Kým som neochutnala Reeses, môjmu svetu plnému dezertov, sladkostí a cukroviniek, chýbal neznámy rozmer. Ten som objavila práve v Amerike, kde som jedno leto (vlastne dve) pracovala vďaka službe Work and travel a objavila som tieto extrémne sladké, čokoládové košíčky plnené arašidovým krémom.
Zamilovala som sa okamžite a vedela som, že do Ameriky sa musím vrátiť, aj keď len kvôli mojim Reeses!!! ;DDD Našťastie doba pokročila a túto mňamotu dostanem dnes kúpiť už aj u nás….Avšak najväčší pôžitok mám z tejto sladkosti vtedy, keď si ju na môj štýl pripravím sama doma…Tak som vyhútala arašidový korpus a medzi dve čoko raw vrstvy som strčila jednu raw arašidovú vrstvu….Najprv som mala obavy, či to celé stuhne, našťastie som použila dostatočné množstvo kakaového masla a aj iných ingrediencií, ktoré zabezpečili krásne tuhú, ale zároveň krémovú konzistenciu raw koláčika…Čo je plus, koláčik je prirodzene bezlepkový a keď sa vám zachce použiť nejakú bezlaktózovú čokinu, tak si pomlsajú aj mliečni intoleranti…
Samozrejme, vždy je čo vylepšovať:) No koláčik sa stretol s veľmi pozitívnym ohlasom, takže bude stopro repete! A čo vy, už sa vám zbiehajú slinkošky?:)))
Vaša Maťka
Ingrediencie do veľkej tartovej formy (36 x 13):
KORPUS
- 160 g nesolených arašidov, pomletých
- 150 g pomletých mandlí (bez šupky)
- 1 PL kakaa
- 4 – 5 PL rozpusteného kokosového tuku
- 200 g rozmixované datle bez kôstky (ja som použila kúpenú hotovú datlovú pastu)
ČOKO VRSTVA
- 2 veľké, zrelé banány
- 2 PL kakaa
- 1 PL medu
- 80 g rozpustenej, kvalitnej tmavej čokolády
- 3 PL rozpusteného kakaového masla
- 4 PL kokosového mlieka (iba tuhú časť, teda krém)
ARAŠIDOVÁ VRSTVA
- 130 g arašidového masla
- 3 PL kokosového mlieka (opäť iba tuhá časť, teda krém)
- 2 PL kokosový tuk, rozpustený
POSTUP
- Najprv si pripravíme korpus. V miske vymiešame mleté arašidy, s mletými mandľami, kakaom, rozpusteným kokosovým tukom a pridáme rozmixované datle alebo datlové pastu. Všetko rukami premiešame do jednotného cesta. Ak by sa zmes ešte rozpadala, pridáme viac datlí alebo prilejeme kokosový tuk. Zmes natlačíme na dno a boky tartovej formy.
- Pripravíme si čoko vrstvu. V mixéri rozmixujeme banány, pridáme kakao, med, rozpustenú čokoládu, rozpustené kakaové maslo a nakoniec aj kokosové mlieko (krém). Rozmixujeme na hladkú hmotu. Polovicu z tejto hmoty nalejeme na korpus a dáme do mrazničky zatuhnúť.
- Medzitým si pripravíme arašidovú vrstvu. Rozmixujeme arašidové maslo s kokosovým mliekom (krémom) a rozpusteným kokosovým tukom.
- Keď je čoko vrstva stuhnutá, lyžičkou nanesieme arašidovú vrstvu a opäť dáme do mrazničky stuhnúť.
- Nakoniec vrstvíme druhú polovicu čoko krému. Ak nám začal čoko krém veľmi tuhnúť, trošku ho predtým ešte pomixujeme.
- Vrch koláčika ozdobíme pekanovými orieškami, mandľovými lupienkami a arašidmi. Necháme celý koláč stuhnúť v chlade.
janka says
Ahoj, chcem as opytat, to arasidove maslo ma but solene ci bez soli?
The story of a cake says
Ahoj Jani,
to je uplne jedno, az taky rozdiel medzi arasid.maslom a mierne slanym ar.maslom nie je podla mna…ale ak si este s arasidovym maslom nic neskusala, mozno na zaciatok bude fajn to nesolene…zelam dobru chut;)
The story of a cake says
Ahoj Jani,
to je uplne jedno, az taky rozdiel medzi arasid.maslom a mierne slanym ar.maslom nie je podla mna…ale ak si este s arasidovym maslom nic neskusala, mozno na zaciatok bude fajn to nesolene…zelam dobru chut;)
janka says
Ahoj, dakujem za radu. Mala som doma len solene ale je to v pohode, kolacik je mnam 🙂
Zuzana says
Robila ho včera a už skoro nemáme. Fakt je výborný! Tuším mám nový obľúbený koláčik. Dokonca tú čokovrstu použijem asi aj v nejakom inom zákusku, taký je skvelý. Ďakujeeem!! 🙂
Katka says
Toto je najlepsi foodblog s prekrasnymi fotkami aky som kedy videla. Tie fotky a kompozicia su ako od spickovych fotografov a ich studia. Vsetko vyskusam urobit.
Patricia says
Dobrý deň,rada by som skúsila vás koláčik len vždy keď som robila takýto korpus a dala do neho ďatle či pastu tak pre mňa osobne proste tie ďatle majú pachuť.mozem to niečím iným nahradiť?dakujem