Rozhodla som sa dnes urobiť niečo netradičné, a to že vám sem pridám slanosť… No a keď na môj blog pridám slaný koláč, stále to bude The story of a cake, že? 🙂 Cez Veľkú noc sa žiada nachystať na slávnostný stôl aj nejaké slanosti a preto som sa rozhodla pre tento rýchly špenátový koláč s tvarohom a kozím syrom. Kozí syr je inak môj obľúbený a teda veľmi často u nás končí v koláčoch, či jednoduchých šalátoch. Kozie mlieko má iné zloženie ako to kravské mliečko a vraj je aj ľahšie stráviteľné. A toto rovnako platí aj o syre, ktorý sa z kozieho mlieka vyrába. Samozrejme, ak chcete kozí syr v koláči nahradiť, nech sa páči. Bude sa hodiť aj ovčí alebo feta.
Dobrú chuť:)
Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom
Ingrediencie
- 270 g lístkového cesta
- 1 PL rastlinného oleja
- 70 g póru
- 250 g tvarohu RAJO
- 100 g baby špenátu
- 2 celé vajcia
- 100 g kozieho syra
- 40 g natrhaného prosciutta (alebo inú šunku)
- Soľ/čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového oriešku
- Čerstvý majorán na ozdobu
POSTUP
- Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
- Vyhrejeme rúru vopred na 190 stupňov.
- Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy.
- Na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
- Tvaroh vymiešame s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame.
- Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra.
- Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti.
- Zmes natrieme na lístkové cesto. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra.
- Dáme piecť do rúry približne na 30 – 35 minút.
- Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
*recept pripravený v spolupráci s RAJO
Pridaj komentár