Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aký by bol život bez Vianoc? Jednoducho december by ušiel ako voda a prišiel by Nový rok bez toho, aby sme dva týždne vypekali sladké“cukroví“, ťahali domov voňavé ihličnany, riešili darčeky a prekvapenia pre našich najbližších a celkovo bez toho, aby sme aspoň na pár dní spomalili a uvedomili si čaro Vianoc.
Som rada, že nemusím žiť vo svete bez Vianoc. Možno je dobré, že každý jeden rok končíme takýmto krásnym obdobím, kedy si po 11 mesiacoch naháňania sa, skvelých zážitkov, ťažkých okamihov i veľkých, či menších zmien uvedomíme/ alebo mali by sme si uvedomiť, čo je pre nás v živote dôležité a venujeme čas ľuďom, ktorí sú pre nás nenahraditeľní, no občas na nich pri toľkých povinnostiach zabúdame… Možno to bude znieť blbo, ale Vianoce sú podľa mňa taký veľký výkričník nášho svedomia a vedomia. Mnohí ho nepotrebujú, mnohým zasvieti kontrolka práve v tomto období a to úplne stačí na to, aby sme mohli povedať, že vianočný čas má svoj zmysel…
Pre mňa osobne je najvyššou métou (aj keď s mojou povahou je to neuveriteľne ťažkééé) správať sa po celý rok tak, akoby boli Vianoce každý deň 🙂
Toľko moje predvianočné, sviatočné kontemplácie a už vás veru nebudem zaťažovať filozofovaním. Mám pre vás opäť jeden super recept na tieto perníkové kolieska s orieškovým krémom. Ten je taký skvelý, že keď som ich plnila, krém som vyjedala a musela som dorábať druhú dávku:)
Perníkové kolieska s orieškovým krémom
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 150 g masla
- 70 g mletých lieskových orieškov
- 60 g práškového cukru
- 1 ČL perníkového korenia
- 1 PL kakaa
- 170 g lieskovo-orieškového krému (napr. Nutella)
- 100 g masla
- 70 g mletých lieskových alebo iných orieškov
POSTUP
- Najprv si pripravíme cesto. Vymiešame múku, na kocky nasekané maslo, jemne mleté orechy, cukor, perníkové korenie, kakao a vypracujeme tuhé cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 2 hodiny zachladiť.
- Cesto rozdelíme na menšie časti a rozvaľkáme natenko a vykrajujeme kolieska. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a kolieska dáme piecť na 10-15 minút. Upečené necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme krém. Vyšľaháme lieskovo-orieškový krém s maslom a orechami. Kolieska zlepujeme krémom a odložíme do chladničky stuhnúť.
- Ak chceme, môžeme po zatuhnutí kolieska namáčať do čokoládovej polevy a posypať mandľovými lupienkami.
- Skladujeme v chlade.
Aneta says
Neni tam písané vajíčko dobre sa to spojí?
The Story of a Cake says
Ahoj Anet, nedavala som vajco a cesto drzalo pokope:)
Jana Husarova says
A koľko kúskov víde s jednej dávky? 🙂
Kristína says
Ahoj, čím môžem nahradiť špaldovú múku ? Aj obyčajnou hladkou múkou?
The Story of a Cake says
Ahoj Kika, urciteee mozes pouzit aj klasicku, psenicnu hladku:)