Je leto a z hlavy sa mi parí nielen preto, že je vonku horúco. Ale hlavne preto, že o pár týždňov uzrie svetlo sveta naša nová kniha Príbehy z kuchyne 2 (komplet sladké⁸ vydanie, tešíte sa?).
Už nám chýba iba skontrolovať posledné texty a knižka putuje do tlačiarne.
Verím, že teda chápete môj blogový útlm a čiastočnú neaktivitu. No do knihy sme vymysleli toľko skvelých, sladkých a zdravých receptov, že už som ani nemala silu vymýšľať niečo kreatívne na blog. Aj tento ríbezľový koláčik je vlastne takou improvizáciou, čo chladnička dala (otvorený tvaroh, nedojedená ricotta, domáce vajíčka, ktoré treba tiež spotrebovať…) a inšpirovaný receptami „starej mamy“, aby som nemusela nič vymýšľať:O. Takét osvedčené domácke recepty mám kade tade popísané a pozakladané. Vždy prihodím tamto, upravím hento a čakám s napätím, či som niečo nepokašľala… Tentokrát sa koláčik vydaril na jednotku a zajtra ho idem robiť opäť! Možno pre zmenu s čučoriedkami?
Ingrediencie:
- 80 g zmäknutého masla
- 80 g trstinového cukru
- 2 celé menšie vajcia
- 60 ml mlieka
- 140 g hladkej špaldovej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 100 g ricotty
- 200 g jemného tvarohu
- 1 celé vajce
- 2 PL trstinového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL škrobu
- 350 g ríbezlí alebo iného čerstvého ovocia
POSTUP
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov, pripravíme si formu s priemerom 26 cm (najlepšie tartovú s vyberateľným dnom) a vymastíme ju tukom a vysypeme múkou.
- Vyšľaháme si zmäknuté maslo s cukrom do peny. Prišľaháme po jednom vajcia, potom mlieko.
- Pridáme múku s práškom do pečiva a vypracujeme cesto. Toto cesto roztiahneme po celej ploche formy, nech je trošku vyššie na okraji formy.
- Vyšľaháme si ricottu s tvarohom, vajcom, cukrom. Pridáme extrakt a zamiešame aj škrob.
- Tvarohovo-ricottovú zmes nalejeme na cesto. Navrch naukladáme čerstvé drobné ovocie, napr. ríbezle, čučiny, maliny…
- Dáme piecť do rúry na 40 – 45 minút. Koláčik je taký polo cheesecake, takže počkajte kým úplne vychladne, až potom krájame?
Martina says
Ten koláčik je vynikajuci, vďaka za recept..
Sima says
Tento koláč je úplne famózny s akýmkoľvek sezónnym ovocím. Už som skúšala maliny, jadohy, černice, čučoriedky všetko drobné ovocie ale aj broskyne, baracky a slivky pokrájané na menšie plátky. Skvelý, šikovný a nenáročný recept! ? ❤️ Vďaka, opäť raz!
Peťka says
Je vynikajúci a jednoduchý
Mám pár poznámok pre tých čo pečú prvýkrát tak ako ja:
1. Nezľaknite sa ak cesto bude riedko-lepivé, presne také má byť, pretože ja som tam chcela pridať ešte múku ale mama povedala, že nie, že to má byť takto tak som dala na jej radu a ozaj to tak bolo.
2. Rúru som mala predhriatu na 180° ale koláčik sa upiekol do 30 minút, takže si to sledujte.
No a to je všetko, bol fantastický.