Leto ubehlo ako voda a opäť je tu september. Ako tak pozerám nostalgicky von oknom, to počasie je naozaj už pravé jesenné a leto je nenávratne preč.Mrholí a je tak sychravo, že človek má chuť zahrabať sa do perín a presnívať celý deň v teple domova. Ja som dnes privítala jeseň jablkovo škoricovým smoothie a k tomu som si pochutnala na sladkých osích hniezdach z celozrnnej múky a recept samozrejme „šérujem“. Tieto hniezda sú extra sladké, šťavnaté a plnené karamelizovanou škoricovo-jablkovou plnkou. Asi si zajtra do práce jedno zoberiem aj na raňajky. Možno dve. Dobrú chuť.
Osie hniezda á la “apple pie”
Ingredients
- Cesto:
- 10g sušeného droždia
- Pol hrnčeka vlažnej vody
- Pol hrnčeka trstinového cukru
- Pol hrnčeka rozpusteného masla
- 1 čajová lyžička soli
- 4 hrnčeky celozrnnej hladkej múky
- 1 vajce (prípadne dve menšie)
- Pol hrnčeka teplého mlieka
- Náplň:
- 6 malých kyslejších jabĺk
- Pol hrnčeka cukru
- ¼ hrnčeka masla
- 2 lyžice rozpusteného masla
- Hrnček trstinového cukru
- Dve lyžice škorice
Instructions
- Najprv si pripravíme cesto. V menšej miske zmiešame cukor, droždie s vlažnou vodou. Necháme odležať 10 minút. Vo veľkej miske vymiešame rozpustené maslo, vajce, soľ a teplé mlieko. Pridáme zmes s droždím a postupne primiešavame múku. Keď už je cesto vymiešané, preklopíme ho z misky na pomúčenú dosku a ešte premiesime 5 minút. Cesto zakryjeme a necháme odležať aspoň hodinu, aby nám dobre vykyslo.
- Medzitým si pripravíme náplň. ¼ hnrčeka masla necháme rozpustiť na panvici a pridáme na malé kocky nakrájané a ošúpané jablká. Pridáme cukor a restujeme asi 10 minút, kým nie sú jablká pekne skaramelizované.
- Keď máme cesto pekne vykysnuté, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme do obdĺžnika približne 35x55 cm. Cesto potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricou vymiešanou s cukrom. Rovnomerne posypeme karamelizovanými jablkami. Cesto opatrne zrolujeme (hlavne rolujeme rovnomerne, lebo vaše osie hniezda budú po nakrájaní krivé ako tie moje). Z tejto hmoty postupne krájame osie hniezda, malo by vyjsť 12 kúskov veľkých osích hniezd. Kto chce menšie hniezda, krája užšie kúsky.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a naukladáme osie hniezda asi 5 cm od seba, nakoľko nám ešte trochu (mne trochu dosť) narastú. Hniezda budú tmavšie, nakoľko sme použili celozrnnú múku. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 20 minút. A chutné, sladké raňajky, vhodné na chladné, jesenné rána, sú hotové.
Martina says
Mňaam….Škorica, jablká a jeseň patria k sebe:)
Ema says
Ahoj, prosím Ťa, koľko gramov má v tomto recepte 1 hrnček? Ďakujem 🙂