V poslednej dobe som si veľmi obľúbila ricottu a občas ňou v receptoch nahrádzam klasický tvaroh alebo mascarpone, alebo kombinujem. Ricotta, ktorá sa vyrába zo srvátky, síce chuťovo pripomína tvaroh, no je trošičku sladká a má takú jemnú, zrnitú štruktúru. Fakt je všestranne využiteľná, či už do sladkých alebo slaných jedál. A ak milujete cheesecakes rovnako ako ja, skúste si podľa môjho receptu pripraviť tento dezert s použitím práve ricotty.
Tentokrát som si vďaka Remoske vyskúšala pečenie cheesecake-u inak. Varenie, ani pečenie v tejto prenosnej rúre som ešte nikdy neskúšala a celkom ma lákalo vyskúšať si, či sa v nej koláčik upečie rovnako ako v klasickej rúre. Tak som ju teda pokusne zapojila u nás doma. S tým, že ak môj kuchynský experiment vyjde, Remoska bude možno super spoločníkom počas našich kempovacích roadtripov. Stačí ju v podstate napojiť na autobatériu a chutný pokrm, či dokonca luxusný dezert si viete pripraviť v podstate kdekoľvek.
Výhodou tiež je, že remosku nemusíte vyhrievať, stačí do nej naskladať ingrediencie, zapnúť a sledovať si čas varenia/ v mojom prípade pečenia. Nakoľko pečie iba zhora, odporúčam koláčik po 20 minútach pečenia zakryť alobalom. Výsledkom som bola fakt príjemne prekvapená a úprimne, cheesecake bol ako lusk. Tak možno nabudúce skúsime to pečenie aj v teréne?
Keďže je jahodová sezóna v plnom prúde, tento môj ricottový zázrak som ešte preliala jahodovou omáčkou (alebo ak chceme viac fancy nadpis – coulis), do ktorej som pridala nakrájanú, voňavú medovku. Rovnako to bude fungovať aj s mätou alebo ak máte chuť na experimenty, s bazalkou?
Dobrú chuť vám praje Maťka
Svieži ricottový cheesecake s jahodovo-medovkovým coulis
(pečený v prenosnej, elektrickej Remoske)
- 170 g maslové keksíky (napr. Hobbits)
- 75 g rozpusteného masla
- 500 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 3 veľké vajcia
- 150 g trstinového cukru (viac podľa chuti)
- 2 PL vanilkový puding
- 1 vanilkový lusk
- 1 dl kyslej smotany
- 200 g jahôd
- Hrsť čerstvej, nasekanej medovky
- 2 PL trstinového cukru
POSTUP
- Dno Remosky vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme maslom.
- Keksíky rozdrvíme alebo pomixujeme najemno a zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes bude síce trochu sypká, ale nemala by byť príliš suchá. Mala by sa dať dobre natlačiť na dno Remosky. Toto bude náš korpus.
- Vo veľkej mise rozmixujeme/rozmiešame ricottu (prebytočnú vodu z nej zlejeme), mascarpone, vajcia a cukor. Pridáme 2 lyžice pudingu v prášku alebo môžeme použiť kukuričný škrob. Jadro vanilkového lusku vydlabeme a primiešame k zmesi. Nakoniec primiešame aj kyslú smotanu.
- Zmes nalejeme do Remosky na korpus. Remosku uzatvoríme a zapneme. Remoska pečie na cca 160 až 180 stupňov, preto asi po 20 minútach pečenia položíme na koláčik alobal a ďalej dopekáme cca 40 minút.
- Po upečení budú okraje cheesecaku zlatisté, no v strede sa môže ešte triasť, tak to má byť?. Hotový koláčik necháme úplne vychladnúť. Cheesecake najlepšie zatuhne v chladničke.
- Pred podávaním ho prelejeme jahodovo-medovkovým coulis. Jahody rozmixujeme s medovkou. Prelejeme na menšiu panvicu, pridáme cukor a na slabom ohni povaríme cca 5-10 minút. Môžeme opäť pridať lyžicu škrobu na zahustenie, ale nie je to potrebné.
Sima says
Ak by som chcela pripraviť cheescake tradične v rúre bude sa dĺžka či teplota líšiť..?
Ďakujem 🙂
The Story of a Cake says
Ahoj Sima! V rure by som piekla na nizsej teplote, teda 160 stupnov, tiez asi hodinku. Nemusis prikryvat:)
Tatiana says
ahoj, na aky priemer su tie suroviny? remoska ma dve velkosti, tak len tipujem, ze toto je na tu vacsiu ?