Keďže viem ako sa všetci tešíte na recept na slivkový mousse v kombinácii so škoricovým čízkejkom, zrýchlila som tempo a voilá – recept je tu… Hoci to tak možno nevyzerá, naozaj to nie je žiadna galejná robota a príprava je celkom jednoduchá. Len je to možno trochu časovo náročnejšie a hlavne to čakanie kým stuhne, aaach:) Myslela som aj na vás všetkých bezlepkáčov, preto ak zameníte 3 lyžice múky v recepte za bezlepkáčovú zmes, tortu si môžete dopriať aj vy:) Základným stavebným materiálom nie je múkový korpus, ale oriešky s rozpusteným maslom. Či už použijete vlašské, mandle alebo lieskovce…Voľba je na vás:) No a koláč síce nazývam čízkejkom, no pravdou je, že z veľkej časti obsahuje domáci tvaroh a v menšej miere mascarpone. Ak nemáte mascarpone, kľudne vymeňte za Philadelphiu alebo iný štýlový cream cheese… A k tvarohovej superhmote pribudla aj lyžica škorice, ktorá koláčik krásne prevoňala…Nehanebne priskoro som mala pocit Vianoc, až som sa normálne hanbila:PP…Záverečným bodom môjho sobotného programu pri sporáku bola „korunovácia“ koláča lahodným slivkovým mousse, do ktorého som frcla aj pár kúskov (100g ) bielej čoko. Takže ako sa už opakujem, nič potutvárne to nebolo, iba to čakanie hmm….Nekonečné čakanie a tisíc návštev chladničky, kým koláč stuhol a moja chorobná netrpezlivosť bola kruto preskúšaná. ..Veruže sa to nervydrásajúce a chuťové bunky skúšajúce čakanie oplatilo a vyhlasujem škoricový cheesecake so slivkovým mousse za moju tohtoročnú jesennú top sladkú delikatesu …Tak čo, pečiete v sobotu aj vy?? Inšpirovala som vás aspoň trochu?:))
Ingredients
- korpus
- 180 g mletých orechov (ja som použila vlašské a lieskovce)
- 80 g rozpusteného masla
- 1 PL trstinový cukor
- škoricová plnka
- 500 g tvaroh
- 250 g mascarpone
- 200 g práškový cukor
- 200 g kyslá smotana
- 3 ks vajcia
- 1 PL mletá škorica
- 3 PL hladkej múky
- slivkový mousse
- 400 g mrazených sliviek bez jadier
- 3 plátky želatíny
- 100 g bielej čokolády
- 250 ml smotany na šľahanie
Instructions
- Najprv si pripravíme formu na pečenie s priemerom 22 cm. Vyložíme papierom na pečenie.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Mleté orechy zmiešame s maslom, cukrom a natlačíme na dno tortovej formy.
- Dáme zapiecť na 8-10 minút. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme si plnku. Zmiešame tvaroh, mascarpone, cukor. Pridáme kyslú smotanu. Postupne prišľaháme vajcia. Potom pridáme škoricu a nakoniec múku.
- Nalejeme do formy a dáme piecť na cca 60-70 minúť pri teplote 150 stupňov.
- (Ja som do rúry vložila na dno aj plech s vodou, teda pripravila som vodný kúpeľ)
- Hotový cheesecake (ešte keď sa trochu trasie) vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si mousse. Ja som použila mrazené slivky, ktoré som rozmrazila a povarila asi 15 minút na miernom ohni. Slivky som rozmixovala ponorným mixérom a prepasírovala cez sitko.
- Opať som slivky vložila do hrnca a nalámala k nim 100 g bielej čokolády. Varila som až kým sa čokoláda nerozpustila a premiešala sa so slivkami.
- Medzitým som si pripravila 3 plátky želatíny podľa návodu na obale.
- Želatínu som pridala k slivkám a odložila bokom.
- Vyšľahala som vychladenú smotanu na šľahanie a postupne som ju pridávala k slivkovej zmesi.
- Mousse nalejeme na hotový cheesecake, necháme úplne vychladnúť a na pár hodín dáme stuhnúť do chladničky.
Karolina says
V sobotu jsem také pekla – jablečný cheesecake a zavařovala dýni. Po dvou týdnech ve škole prostě nádhera.
S čekáním na vychladnutí dortu se to má u nás podobně. Stokrát se zajdu podívat do ledničky, jestli už je výtvor ztuhlý, ale nakonec mě stejně někdo předběhne, dort načne a je po čekání = tiramisu a jemu podobné se tedy nevyplácí vůbec dělat. Ale u tohoto dortu možná udělám výjimku.
The Story of a Cake says
Kaja, ked spominas to tiramisu, dobry napad na dalsi recept—..to by som si dala, veruze som davno nemala a tiramisu milujem:P …a s tym cakanim, to je vzdy velka skuska nasej trpezlivosti:P Ale uz ked niekto druhy nevydrzi cakat, s tym nic nenarobis:PP Ale svedci to zrejme o tom, ze robis paradne dezerty!:P
bea says
Mati to vyzera….vlastne ako vsetko co spravis prudko na spapinkanie :O.Len pri tolkom slintani pri tvojich foteckach sa slinivka zapoti 😉 ja isto vyskusam,hlavne tu bezlepickovu verziu.Uz sa tesiiiiim
The Story of a Cake says
Vyskusaj, vyskusaj…urcite bude chutit!! :)))
Michaela Knap says
som očarená … uchvátená … z receptov … fotiek … a tie torty … úúúžasné ,,, ako sú nazdobené … po dlhej dobe perfektný FootBlog … teším sa na všetky novinky 🙂 …
Lubica says
Ahoj, príjemné pohladenie po dušičke pozeranie receptov, pozerám čo spravím hocikedy len tak…. zaujal ma škoricový cheese cake so slivkovým mouse, mám svoje slivky z vlastnej záhrady ale už zavarené, neskúšala si aj túto verziu?
Ak nie vyskúšam teda ja a dám vedieť ako chutil.
L.D.