Pečená zimná zelenina je moja záchrana počas dlhých chladných jesenných večerov, ale aj ako chutná príloha k akémukoľvek sviatočnému, nedeľnému jedlu. Ja väčšinou kombinujem tekvicu, bataty, mrkvu a cviklu…Tentokrát som mala doma iba tekvicu, červenú cibuľku a cícer, tak som si povedala, že zaexperimentujem a dám dokopy trošku exotickejšiu kombináciu…Tekvicu môžete nakrájať na mesiačiky alebo ako ja, na malé kocky. Pridáte cícer, cibuľku, pridáme olej, osolíme, okoreníme. Pre zvýraznenie chutí pridávam ešte med aj škoricu a ked je tekvica upečená, nadrobím k nej feta syr. Ja osobne ešte dozdobím koriandrom, ktorý milujem, ale môžete ho pokojne aj vynechať…
Tak čo, aj vy ste už podľahli vôni upečenej, zimnej zeleniny?
Ingrediencie:
- 1 menšia tekvica hokkaido
- 1 celá červená cibuľka
- 2 PL trstinového cukru
- konzerva cíceru
- 100 g feta syr
- 3 PL olivového oleja (viac podľa potreby)
- 1 PL medu
- Štipka škorice
- Soľ/čierne korenie
- nasekaný koriander (alebo petržlenová vňať)
POSTUP
- Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si veľký plech s papierom na pečenie.
- Surovú tekvicu opatrne rozkrojíme, vydlabeme a odstránime vnútro (jadrá) a celú ju (aj so šupou) nakrájame na kocky.
- Červenú cibuľku nakrájame na mesiačiky, dáme do misky a zasypeme cukrom.
- Na plech rovnomerne rozložíme kocky tekvice, cibuľové mesiačiky, cícer. Pokropíme olejom, medom. Poprášime trochou škorice. Osolíme, okoreníme podľa chuti.
- Dáme zapiecť do rúry na cca 25 minút.
- K upečenej tekvici primiešame feta syr a môžeme dozdobiť koriandrom.
Lenka says
Hmm…. To je isto pochúťka. Tekvicu zvyčajne pečiem buď naslano alebo nasladko. Takto pečenú tekvicu, kde jej chuť je len podčiarknutá medom a škoricou som ešte neskúšala, som zvedavá na tú chuť 🙂 Pekný deň.