Cez víkend sme teda na návšteve u našich nezaháľali a poctivo sa makalo. Stihli sme nielen oberačku hrozna, ale s tatinkou sme si strihli superský pekársky duel (samozrejme, že som ju musela prehovárať:D)
Keďže je sezóna jabĺk v plnom prúde, ja som si vymyslela, že pripravím francúzsky jablkový koláčisko. Chvíľu mi trvalo, kým som si pozháňala recept, ktorý by u nás chutil každému a bol by najnaj. Hlavne na tých francuzákoch sa mi páči, ako krásne ich viete ozdobiť (veľmi veľa inšpirácii v tom našom virtuálnom svete!). A naozaj je to jednoduchý koláč a zvládne to každý. Vôbec sa netreba báť ani krehkého cesta. Ja ho rozvaľkám iba trochu, preložím do tartovej formy a skôr sa snažím ho povytláčať priamo tam. Je to jednoduchšie a menej sa trhá. Zatiaľ som na nič lepšie neprišla.
Pokiaľ ide o druhý recept, tak to zase tatinká pripravila sladký ovocný tunel, ktorý je už jej špecialita. Možno niektorí poznáte a na vás, ktorých upútal na fotkách, uvádzam nižšie aj recept, presne tak ako mi ho nadiktovala tatinká:) No naozaj si dala záležať, musím ju pochváliť:) A aspoň vidíte, že v našej rodine je láska k pečeniu skutočne zrejme zdedená. Aj keď ja som najprv objavila v sebe lásku k jedeniu a to pečenie prišlo tak postupne…Kto by to bol povedal:DD (počúvam dosť často:P)
Ako tak ťukám tieto riadky, popíjam sladký domáci mušt a nostalgicky myslím na to, že čím som staršia (hmm nebodaj aj rozumnejšia…), tým si viac vážim aj také udalosti ako je rodinná oberačko-makačka…Zrejme mi neuveríte, keď vám poviem, že pár rokov dozadu som to nenávidela! Každý, kto ma pozná vie, že oberačka bola pre mňa utrpenie. Ale v súčasnej životnej fáze sú mi tieto chvíle medzi viničnými prútmi naozaj vzácne, užívam si to (aj keď si po pár hodinách strávených v gumákoch pošomrem aj teraz) a teším sa už na ďalší dobrý ročník presne ako bol tento!
Aby vám nebolo ľúto, že ste nám nemohli prísť pomôcť oberať, tu je pár fotiek a čo je najpodstatnejšie – recepty na naše duelové koláče :)) Ešte raz ďakujem, že je taká cool a nechá sa vždy nahovoriť na moje hovadiny:)
- CESTO
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 125 g masla
- 2 žĺtky
- 1 PL cukru
- štipka soli
- 3 PL vody
- PLNKA
- 100 g maslo
- 120 g krupicový cukor
- 1 vanilkový lusk (vybrať vnútro)
- 3 vajcia
- 90 g mletých vlašských orechov
- 50 g hladkej špaldovej múky
- 3 letné jablká na ozdobu (umyté, ošúpané a nakrájané na mesiačiky)
- škoricový cukor na ozdobu
- 2 PL jahodový lekvár (môžeme trochu zahriať)
- Krehké cesto pripravíme zmiešaním múky, masla, soli, cukru, žĺtka a voda. Vytvarujeme z cesta guličku a odložíme na chvíľu do chladu.
- Medzitým si pripravíme veľkú tartovú formu s vyberateľným dnom. Vymastíme ju. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.
- Vyberieme cesto z chladničky a rozvaľkáme ho. Prípadne ho preložíme do formy a roztiahneme po dne aj po stranách. Krehké cesto zapečieme v rúre asi 10 minút do zlatista (najlepšie niečím zaťažiť, aby sa nedvíhalo).
- Necháme vychladnúť.
- Pripravíme si krém. Zmiešame maslo s cukrom a postupne pridávame vajcia. Potom jadro z lusku, mleté orechy, múku. Nalejeme do formy. Ozdobíme jablkovými mesiačikmi.
- Posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť na 170 stupňov asi na 30 minút.
- Ešte horúci koláč potrieme teplým lekvárom a ozdobíme mandľovými lupienkami.
Ingredients
- cesto
- 5 žĺtkov
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 čokoládový puding v prášku
- 4 bielky
- plnka
- 2 dl mlieka
- 1 Zlatý Klas
- 200 g maslo
- 4 PL krupicový cukor
- ovocie podľa chuti (napr, broskyne, kiwi, banán)
Instructions
- Ako formu si pripravíme na tunel srnčí chrbát.
- Na cesto si vyšľaháme 5 žĺtkov s cukrom a vanilkovým cukrom. Primiešame práškový puding a nakoniec primiešame vyšľahané bielky.
- Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 12-13 minút. Necháme mierne vychladnúť.
- Z hotového cesta odkrojíme na šírku asi 10 cm kus a dáme nabok. Zvyšné cesto skrútime.
- Do formy dáme papier na pečenie.
- Vychladnuté skrútené cesto rozbalíme a opäť odkrojíme asi 15 cm. Tento kus natrieme plnkou a vložíme do formy.
- Aj druhý užší kus natrieme plnkou a vložíme do formy. Naukladáme ovocie podľa chuti a navrstvíme plnku.
- Celý tunel uzatvoríme zvyšným cca 10 cm širokým pásom cesta, ktorý sme si na začiatku odložili. Utlačíme, prikryjeme papierom na pečenie a dáme do chladničky na celú noc.
- Tunel zachladený vyklopíme, zbavíme sa papiera na pečenie a môžeme krájať.
- PLNKA: Uvaríme 1 Zlatý Klas v 2 dl mlieka.
- Samostatne vyšľaháme 200 g masla s krupicovým cukrom.
- Nakoniec všetko spolu vyšľaháme.
Pridaj komentár