Ako som už stihla vykvákať na FB, leto mi preletelo neuveriteľne rýchlo…Tento rok to celé letné obdobie vnímam akosi inak…Dovolenku som si užila už v máji a preto júl/august bol u mňa skôr spojený s mnohými (aj keď príjemnými) povinnosťami, hlavne dokončovačky okolo našej vymodlenej knihy Príbehy z kuchyne…Avšak kniha je už vonku, predáva sa a my už s Maťkou Dorkou vymýšľame, či sa nepustiť do ďalšieho projektu…Nadišiel september a keď mrkám jedným očkom do môjho diára, vyzerá to na riadnu pracovnú divočinu :DDD Ale viete čo? Celkom sa už teším, lebo ma čaká pár svadobných tort, pripravené mám pre vás jesenné recepty v spolupráci so Sweet Family a prekvapkoooo…v septembri sa ide na Islaaaand! Tak sa teším, že už nemôžem spávať a postupne dokupujem termo vrstvy oblečenia…môžete sa pripraviť na ďalší cestovateľský report;)
A teraz späť k novému, sladkému receptu…Už dlhšie sa mi v hlave povaľovala myšlienka pripraviť opäť Pavlovovej tortu…Vedela som, že môjho muža tento typ koláča neohúri a tak som si eso v rukáve ponechala dlhšie a pripravila som ju u nás doma „na dolniakoch“, kde klasická penová, sušená torta je súčasťou takmer každej oslavy, krstín, svadby….Pavlovu pripravujem vždy inak a toto sa mi zdá zatiaľ najlepšia verzia receptu, je to taký základný recept a dá sa rôzne upravovať. Môžete pridať napríklad aj vanilkový extrakt, či kakao…Nevynechajte však ocot a škrob, inak tortička nebude Pavlova, teda mala by byť zvonka chrumkavá a vnútri mierne peničková:) Ak sa vám to aj nepodarí, nezúfajte…budeme mať snehové pusinky, čo tiež nie je na škodu:))
Ingrediencie na 1 korpus (veľkosť taniera):
4 bielky
200 g práškového preosiateho cukru
1 ČL octu
1 PL kukuričného škrobu
Krém:
250 g mascarpone
100 ml šľahačkovej smotany
1/2 balenia orieškovo-nugátovej nátierky dm BIO (balenie má 400 g)
kešu, hrozno, čučoriedky na ozdobu
POSTUP:
1. Postup je pomerne jednoduchý a zakaždým keď robím Pavlovu, tak si ho mierne prisposobím.
Tentokrát som vyskúšala najzákladnejší recept a to: Vyšľahala som bielky do peny. Postupne som pridávala cukor, ocot, škrob a silno šľaháme, až kým sa nám netvoria pevné, silné špičky z bielkov.
2. Pripravíme si veľký plochý plech na pečenie, vystelieme ho papierom na pečenie a ceruzkou obkreslíme na papier veľký tanier, aby sme si naznačili kruh, do ktorého naložíme bielkový sneh. Ten v strede mierne vyrovnáme, aby nám vznikol okrúhly korpus.
3. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 120 stupňov cca na hodinu. Potom teplotu znížime a dosušíme ešte cca pol hodinu na 100 stupňoch. Rúru vypneme a korpus necháme v rúre vychladnúť. Opakujeme ešte raz, ak chceme tortičku dvojposchodovú z 2 korpusov.
4. Krém si pripravíme vyšľahaním mascarpone s nugátovou nátierkou. Pomaly prišľaháme aj šľahačku, aby krém nabral na objeme a ľahkosti. Krémom natrieme korpus. Ak robíme korpusy dva, zdvojnásobíme aj množstvo krému (tzn. až 500 g mascarpone…)
6. Ozdobíme ovocím podľa sezóny…Ja som dala domáce hrozno, pridala som čučoriedky a kešu.
Zunicka says
Island je laska na prvy pohlad a na cely zivot, na ten sa nezabuda. Ked uvidis, poschopis:) Tak nech vam vyjde pocasie tak ako vyslo nam a ziadne z nakupenych nepremokavych bund sme nemuseli pouzit.
