Viem, že moja premotivovaná duša by nebola na mieste, ak by som tento rok nevybehla aspoň raz na zber medvedieho cesnaku. Kedysi dávno som o tejto surovine ani nechyrovala a myslím, že do povedomia sa dostáva hlavne v posledných rokoch. Táto jarná, nenápadná zelená rastlinka má toooľko benefitov, že by sme jej účinky nemali podceňovať. Posilňuje imunitu pomáha aj ľuďom, ktorí trpia migrénami alebo majú vysoký krvný tlak, má aj silné detoxikačné účinky.
My sme sa včera s Lukym vybrali na jedno miesto na brehu Dunaja, ktoré mi minulý rok ukázala Maťka z blogu Stvory z kuchyne a je doslova posiate medvedím cesnakom. Mnohí ľudia sa boja, že si cesnak pomýlia s konvalinkami, no myslím, že jeho nezameniteľná aróma vám pomôže rozoznať medvedí cesnak a iné rastlinky. Ak by ste stále mali pochybnosti, stačí lístok jemne pošuchať v rukách a uvoľnená aróma vám napovie.
Ja som z cesnaku vykúzlila hummus a polievku. Čo poviete, môže byť? Nabudúci rok vyskúšam pesto a nátierku, už sa teším:)
Hummus z medvedieho cesnaku:
- 2 konzervy cíceru (asi 500 g vareného cíceru)
- 2 hrste nahrubo nasekaného medvedieho cesnaku
- 1-2 PL šťavy z citróna
- 6 PL olivového oleja
- 2 PL tahini pasty
- soľ/čierne korenie na dochutenie
- štipka chilli alebo štipka kajenskej papriky
- štipka rasce
POSTUP:
- Postup je veľmi jednoduchý. Vo výkonnom mixéri iba rozmixujeme všetky ingrediencie a hotový hummus necháme vychladiť v chladničke aspoň pol hodinu. Z chladničky vyberieme tesne pred podávaním.
Polievka z medvedieho cesnaku:
- 2 PL rastlinný olej
- 1 menšia cibuľa
- 2 veľké hrste medvedieho cesnaku
- 1 hrsť baby špenátu
- 100 g hrášku
- 3 menšie zemiaky, očistené a nakrájané
- zeleninový vývar (asi 1,5 l, viac podľa žiadanej hustoty)
- soľ/čierne korenie/muškátový oriešok na dochutenie
- chipsy z prosciutta a čierny sezam, žerucha na ozdobu
POSTUP:
- Na rozpálenom oleji si speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Restujeme.
- Po chvíli pridáme aj umytý a nahrubo nasekaný medvedí cesnak, hrášok, zemiaky a špenát. Minútku miešame a potom zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom.
- Varíme asi 10-12 minút, kým zemiaky nezmäknú a potom rozmixujeme dohladka. Polievku dochutíme podľa chuti soľou, korením a varíme ešte max. 10 minút.
- Prosciutto chipsy si jednoducho pripravíme takto. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie. Na ten poukladáme v jednej vrstve plátky prosciutta a dáme zapiecť na cca 10-12 minút do rúry.
- Polievku môžeme ešte dozdobiť čiernym sezamom a žeruchou.
Lenka says
Keď si predstavím, že som tiež niekedy nevedela, ako vyzerá medvedí cesnak, ba ani som netušila, kde rastie…, celkom ma teší, že už to bude takmer 10 rokov, čo je súčasťou mojej kuchyne. Pesto som skúšala, priznám sa, iba so slnečnicou a vlašskými orechami, lepšie je s orechami :), samozrejme. Práve dnes som obdržala poriadnu dávku cesnaku, tak zajtra bude tá polievka a….úžasný je aj na chlebe s maslom.