V poslednej dobe musím vynaložiť fakt viac námahy, aby som sa dokopala k napísaniu článku na blog a je to čoraz náročnejšie. Niežeby som mala menej času ako trebárs pred rokom či dvoma. Priznám sa, že aj ja sama čítam blogy menej a menej a mám pocit, že hlavná sociálna interakcia a komunita sa sústreďuje na platforme zvanej Instagram.
Občas zápasím s tým, či pridať recept aj na blog, keď je možno jednoduchšie hodiť ho do stories a veľa z vás si vie urobiť printscreen a uložiť si tak recept v telefóne…Na druhej strane sa však zamýšľam nad skutočnosťou, že Instagram a stories tu asi nebudú večne. Tak ako sme sa postupne viacerí presunuli z fejsbúkovej siete na Instagram, tak o pár rokov bude možno aj IG zastaralý a naša virtuálna socializácia sa presunie do iného priestoru. Preto nechcem zanedbávať a zanevrieť na blog, ktorý je, na rozdiel od akýchkoľvek sociálnych sietí, mojím priestorom a mojím virtuálnym svetom. Nikto mi ho nemôže zobrať (ok, hackeri asi áno:), zmeniť, nastaviť nové algoritmy, pridávať reklamy, skrývať obsah či spoplatniť. Takže túto moju dilemku vždy uzavriem tým, že predsa s tým blogom neskončím a občas sa mi podarí prekonať lenivosť, vynaložím tú námahu a hodím recept aj sem. Či už blogujete alebo len čítate blogy, zaujíma ma váš názor. Sledujete ešte blogy? Alebo si radšej pozriete stories na Instagrame, stačí vám to a už sa nepreklikávate na blogové články?
Teraz chcem upriamiť vašu pozornosť na recept, ktorý je vlastne podstatou tohto príspevku, no klasicky som sa zamotala v mojich blogerských úvahách:)
Obyčajná bábovka, pomyslíte si. Avšak ja vás chcem presvedčiť, že tento recept naozaj potrebujete a ak si ju upečiete, neoľutujete. Je vláčna, nadýchaná ako obláčik, z formy sa krásne vyklopila a je dostatočne veľká, aby ste nakŕmili viac hladných krkov:) Ja som ju robila včera večer, bez výčitiek sme už sprášili asi polovicu:)
*použila som veľlú bábovkovú formu Nordicware Rondo Heritage Gold a má objem 2,4 l.
Ingrediencie:
- 5 menších vajec
- 200 g trstinového cukru
- 150 ml rastlinného oleja
- 1,5 dl mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 350 g hladkej múky
- 1,5 ČL škorice
- 150 g mleté vlašské orechy alebo mandle
- 1 balíček prášku do pečiva
- 100 g sušené brusnice alebo hrozienka, namočené na 30 min v rume
POSTUP:
- Rozdelíme si bielky a žĺtky. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a veľkú, velikú bábovkovú fromu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom.
- Pridáme aj olej a ďalej pár minút šľaháme. Pridáme aj mlieko.
- Samostatne zmiešame múku, orechy, prášok do pečiva aj škoricu. Túto suchú zmes pridáme k mokrej zmesi.
- Nakoniec primiešame aj napučané hrozienka, či brusnice. Rum zlejeme.
- Zľahka vmiešame aj vyšľahané bielky.
- Cesto nalejeme do pripravenej bábovkovej formy, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 50 minút pri teplote 180 stupňov.
- Hotovú bábovku necháme chvíľu vychladnúť a pred podávaním prelejeme slaným karamelom.