Torta vyzera krasne. Chystam sa pozriet si knizku v knihkupectve, som zvedava, celkom som aj navnadena, ked citam vsetky tie chvaly:)
The Story of a Cake says
Dakujeeem..to dufam, ze nebude liat a fucaaat celee dni, co tam budeme 😀 Ideme koncom septembra…Supeeer, dufam, ze knizka sa bude paaacit:)
zunicka says
Tak fucaniu sa asi nevyhnete, to je dobre si zobrat cosi na krk a urcite ciapku a rukavice. My sme boli na prelome augusta a septembra a veterno bolo – hlavne v niektorych oblastiach.
Miroslava says
Dobry den,
pouzili ste obycajny ocot, prosim? Vacsinou sa v receptoch na tuto tortu uvadza biely vinny ocot – ten doma nemam, ale ak by to slo aj s obycajnym, o jednu polozku z nakupneho zoznamu by bolo menej!
Dakujem
S pozdravom
Miroslava
The Story of a Cake says
Mirka, je to jedno aky ocot pouzijete:) Moze byt aj jablcny alebo obycajna citronova stava.
Jana says
Dobrý deň,
Môžem z tohto receptu vytvoriť aj mini tortičky pavlovej ? Postup pri pečení je rovnaký?? Ďakujem
Jana
The Story of a Cake says
Urcite sa podaria aj mini torticky, len potom asi pozor na cas pecenia/susenia…
Ing. Jana Priekopová says
Ahoj, chcela by som sa spýtať, či by so mohla piecť korpusy v teplovzdušnej rúre naraz , ak áno pri akej teplote?
Jana
Tana says
aky je cca priemer torty? 24 cm? dakujem. vyzera uzasne a uz dlho dlho sa k nemu odhodlavam
Miram says
Ahoj, mne sa pavlova este nepodarila momentalne peciem dnes uz druhy korpus ? Neviem kde je zrada. Vyslaham do pevnej peny dam vsetko co treba aj taknieje chrumkava 🙁
Radka says
Dobry den. Torticku dat piect na teplovzduch alebo hoeny a spodny ohrev? Dakujem krasne
silvia says
Chcela by som tiez polozit tu istu otazku, aky ohrev nadstavit pri peceni korpusu, dakujem
The story of a cake says
Ahojte baby, ja peciem vzdy spodny a horny ohrev.. Teplovzduch nemam odskusany, ale malo by to fungovat aj tak… Potom teplotu pecenia/susenia aspon o 20 stupnov menej..
Daniela says
Dakujem. Super sa podarila. ?
Anita says
Dobry den prosim chcem sa opytat ako piect Pavlovku aby ostala uplne biela…ja som piekla na 110 stupnov hodinu a potom na 80 stupnov dalsiu hodinu a bola jemne nahnedla 🙁 a prosim na akej funkcii peciete ja som skusala 2x raz dolny ohrev a ventilator a druhy raz dolny ohrev a horuci vzduch a upiekla sa fajn len zhora sa mi prepadla a to vnutro splasklo a akoby sa oddelilo od toho kraju
Anita says
Dobry den prosim chcem sa opytat ako piect Pavlovku aby ostala uplne biela…ja som piekla na 110 stupnov hodinu a potom na 80 stupnov dalsiu hodinu a bola jemne nahnedla 🙁 a prosim na akej funkcii peciete ja som skusala 2x raz dolny ohrev a ventilator a druhy raz dolny ohrev a horuci vzduch a upiekla sa fajn len zhora sa mi prepadla a to vnutro splasklo a akoby sa oddelilo od toho kraju
Katka says
Dobrý večer chcem sa opýtať ako skladovať pavlovej tortu? Môže v chladničke?
Dominika says
Prosim Vas doba pecenia a stupne su pouzivane ake ak mam plynovu ruru? Dakujem za odpoved