!:D Radšej zbehnite do mesta na zmrzku alebo si pripravte domáce nanučiky. Recept na tento slivkový koláčik si však odložte na najbližší víkend. Má sa mierne ochladiť na príjemných 26 stupňov, takže rúru možete opäť bez problémov zapojiť do vášho života 🙂
Prvýkrát som pri tomto recepte experimentovala s prepusteným maslom ghee, ktoré má vraj mnoho pozitív pre naše zdravie a používali ho už aj naše babičky. Tak som si povedala, že ho teda vyskúšam tiež. Má vysoký bod varu, a preto som ho začala používať aj pri varení, poznám ho hlavne z indickej a ajurvédskej kuchyne. Pre niekoho môže mať dosť výraznú, orieškovú chuť, no pre mňa je to skôr voňavý benefit. No a ak máte veľkú spotrebu a ghee v supermarketoch sa vám zdá príliš drahý špás, luxusne si ho pripravíte doma z obyčajného, kvalitného masla. Maslo sa varí na slabšom ohni asi 15-20 minút a počas varenia treba z masla odoberať penu. Ghee je hotové, keď nám zostane číra tekutina bez peny a na dne sa usadia tuhé bielkoviny. Tie stačí precediť a ghee skladujeme v uzatvorenej nádobe, pokojne aj pri izbovej teplote. Vydrží veľmi dlho.
Na koláčik som natrela tvarohový krém s bielym makom, keďže som chcela minúť posledné zásoby maku. Samozrejme, bude chutný aj keď použijete klasický modrý, namletý mak:)
Dobrú chuť:)
Ingrediencie:
Cesto:
- 60 g prepusteného masla ghee
- 80 g trstinového cukru
- 2 celé vajcia
- 70 ml mlieka (ja som použila domáce makové)
- 130 g hladkej špaldovej múky
- 1,5 ČL prášku do pečiva
Náplň:
- 250 g jemného tvarohu
- 80 g mletého bieleho maku
- 1 celé vajce
- 2 PL trstinového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 350 – 400 g sliviek
POSTUP
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov, pripravíme si formu s priemerom 26 cm a vymastíme ju tukom a vysypeme múkou.
- Vyšľaháme si ghee s cukrom. Prišľaháme po jednom vajcia, potom makové mlieko.
- Pridáme múku s práškom do pečiva a vypracujeme cesto. Toto cesto roztlačíme po celej ploche formy, viac cesta nech je na okrajoch.
- Vyšľaháme si tvaroh s vajcom a cukrom. Pridáme extrakt a zamiešame aj biely mletý mak.
- Tvarohovú zmes nalejeme na cesto. Navrch naukladáme mesiačiky nakrájaných sliviek.
- Dáme piecť do rúry na 40 – 45 minút. Koláčik je taký polo cheesecake, takže počkajte kým úplne vychladne, až potom krájame:)
Džejn says
Dobrý deň, určite sú ingrediencie na cesto správne spísané? Včera som robila podľa tohto receptu koláčik a cesto bolo úplne tekuté, napriek tomu, že som postupovala presne, všetko som dodržala…no ale rúra sa vyhrievala, sliny tiekli tiež, slivky priam prosili, aby z nich niekto niečo vykúzlil…tak som pridala ešte kooopu múky, aby sa to cesto ako-tak dalo vyhnietiť..teda v recepte nie je písané, aká bude konzistencia, ale predpokladám, že to „roztlačiť“ znamená, že bude hutnejšie, ako na linecké trebárs. Ani citrónová torta podľa Príbehy z kuchyne 2 mi minule nevyšla (stáva sa mi to len tu na tomto blogu).
The Story of a Cake says
Ahoj Jani, ingrediencie su napisane spravne. Robila som tento kolacik viackrat a vzdy vysiel. Mozno som to zle naformulovala, ale cesto nema byt hutne ako na linecke,ani nepisem, ze ho treba hnietit. Slaha sa a je skor redsie, treba ho len vo forme roztlacit, aby bolo na okrajoch vyssie a dostredu ti vosla aj ta tvarohova plnka. a v rure potom pekne vyskoci:)
Mrzi ma ak ti nie vsetko vyjde podla predstav, niekedy moze byt naozaj aj chyba v recepte ale zase aj kazda rura inak pecie a obcas stacia aj ine ingrediencie a recept sa nemusi podarit uplne podla predstav. Ked budes mat s niecim nabuduce tazkosti, kludne mi napis mail alebo spravu, rada podarim:)
Džejn says
no tak tam bude pes zakopaný, pri pečení nepoužívam žiaden robot (nemám taký moderný), všetko ručne vypracovávam. ďakujem každopádne za odpoveď.