Štyri svadby a jeden koláč. To je počet svadieb, ktoré som absolvovala toto leto. Akoby sa priam roztrhlo vrece so zamilovanými ľuďmi, túžiacimi povedať si svoje áno počas letných mesiacov. Medzi nimi aj ja. Zajtra je svadba mojej sesternice, ktorú už ja absolvujem s obrúčkou na ruke. Veľmi sa teším, pretože ako ju poznám, bude to svadba prepletená tradíciami a svadobnými zvykmi a bude to naozaj zážitok. A keďže som opäť doma na dedine, čo by to bolo za sviatočné ráno bez sladkého letného slivkového koláča.
Ingredients
- 5 veľkých sliviek
- 90 g masla priamo z chladničky
- 120 g mascarpone alebo Lučiná
- 3 lyžice marhuľového lekváru
- Pol deci ľadovej vody
- Štipka soli
- Lyžica cukru
- 130 g špaldovej hladkej múky
Instructions
- V miske zmiešame múku, soľ a maslo. Do vymiešanej hmoty pomaly prilievame ľadovú vodu, až kým nevypracujeme pekné cesto. Obalíme v potravinárskej fólii a vložíme na hodinu a pol do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky.
- Medzitým si nakrájame slivky na tenké mesiačiky a odložíme na papierovú utierku, ktorá nasiakne prebytočnú šťavu zo sliviek.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Keď máme cesto vychladené, položíme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme valčekom na väčší kruh. Pozor, aby nebol príliš tenký. Mascarpone vymiešame s cukrom a natrieme na cesto tak, aby na krajoch ostalo aspoň 5 cm na preloženie. Do stredu naaranžujeme nakrájané slivky a zahneme kraje cesta dovnútra. Slivky ešte potrieme marhuľovým lekvárom.
- Pečieme približne 25 minút, až kým nám ovocie nezačne bublinkovať a cesto nám pekne zhnedne. 10 minút pred koncom pečenia ešte môžeme posypať koláč mandľovými lupienkami alebo ozdobiť pekanovými orechami. Výber je na vás. Dobrú chuť.
Galette je veľmi vďačný koláč, ktorý máte s prípravou a pečením o hodinu hotový. Taktiež môžete experimentovať s ovocnou náplňou, vymeniť slivky za broskyne, nektarinky či iné sezónne ovocie. Pri tomto recepte je však veľmi dôležité nechať cesto odležať v chladničke, prípadne mrazničke, aby sa vám pri vaľkaní netrhalo.
Pridaj komentár