Poviem vám, zohnať červené pomaranče je ako poslať Marušku v januári na jahody…Teda aj tie jahody zoženiete v januári na každom kroku. Ale honba za červenými, tzv bloody pomarančami to bol boj! Je pravda, že ich sezóna je krátka (december-marec) a šanca, že sa k nim dopracujete sa v týchto dňoch zvyšuje:)
Viacerí z vás mi odporúčali, že pravé, nefalšované červené pomaranče dostanem určite v Merkúre u našich západných susedov. No a u nás som dala ešte šancu Freshmarketu, kde sa mi v jednom stánku pošťastilo a našla som veľmi pekné kúsky…A ešte krajšie, takmer krvavo bordové pomaranče doniesol Luky už zo spomínaného Merkúru. Takže minulý víkend to u nás vyzeralo tak, že kam ste sa pozreli, bol nejaký „krvavý“ pomarančový fľak :DDD
No a prečo vlastne také haló kvôli pekne sfarbeným, špeci pomarančom? Červené pomaranče sú nielen chutnejšie ako klasické, sú šťavnatejšie a menej kyslé, to je asi hlavný dôvod, prečo ich mám rada. Pri šúpaní s nimi trošku človek bojuje, ide to horšie ako s klasickými, no tá chuť stojí za to:) Je to naozaj kráľ medzi citrusmi:)
Hodia sa nielen do sladkých jedál, koláčov, dezertov, ale výborne osviežia akýkoľvek šalát a ja šťavu z červených pomarančov používam aj do šalátového dresingu. Krásne zafarbia aj akúkoľvek polevu, či krém na tortu:)
Keďže som nemala veľa času na vymýšľanie, požičala som si nápad na obrátený pomarančový koláč od Lindy Lomelino a cesto som prevoňala vlašskými orieškami a škoricou:)
Verím, že vám bude chutiť:)
Obrátený pomarančový koláč (25 cm forma)
- maslo na vymastenie formy
- 1-2 PL trstinového cukru na posypanie formy
- 1-2 červené pomaranče
- 3 celé vajcia
- 160 g trstinového cukru (viac podľa chuti)
- 120 ml rastlinného oleja
- 200 g hladkej (môže byť aj špaldovej) múky
- 100 g mleté vlašské orechy
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka sódy bikarbóny
- štipka soli
- ½ ČL škorice
POSTUP:
- Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 25 cm a vymastíme ju maslom a vysypeme cukrom.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Pomaranče ošúpeme a nakrájame na tenké plátky (ja mám na foto neošúpané, ale odporúčam určite ošúpať:D)
- Pomaranče naukladáme v jednej vrstve na dno formy.
- Vyšľaháme si vajcia s cukrom dopenista a postupne prišľahávame aj olej.
- Pridáme mleté vlašské orechy, múku s práškom do pečiva, sódou, štipkou soli a škoricu.
- Cesto nalejeme alebo lyžičkou dáme do formy, uhladíme a pečieme cca 40-45 minút. (Keď testujeme cesto špajdľou, tá musí zostať suchá)
- Koláčik vyberieme, necháme 5 minút mierne vychladnúť, vyberieme z formy a otočíme dnom nahor. Necháme úplne vychladnúť.
Miška says
Vyzerá fantasticky! Krvavé pomaranče sú teraz v Merkure dokonca v akcii 😉
hruskova torta says
Poznám niečo podobné len s iným ovocím. Tie krvavé pomaranče môžu byt ale fakt dobrý nápad.
Ďakujem za inšpiráciu!
Monika says
Seriózne, toto je jeden z najkrajších foodblogov a najkrajších koláčov 🙂 len by ma zaujímalo či je dosť vysoký aby sa dal prekrojiť a natrieť nejakým krémom?
P. S. Ďakujem za inšpiráciu s bazovým koláčom, bol výborný 🙂
silvia says
Tento koláč mal medzi mojimi priateľmi veľký úspech…mala som len klasické pomaranče a namiesto mletých orechov som použila mleté mandle. 🙂