Je to už pár dní, čo som pridávala nový recept. Je to hlavne tým, že január mi naváľal nečakane veľa roboty a do nepoškvrneného diára začali pribúdať to-do listy a ja som sa ani nenazdala, Vianoce, Nový rok fuč a zrazu je takmer koniec mesiaca…No ale nechápte ma zle, že by som sa sťažovala. Ja som práveže prešťastná, že mám k dispozícii časový priestor robiť niečo, čo ma naozaj baví…
Tento mrkvovo-kokosový dezert už plánujem zverejniť pár dní, no dokopala som sa k tomu žiaľ až dnes…
V Bio raji som si nakúpila mandľovú múku, reku ja ju skombinujem s kokosovou, ktorá mi už pár mesiacov leží smutne na poličke. A reku, urobím ďalší bezlepkový experiment. Už dávnejšie som skúšala paktovať s kokosovou múkou, no pokus bol neúspešný a nezdieľateľný:DD. Neskôr som sa dočítala, že s kokosovou múkou nie sú „žerty“ a síce je to fajná bezlepková náhrada, avšak doporučuje sa kombinovať s inou bezlepkovou múkou (ja som použial mandľovú). No a len v malom množstve, keďže je veľmi savá. Pokiaľ sa chystáte nahradiť v inom recepte múku kokosovou, vedzte, že na záver budete musieť ešte pridávať trochu viac tekutiny, napr. mlieka. V prípade tohto môjho koláčika som nešetrila mrkvovou šťavou…
Na dokonalej chuti koláčika to však nič nezmení. Práveže naopak, benefitom tejto mňamky je, že si ju bez obáv môžu dopriať aj bezlepkáči…Tak čo, idete cez víkend vypekať?
Ingrediencie:
- 1 PL medu
- 100 g trstinový cukor
- 3 celé vajcia
- 100 g nadrobno nastrúhanej mrkvy (plus šťava)
- 100 g kokosový olej
- 130 g mandľovej múky
- 20 g kokosovej múčky
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- štipka soli
- Krém
- 250 g mascarpone
- 2 PL medu
- trošku citrónovej šťavy a nastrúhaná kôra z citróna
- 1 ČL bourbon vanilkový extrakt
POSTUP:
- Vyšľaháme si vajcia s cukrom dopenista. Prišľaháme med, rozpustený kokosový olej.
- Primiešame nastrúhanú mrkvu aj so šťavou.
- Samostatne si vymiešame múky so sódou, škoricou, zázvorom, soľou.
- Múkovú suchú zmes primiešame k zvyšnej zmesi. Pozor, koková múka veľmi saje a môže sa stať, že cesto bude hustejšie. Nič sa nedeje, stačí iba pridať trochu tekutiny, napr. trochu mlieka.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si formu 20 x 20 cm, do ktorej dáme pripravené cesto. Pečieme približne 20 – 25 minút.
- Krém si pripravíme vyšľahaním mascarpone s medom, šťaou, citrónovou kôrou a extraktom.
- Koláčik po vychladnutí natrieme krémom, ozdobíme napr. krúžkami citróna a posypeme čiernym sezamom.
Carmen Santos says
I would like to make this cake but i can’t understend When you use PL
Vanesa says
PL= soup spoon