Ak ste moja generácia(rozumej točíme sa okolo 30tky), tak si z detstva určite nepamätáte cheesekejky, torty a raw tortičky, ale poctivé a domáce zákusky. Zákusky na obrovský plech, aby si vždy pochutila celá rodina.
Väčšinou sa veľa vypekalo pred tradičnými rodinnými oslavami narodenín, menín, výročníc. Po slávnostnom, výdanom obede nikdy nesmela ku káve chýbať kocka alebo obdĺžnik nejakého chutného koláčika. Kde sú tie časy, keď som do seba ako bezodná diera tlačila punčáky a dobošové rezy alebo špice…
Dnes už máme na výber také množstvo rôznych sladkých receptov od výmyslu sveta, pečené, nepečené, sledujeme zahraničné Nigelly, Elly a exotické blogy. Poznáte ma veľmi dobre a viete, že ja experimentom v kuchyni neodolám a tiež mám rada nové chute, netradičné kombinácie, no aj toho „skúšania“ sa človek občas „preje“ a túži po niečom sladkom, tradičnom, len tak zo sentimentu.
V poslednej dobe si rada listujem v starých kuchárskych knihách a nachádzam skryté, sladké poklady. Aj tento recept na tvarohové rezy a lá Míša nanuk mi trochu pripomínajú staré časy. Časy, keď mala mamina všetky recepty zapísané v tenkom zošítku alebo jej ich nadiktovala babka, či svokra a žiadny strýko Google a Youtube vtedy neradil ako šľahať vajcia, či urobiť dokonalú čokoládovú polevu, ktorá sa nepoláme…
Či už radi experimentujete alebo preferujete klasiku, tieto tvarohové rezy si určite zamilujete. Recept je jednoduchý, nenáročný na suroviny a o to viac chutný:)
Tak čo, rozbehnete aj vy tento týždeň chutným koláčikom?
Maťa
*recept som robila na menší plech 20 cm x 30 cm
RETRO tvarohové rezy
Ingrediencie:
- 4 vajcia (samostatne bielky a žĺtky)
- štipka soli
- 120 g RETRO kryštálového cukru Sweet Family
- 100 g hladkej múky
- 25 g kakaa
- 4 PL rastlinného oleja
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 90 g práškového cukru Sweet Family
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 150 g 40 percentnej čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie
POSTUP
- Pripravíme si formu s rozmermi 20 x 30 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 160 stupňov.
- Vyšľaháme bielky so štipkou soli a postupne do nich zašľahávame cukor, kým nevyrobíme pevný sneh (5-8 min).
- Postupne prišľaháme po jednom žĺtky. Po lyžiciach pridávame aj olej.
- Zmiešame múku s kakaom, preosejeme v sitku a takúto preosiatu zmes primiešame stierkou zľahka k cestu.
- Cesto nalejeme na plech/formu, uhladíme a dáme piecť do rúry na cca 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme krém. Vyšľaháme mascarpone, tvaroh, cukor a vanilkový extrakt. Tento krém (mal by byť hustejší) natrieme na vychladnutý kakaový korpus. (Ak chceme, korpus môžeme ešte predtým potrieť nejakým pikantným lekvárom). Dáme na chvíľu zachladiť.
- Pripravíme si ganache. V hrnci zohrejeme smotanu, do ktorej pridáme nalámanú čokoládu. Nevaríme. Čokoládu iba poriadne premiešame so smotanou a túto, mierne vychladnutú polevu nalejeme na tvarohový krém.
- Koláčik môžeme ozdobiť a odložíme do chladničky, aby ešte stuhol.
*koláč môžete poliať iba rozpustenou čokoládou, no ja mám radšej ganache, pretože nepraská a lepšie sa krája.
Martina says
Dobry den, na kolko stupnov prosim piect? Mne tieto piskotoidne cesta nejak nevychadzaju, vzdy su akoby “udupane” ?
The Story of a Cake says
Ahoj Mati, ja mam praveze „piskoty“ velmi rada a malokedy sa mi stane, ze sa „udupe“…Peciem na nižšej teplote, asi 160 stupňov a bielky je potrebné poriadne vyšľahať s cukrom a keď budeš nakoniec pridávať múku, skús to cesto len tak zľahka premiešať stierkou…A ja ešte zvyknem múku a kakao predtým preosiať. A na piškótové korpusy rada používam múku Babička, ktorá je vyslovene na tortové, nadýchané cestá:)
Martina says
Dakujem za rady, vyskusam, ak sa podari, pochvalim sa, ak nie, tak som sa nikdy na nic nepytala ??
Elena says
Ahoj, a prasok do peciva netreba?
Dakujem
The Story of a Cake says
Ahoj Elena, ked robim tuto olejovu kakaovu piskotu, prasok do peciva nepouzivam:) Cesto je nadychane, staci iba poriadne vyslahat bielky na sneh 🙂
Ivana says
Maťka,
dnes som piekla, je výborný 🙂 ďakujem za recept.
Jana says
nie je treba mascarpone stači smotana na slahanie vysledok je te isty
Zuz Ana says
Minuly vikend som sa odhodlala na tento kolacik, je ozaj luxusny – moc dakujem za recept :). Len sa musim podelit a mensiu prihodu. Ked uz som mala vsetko nachystane, zistila som, ze nemam plech potrebnej velkosti 😀 ..takze som nakoniec pouzila okruhlu formu na tortu, cesto prekrojila, navrstvila plnkou a nakoniec poliala ganache a vysledkom bola dvojposchodova torta 😀
The Story of a Cake says
Dakujem Zuzi! Tak si paradne zaimprovizovala, to sa mi paci ? Verim, ze tortica potesila???
Lubomira says
Paradny je! Vsetko je na nom dobre, super piskota, plnka famozna tvarohova a ta ganache hore, no mnam. Ja som teda dala aj poriadne ribezlove goo (akoze fake lekvar) pod plnku. Vsetkym chutil 😁 Vdaka za recept!