O dolce vita mia!.. Milujem Taliansko a mala som to šťastie navštíviť túto krajinu už viackrát. Pre mňa osobne majú veľké čaro talianske dezerty, či talianska zmrzlina. Len spomeniem napríklad v Ríme milovanú zmrzlináreň skrytú v úzkych uličkách, kde predávajú okolo 100 druhov tejto mrazivej pochúťky. Až sa vám hlava zakrúti z toho, že si neviete vybrať z množstva príchutí…V Benátkach napríklad viem kde si dať najlepšie voňavé capuccino s najkrajším výhľadom na Katedrálu svätého Marka…No ale čo vám budem hovoriť, hanbím sa, že som nikdy v Taliansku neochutnala pravé tiramisu. Tak som sa pustila s vervou do googlovania a surfovania a študovala som si rôzne tiramisu postupy až som nakoniec kombináciou viacerých receptov prišla na tento obyčajný, ale podľa mňa jedinečný. Ok, možno to nie je naozaj pravé tiramisu, ale táto kombinácia surovín sa mi najviac pozdávala. Je to síce kalorický zaberák, ale nevravím, že sa celou miskou musíte natlačiť samé:P No predsa najlepšie je pripraviť tento bomba dezert, ak čakáte v piatok večer partiu kamošov napríklad na neformálny filmový večer. Vtedy takéto špica tiramisu (odporúčam z dvojnásobnej dávky do väčšej formy) chutí najlepšie a vám zabezpečí titul „dolce kráľovná večera“:)
Ingredients
- 6 PL cukru
- 400 g mascarpone
- 400 g smotany na šľahanie
- 3 PL amaretta
- 1 hrnček vychladnutej kávy
- 400 g dlhých piškót
- 1 ČL vanilkový extrakt
- kakao na posypanie
Instructions
- Do vychladnutej kávy primiešame amaretto.
- Samostatne vyšľaháme mascarpone s cukrom, vanilkovým extraktom a pridáme vyšľahanú šľahačku.
- Piškóty namáčame v káve a kladieme na dno formy. Piškóty potrieme polovicou krému a opäť ukaldáme druhú vrstu piškót namočených v káve. Aj na túto druhú vrstu natrieme zvyšný krém.
- Tiramisu prikryjeme alobalom a necháme odležať v chladničke minimálne 4 hodiny. Pred podávaním posypeme kakaom.
Sasa says
Ja myslim,ze to prave tiramisu neni se slehackou ale s vajicky – na 500g mascsrpone 6 vajicek ( zvlast bilky a zloutky)..ale ruku do ohne bych za to nedala..jen beru podle poradu S Italem v kuchyni, kde ho takto Emanuel delal
The Story of a Cake says
Ano, ja viem. Su rozne kombinacie, aj s vajickami, aj bez..nasla som rozne talianske recepty aj bez, tak som chcela spravit tak:) Ale mas pravdu, to naozaj klasicke talianske moze byt presne ako robi Emanuel:)
Sasa says
Ale samozrejme se slehackou take delavam a to nejcasteji:-) chutna mi vic:-p
The Story of a Cake says
Aj podla mna je to chutnejsia kombinacia:)
Zuzana says
Vyzera prudjo jedle, zaujimo by ma na aku velku formu je tento recept?