Rebarboru som objavila len pred pár rokmi. Vôbec to nie je nejaký nový gastro výstrelok , ale za starých dorých čias rástla skoro v každej babičkinej záhrade alebo na dedinskom dvore. A viacerí z nás už okúsili jej typickú kyslastú chuť, ktorá skvele doplní každý sladučký koláčik alebo sa hodí aj do nápojov, či džemov. Nezabudnite ju však vždy tepelne upraviť.
Jej sezóna pomaly a isto začína, a tak som sa aj ja rozhodla vyťažiť z nej čo najviac. Mám smelé plány, čo všetko upečiem a vyhútam (..taký rebarborovo-jahodový chia jam, to bude topka, cítim to!).
Vraj je rebarbora najsamlepšia „do Jána“ (potom už obsahuje veľa kyseliny šťavelovej), teda času ešte dosť! 😉 No a zatiaľ sa s vami podelím o recept na tento chutný jahodovo-rebarborový páj.
Dobrú chuť!
Ingrediencie:
- 170 g studeného masla (nasekaného na malé kocky)
- 350 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 PL trstinového cukru
- 6 PL ľadovej vody
- 2 PL nasekané vlašské orechy
- 4 stonky rebarbory, očistené a nakrájané na malé kúsky
- 350 g jahôd, očistených a nakrájaných na menšie kúsky
- 1 balík vanilkového cukru
- 2 PL trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1 rozšľahané žĺtko na potretie
POSTUP:
- Z masla, múky, soli, cukru a postupným pridávaním vody vypracujeme krehké cesto. Netreba ho zbytočne miesiť, stačí iba aby sa maslo prepojilo s ostatnými ingredienciami. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a odložíme na pol hodinu do chladničky.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si formu na pečenie s priemerom 26 cm, najlepšie s vyberateľným dnom. Vymastíme ju.
- Z polovice cesta vyvaľkáme kruh, ktorý vložíme do formy, tak aby boli vyložené aj steny formy. Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť na cca 5-8 minút.
- Medzitým si vymiešame nakrájanú rebarboru, jahody, cukor aj vanilkový aj trstinový, škoricu. Necháme chvíľu postáť, aby ovocie pustilo šťavu (tú potom zlejeme, aby ovocie nešlo na cesto príliš mokré).
- Zapečené cesto necháme chvíľu vychladnúť, nasypeme rovnomerne oriešky a potom jahodovo-rebarborovú zmes.
- Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a vykrajujeme z neho srdiečka alebo akékoľvek tvary. Ukladáme na ovocie. Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- Dáme piecť do rúry na 40 – 45 minút.
Pridaj komentár