Hlásim sa opäť s ďalším vianočným receptom, tentokrát sme si piekli domáci perníkový chlebík. Najlepšie na ňom je to, že nepotrebujete nožík, ale postupne si z neho trháte kúsky a papáte len tak alebo si ho natriete domácim džemíkom, či masielkom.
No a ja stále čakám, že vonku opäť nasneží a nič sa nedeje. Zima je síce ako v ruskom filme, no darmo vykrúcam hlavu k oblohe, snehové vločky sa nás stránia…Poviem vám pravdu, že zima je pre mňa dosť depresívnym obdobím. Každý deň po prebudení mám silnejúcu chuť zostať pod vyhriatou perinkou a nevystrčiť z domu ani nos, ale bola by škoda nevyužiť aj tento čas na príjemné zimné aktivity (či už interiér alebo exteriér). Dobre sa zababušiť a vybrať sa na prechádzku tmavou, mrazivou krajinou. Po príchode domov, ešte v kabáte vysvietiť dom sviečkami a nainštalovať, čo najskôr vianočný strom…Nakúpiť si tony kníh a večer nescrollovať do aleluja Instagram, či fejsbúk, ale radšej si prečítať aj keď len pár strán z dobrej beletrie (ja som práve ponorená do Elizabeth Gilbert: Podstata všetkých vecí )…Ak radšej sledujete seriály, odporúčam zaobstarať si Netflix, nájdete tam aj nové Gilmorky, či iné mega seriály, od ktorých nebudete môcť odtrhnúť zrak pár hodín…Nakúpiť si nové páry chlpatých, teplých papučiek, ponožiek a ukradnúť frajerovi, či manželovi zo skrine veľký sveter a pustiť si na Spotify každý večer iný vianočný playlist…Piecť medovníky, polovicu zjesť už pred Vianocami a vyhrievať sa hektolitrami zázvorového čaju. No a keďže počas dlhých, zimných verečov nehrozí fotiť a stajlovať, konečne mám viac času na vysedávanie s kamarátmi, len tak klábosiť o hlúpostiach, či riešiť politickú situáciu… Alebo doma osamote leňošiť, či ísť sa rozhýbať na večernú hot yogu…Takáto je #mojazima 😉
Ingrediencie:
1 balenie instantného droždia (7g)
3 PL hnedého cukru Sweet Family
1 dl teplého (nie horúceho) mlieka
450 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj pšeničná)
2 PL perníkového korenia
80 g sušených brusníc (namočených vo vode)
2 celé vajcia
165 g rozpusteného masla
Náplň: 100 g hnedého cukru Sweet family plus 1 PL perníkového korenia a trochu rozpusteného masla na potretie cesta
POSTUP:
- Najprv si pripravíme kvások zmiešaním droždia, cukru a mlieka. 10 minút necháme kvások aktivovať.
- Ku kvásku pridáme múku zmiešanú s perníkovým korením.
- Pridávame postupne vajíčka, rozpustené maslo a nakoniec brusnice.
- Spracujeme v kuchynskom robote vláčne cesto, prikryjeme utierkou a necháme hodinu na teplom mieste podkysnúť.
- Nakysnuté cesto vyvaľkáme na veľký obdĺžnik, ktorý prekrojíme na viac menších obdĺžničkov (5, 6 ks). Prvý obdĺžnik natrieme štedro maslom a posypeme cukrom s korením. Opakujeme pri ďalšom obdĺžniku a ukladáme ich všetky na seba.
- Hotový pás rozkrájame opäť na 5 až 6 častí a ukladáme do vymastenej chlebíčkovej formy na pečenie rozrezanou stranou nahor. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.
- Z chlebíčka si nemusíme odkrajovať, stačí postupne trhať.
- Upečený chlebík necháme vychladnúť a vyberieme z formy. Posypeme cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou.
revedevivre says
Tak toto vyzerá super a tak strašne vianočne. Určite vyskúšam . Andrea
Lenka says
Perfektneeee ??? preliala som van.pudingom s van.luskom aa namiesto brusnic som dala nasekanu coko, nabuduce dam oriesky ?