Je to puding? Je to koláč? Nie dámy a páni, je to francúzsky tradičný clafoutis (čítaj klafuti). Neviem, či by som ho prirovnávala k našej bublanine, je skôr pudingový, hutnejší a na povrchu krásne zapečený. Môžete ho vyjedať ešte teplý len tak zo zapekacej formy ale je skvelý aj na druhý deň. Nezáleží aké ovocie použijete. Clafoutis sa tradične robí s použitím čerešní, no ja som mala doma marhule a broskyne, takže voľba bola jasná. Nabudúce urobím menšiu zmenu a to, že ovocíčko nakrájam na ešte menšie kúsky a koláčik bude už dokonalý:) Prípadne skúste kombináciu maliny, ríbezle alebo podobné kyslejšie ovocíčko.
Postup je naozaj jednoduchý. Všetko treba spolu pekne krásne vymiešať a naliať na vopred pripravené ovocíčko vo forme. Neodporúčam piecť koláčik v tortovej oddeľovacej forme, nakoľko je cesto redšie a mohlo by vytekať. Preto je najsamlepšia voľba zapekacia miska:) Tak čo, idete na to? Clafoutis je zaujímavý koláčik, niekomu chutí, niekto mu nevie prísť na chuť možno práve pre netradičnú koláčovú konzistenciu…Som zvedavá, čo poviete vy:)
Krásny sviatočný deň vám praje vaša Maťka:)
Ingrediencie do veľkej 24 cm formy
(mne toto množstvo vyšlo do jednej 20 cm formy a 2 x 15 cm formy):
- maslo na vytretie formy
- 3 vajcia
- 80 g trstinového cukru
- 75 ml plnotučného mlieka
- 75 ml šľahačkovej smotany
- 140 g bieleho jogurtu gréckeho typu
- 1 ČL vanilkovej esencie
- 50 g ryžovej múky
- 1 PL kokosovej múky
- 1 PL škrobu (zemiakový alebo tapioka)
- štipka soli
- 1 PL kakaa
- 2 broskyne nakrájané na mesiačiky alebo ešte lepšie – na kocky
- asi 5 marhúľ rozrezaných na polovice alebo tiež na kocky
POSTUP
- Rúru vyhrejeme na 190 stupňov.
- Pripravíme si buď veľkú tartovú formu, môže byť aj veľká zapekacia miska a vymastíme ju maslom alebo kokosovým olejom.
- Marhule prepolíme, odkôstkujeme a naukladáme do formy spolu s broskyňovými mesiačikmi. Ovocie môžete kľudne nakrájať na menšie kocky a takto naukadať na dno formy, či zapekacej misy. Marhule môžete vymeniť za hocijaké iné záhradkové ovocie, ktoré doma nájdete.
- Vyšľaháme vajcia s cukrom.
- Pridávame postupne mlieko, smotanu, jogurt, vanilkový extrakt.
- Ďalej pridáme ryžovú múku, kokosovú, škrob aj so štipkou soli.
- Pridáme kakao.
- Zmesou opatrne zalejeme ovocie a dáme piecť do rúry na 30-35 min
Clafoutis je na povrchu krásne zapečený a vnútri by mal mať mierne budingovú konzistenciu. Chutí nielen priamo z rúry ešte horúci ale vaše chuťové bunky poteší aj na druhý deň vychladený z chladničky.
TIP: Ak chcete clafoutis bezlaktózy, skúste nahradiť kravské mlieko mandľovým, smotanu kokosovým mliekom a použite kokosový jogurt.
luc says
Nechapem ako robite tie fotky. To svetlo
..
The story of a cake says
Svetlo prirodzene, rozptylene:) S umelym svetlom nechcem pracovat:(