V poslednej dobe som musela urobiť toľko životných rozhodnutí, že už aj keď si mám na obede vybrať z denného menu, tak mám mierny hlavobôľ. Ale čo už, keď život celý celučký je o rozhodovaní a človek sa musí zmieriť s tým, že dopredu nevie, čo je tou správnou voľbou. Uvidí sa až časom a veď nakoniec nič nie je stratené. Zase príde ďalšie rozhodovanie:)) A takto si nejako všetci preplávame tým životom. Niekto s ľahkosťou pierka, niekto zase ako ja s väčšími obavami a útrapami v mysli, čo bude ďalej.
No ale keď príde na rozhodovanie, čo upiecť, môj mozog sa s radosťou rozbehne na plné obrátky. Zrejme vo mne ešte doznieva blaženosť a pocit šťastia z podarenej prípravy mojej prvej (prvej!) svadobnej torty (fotken ste si zrejme všimli na FB). Bola to síce nahá torta, nepoťahovaná marcipánom, ani žiadne komplikované marcipánové ozdoby (poviem vám, že z poťahovania toriet marcipánom som už zrejme vyrástla), avšak zo spájania troch poschodí som mala málinko stres:DD Ale bavilo ma to veľmi! A najviac ma motivovalo vedomie, že predstavy nevesty sa zhodovali s tým, čo by som pre ňu chcela vytvoriť a nechala mi pri kreovaní tejto monumentálnej mňamoty prevažne voľnú ruku:))
No a ako vravím, vytvoriť jednoposchodovú nahú tortu nie je až také komplikované ako by sa mohlo zdať. Keď upečiete dobré korpusy, rovnomerne ich rozkrojíte, pripravíte si plnku podľa chuti a aspoň minimálne sa budete snažiť stavbársky ich naukladať na seba, vznikne aspoň nedbalo vyzerajúca nahá torta. A ak si dáte naozaj že záležať, určite vytvoríte kontemporárne veľdielo…a to už neohovorím o zdobení..či už si vyberiete drobné ovocie, kvety alebo grandiózny strapec hrozna a obrovské figy, torta bude vyzerať vždy zaujímavo a vždy inak..tak dúfam, že som vás motivovala a aspoň takúto mini nahotinku (stačí vám forma s priemerom 15 cm) ľavou zadnou pripravíte aj doma a zaručene s ňou ohúrite na každej oslave!:P Tentokrát som veľmi neimprovizovala a ako korpus som použila klasický orechový (určite takýto pečiete aj doma podľa receptu starej mamy) a plnila som mascarpone-tvarohovým krémom. No a čerešničkou bol už len figový džem, lebo….Lebo som chcela:)) Musím mať dôvod?:)
P.S. A nezabudnite na karamel !! Urobili by ste veľkú chybu:PP
Ingredients
- 1 celý korpus
- 3 vajcia (samostatne bielka a žĺtka)
- 150 g cukru
- 150 g polohrubej múky
- 1/4 ČL prášku do pečiva
- 75 g mleté orechy
- 9 PL horúcej vody
- figový džem
- Krém
- 1 balík Zlatý Klas
- 250 ml mlieka
- 1 balík vanilkový cukor
- 250 g jemný tvaroh
- 250 g mascarpone
- 2 PL práškový cukor (viac podľa chuti)
- 1 ČL vanilkový extrakt
- Karamel
- 200 g kryštálový cukor
- 150 ml smotany na šľahanie (mierne zohrejeme)
- 50 g zmäknuté maslo
- ovocie na ozdobu
Instructions
- Rúru si vyhrejeme na 170 stupňov. Pripravíme si formu s priemerom 15 cm a na dno dáme papier na pečenie.
- Vyšľaháme si žĺtka s cukrom. Nakoniec pridáme lyžice vody.
- Samostatne vymiešame múku s práškom a orechami. Primiešame k žĺtkovej zmesi.
- Samostatne vyšľaháme bielka do peny a zľahka stierkou primiešame.
- Nalejeme do formy a dáme piecť na 40-45 minút.
- Vychladnutý korpus prekrojíme na dve polovice a ak chcete štyri korpusy tak ako ja, celý postup pečenia ešte raz zopakujeme.
- Krém pripravíme tak, že v mlieku uvaríme hustý Zlatý Klas s vanilkovým cukrom. Necháme vychladnúť.
- Samostatne vyšľaháme mascarpone s tvarohom a cukrom a esenciou.
- Nakoniec primiešame vychladnutý Zlatý Klas a necháme stuhnúť v chladničke.
- Pripravíme si karamel. Rozpustíme na panvici na miernom plameni cukor. Pridáme za stáleho miešania opatrne maslo a nakoniec smotanu. Necháme karamel vychladnúť.
- Keď máme všetko pripravené, postupne plníme jednotlivé korpusy a ukladáme na seba. Najprv korpus potrieme figovým džemom, potom krémom. Vrchný korpus iba polejeme karamelom.
- Ozdobíme.
Michal says
Ahoj, suroviny na krém v uvedenom recepte sú na jednu dávku korpusu alebo dvojitú, ako si robila ty? Ďakujem za odpoved ?
Mia says
A maslo alebo olej nejde do korpusu
Markéta says
Dobrý den, mám stejný dotaz jako Mia ohledně množství krému…
Děkuju!