Erika Kralova says
Dobrý deň,
dnes som si prečítala Vaše zamyslenie či má zmysel pridávať príspevky na blog … tak mi nedá nedať Vám spätnú väzbu : prosím pokračujte v tom. S veľkým záujmom si pozerám Vaše recepty, postrehy, príbehy a fotky, ktoré sú priam umelecké dielka s atmosférou – napríklad dnes – ten brečtan tajuplné zákutie s kamenným múrikom, starým drevinami, do toho fialový orgován .. ach prenieslo ma to niekam inam, predstavujem si kde ste to asi fotili a že by sa mi to páčilo mať aký kútik niekde. Ale očakávate reakciu na to prečo pokračovať v blogu . Ste mladá a preto je pre Vás samozrejmé že uvažujete že ľudia to aj tak sleduju Vaše príspevky na sociálnych sieťach, instagrmoch, facebookoch a ani neviem tieto záležitosti pomenovať všetky, lebo … som zo staršej generácie. Preto je pre mňa blog jediná cesta kde to som schopná viďieť. Som vlastníkom tlačidlového telefonu, som racionalny človek ktorý telefon používa vylučne na telefonovanie a sporadické prijmanie smesiek , Fajkací „ínteligentný “ telefon isto iste nikdy vlastniť nebudem, holt, patrím medzi tých zaostalejších v dnešnom ponímaní … , síce chápem to ako dnešna mladšia generácia podllahla závislosti na telefonoch a sociálnych sieťach, ale je mi týchto ľudí fakt ľuto. Preto som vďačná Vám a pododbným dobrodincom, ktorí ste ochotní deliť sa o svoje myšlienky, svoju prácu a čas s nami na blogu, kde si to my menej prístupní socialnym sieťam môžeme vychutnať bez tej pachute virtuálnej reality … Prajem Vám všetko dobré a neustálu chuť tvoriť.
S podravom čitateľka Erika
Katka says
Dobrý deň, vždy keď prídete nejaký koláčik na bol v, tak ho idem hneď vyskúšať. možno neuverite, ale bola ste prva blogerka, ktorej receptik som vyskúšala a niektoré aj viackrát. a keď sa potrebujem inšpirovať na nejakú tortu, tak vždy idem na Vašu stránku ako prvý. takže prosím, neprestavajte s tým. moje fotky síce nie sú také krásne umelecké, ale vase koláčik mi vždy skraslili deň. a nielen mne 🙂
justLuba says
Dobrý deň, ja sa tiež prikláňam k blogom. Recepty na stories sú len krátko a ľahko ich premeškám. Keď som však tu na blogu, tak aj k iným receptom sa preklikám, na ktoré som už zabudla. Ja totiž nepečiem hneď, ale keď je príležitosť a vtedy dumám, čo by som urobila a na blogoch to obvykle nájdem.
Lenka says
Určite prosím blogovať ďalej… :). Taktiež tu nachádzam inšpiráciu a nielen raz. Na Insta…som ešte nezablúdila a asi ani nezablúdim… 🙂
Mima says
Ahooj 🙂
Ja som ťa objavila práve vďaka odkazu na blog zo sashe. Dúfam ze nevadí že tykám 🙂 Som sice len tichý sledovateľ blogu ale určite by mi tvoje príspevky chýbali. A nielen inšpiratívne recepty pekne pokope, ale aj super cestovateľské zážitky ktoré rozširujú môj travel wishlist miest ktoré chcem raz po výške navštíviť 🙂
Sledujem aj instagram ale blog má pre mňa väčšiu hodnotu, je to niečo ako kniha, ktorú si otvorím keď mám chvíľku čas 🙂
Mima says
A taktiež veľmi oceňujem námahu ktorú musíš vynaložiť pri každom príspevku a každej fotografii.
Jana says
…po–kra–co–vat…pro—-siiiiim….
Katarina says
Znovu raz uzasny recept,taka nadychana a vlacna. A tie brusnice vo vnutry pekne vyniknu v orechovom ceste. Odporucam vyskusat a rozhodne nie len raz?
Zuziak says
Ahoj, ja sa tiež prikláňam k blogu. Sledujem Ťa aj na insta ako @dlhanascrew, zbieram instatné nápady, ktoré si často aj odfotím, ale keď treba vyčistiť mobil, tak screenshoty idú na rad ako prvé. Keď ale potrebujem serióznu radu, skvelý koláč, tortu tak idem vždy sem a na @kitchenette – pre mňa najlepšie foodblogy.
Instagram je instatný a nemá pre mňa takú hodnotu ako blog, lebo ten je pre mňa ako kniha. Je to Tvoj „vymazlený“ denník, Tvoja tvorba. Poď na vec 🙂 čakáme ďalšie články!