When life gives you tangerines …bake a cake. Tak ja som si to trochu upravila:) Keď sa doma objaví kýbel mandarínok, vačšinou sa po nich zapráši a nikdy nie je problém, čo s nimi. No keď som ich včera vyjedala a domom sa šírila tá príjemná omamná, sťaby vianočná vôňa, začala som premýšľať, či by sa z nich nedal pripraviť aj nejaký zaujímavý dezert (prípadne len ozdoba). Keďže ovplývam nadbytkom rôznych špecifických orechov, voľba padla na mandle a rýdzo mandľový korpus. Slečinka tu ma inšpirovala svojím receptom na mandľový koláč. A čo upečie Linda predsa nemôže byť zlé, že? Tak som si jej recept ešte mierne poupravila a mandľový voňavý korpus (s trochou pomarančovej šťavy, štipky kardamonu) som skombinovala s lahodným ricotta krémom (ten si samozrejme tiež môžete upraviť podľa chuti, sloboda musí byť). Ale ak sa rozhodnete aj pre Call me cupcake verziu s čokoládovým frostingom, nenahnevám sa :)) Ak by ste sa chceli opýtať, tak že vanilkové lusky mám priamo odtiaľto🙂
Ešte sa pár slovami vrátim k sladkej foodblogerskej výzve od Sweet Family. Vďaka výhre (moja prvá že ozaaaaj výhra v živote, verili by ste tomu??) sme tento víkend konečne aj reálne psychicky, fyzicky oddychovali a ocitli sme sa v čarovnom prostredí Apponyho kaštieľa…Víkend sa niesol v duchu „akákoľvek práca a myšlienky súvisiace s prácou sú zakázané a prísne sankcionované“…a povolené bolo jedine leňošenie, študovanie novej, parádnej kuchárky od kočiek z Jeminé…. plánovanie, čo si dáme na večeru, riešenie komplexného problému „koľkokrát je na raňajkách vhodné vrátiť sa a nabrať si mňamoty zo švédskych stolov“ a večer ťažké rozhodovanie, ktorá sauna (parná, bylinková alebo fínska) poteší naše zmysly viac:PP Naozaj prekrásny výlet. Sobotné počasie bolo ako na objednávku, vyštverali sme sa dokonca aj na ruiny Oponického hradu, kde sme si užili panorámu a hybáááj naspäť do kaštieľa smer wellness. Nevynechali sme ani svetoznámu knižnicu, ktorú dokonca kedysi navštívila aj sexica Josephine Baker. Tančila tam ževraj priamo na biliardovom stole…No nehorázne:DDD Ak ste zvedaví ako to tam vyzeralo, pod fotkami koláča nájdete aj pár momentiek z výletíku v Chateau Appony v Oponiciach.
Ingredients
- Na 1 korpus (ktorý prekrojíme na 2ks) s priemerom 18 cm:
- 200 g mleté mandle
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 1/4 ČL mletého kardamonu
- 4 veľké vajcia (rozdelené na bielky a žĺtky)
- 1 ČL citrónová šťava
- 0,5 dl pomarančová šťava
- 100 g trstinového cukru (rozdelený na 50 g + 50g)
- krém
- 250 g ricotta
- 200 g mascarpone
- 100 g cream cheese (Lučina)
- 2 až 3 PL krupicového cukru (podľa chuti)
- 1 vanilkový lusk (rozrežeme a nožíkom vyberieme vanilku)
- 1 PL pomarančová šťava
- 2 väčšie mandarínky ošúpané a nakrájané na menšie kúsky
- granátové jablko na ozdobu (nemusí byť)
Instructions
- Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pripravíme si formu na pečenie s priemerom 18 cm. Vystelieme ju papierom na pečenie. (ja som si pripravila formy dve, pretože som piekla rovno dvojnásobnú dávku).
- V jednej miske zmiešame mandle, prášok do pečiva, kardamon.
- V druhej miske vyšľaháme žĺtky s 50 g cukru.
- Pridáme mandľovú zmes a nakoniec pomarančovú šťavu.
- Samostatne vyšľaháme bielky so štipkou soli. Asi po minúte šľahania pridáme citrónovú šťavu a potom postupne pridávame cukor.
- Vyšľahané bielky opatrne stierkou primiešame k cestu.
- Nalejeme do tortovej formy a dáme piecť asi cca na 35 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a prerežeme na dve časti (ak by bol koláč v strede mierne prepadnutý, zamaskujeme potom krémom:)
- Krém pripravíme tak, že vyšľaháme ricottu, mascarpone, cream cheese.
- Pridáme cukor, šťavu a vanilku z 1 vanilkového lusku.
- Jednu polovicu koláča natrieme 1/3 krému a naukladáme nakrájané mandarínky.
- Položíme druhú polovicu cesta a opäť natrieme 1/3 krému.
- Zvyšný krém použijeme na obtiahnutie torty (môžeme ľubovoľne ozdobiť) a navrch naukladáme zvyšné mandarínky. Prípadne ozdobíme aj granátovým jablkom.
Karolina says
Ten dort je prostě bomba, nádherný! Hlavně to zdobení stran.
Fotky v duchu Lindy máš stejně krásné jako ona. Moc se mi tento příspěvek dnes líbil.
The Story of a Cake says
Kaji, dakujem! Som rada, ze sa ti torticka paci:)