Ospravedlňujem sa, že som sa k tomuto receptu dostala až po týždni, ale akosi som si celý čas nevedela nájsť čas. Nieže by som mala príšerne veľa povinností, ale zrejme som ostala z toho tepla spomalená a zlenivená. Koncom týždňa som som sa zase venovala Ivanovej kokosovej Bounty torte a sľúbený recept na tieto úžasné muffiny som stále odkladala. Víkend som zase strávila s rodinou a opekačko-stanovačkou presne na naše 1. výročie svadby (ako ten čas letí!!!). Naposledy som stanovala asi v roku 2000, keď som zaspávala pri hudbe pustenej z walkmana a aj to bolo fakt extrémne dobrodružstvo – stan postavený na našom dvore. Tentokrát sme zdvihli latku, predsa len už nie sme deti a stan sme postavili blízko lesa. Poviem vám, že nie je sranda zaspávať v noci v stane pri lese, keď jediné, čo počujete je štekanie srncov v hore, vás od nich oddeľuje iba kus látky a máte pocit, že každú chvíľu zautočia. No ale späť k podstate tohto odkladaného muffinového postu.
Muffiny sú vďačný dezert v tom, že ich viete pripraviť relatívne rýchlo a na množstvo spôsobov, pridať ovocie, či nasekanú tmavú/bielu čokoládu. Dochutiť škoricou alebo pomarančovou, či citrónovou kôrou. A vždy budú chutné. Tiež sa nemusíte báť, v akom poradí pridáte ingrediencie. Základnou zásadou je zmiešať samostatne tekuté a samostatne suché ingrediencie a potom všetko spojiť. V muffinoch niekedy použijem mlieko, inokedy kyslú smotanu a tentokrát jogurt. Výsledkom sú potom trochu hutnejšie muffiny, ale zase v tomto prípade banány pridajú vláčnosť a príjemnú sladkosť. Ja som dala do mojich ešte menej medu, keďže muffiny preferujem menej sladké. Ale 5 polievkových lyžíc je myslím tak akurát na uvedenú dávku (ale kľudne si pridajte podľa vašej chuti).
Ingredients
- Na 9 vačších (alebo 12 menších) muffinov potrebujeme:
- 2 zrelé banány (roztlačené)
- 70 g masla
- 2 vajcia
- 5 PL med
- 210 g celozrnnej hladkej múky
- 1 a 1/2 ČL prášok do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 20 g ovsené vločky
- štipka soli
- 1 ČL pomarančová kôra
- 135 ml jogurt
- 150 g maliny
- 50 g nasekaná čokoláda na drobné kúsky
Instructions
- Maslo vyšľaháme s medom a vajciami.
- Pridáme roztlačené banány a jogurt.
- Samostatne zmiešame múku, vločky, prášok do pečiva, sódu, kôru a soľ.
- Suché ingrediencie primiešame k vlhkým.
- Nakoniec zľahka primiešame čerstvé maliny a nasekanú čokoládu.
- Pečieme na 180 stupňov asi 25-30 minút.
Last week I had no time to sit and write down the recipe for banana-raspberry muffins as I promised. To be honest, I wasn`t terribly busy, but apparently because of that unbearable heat I stayed out of focus, was moving slowly and feeling lazy all the time. At the end of the week I was dealing with my Bounty coconut cake and the promised recipe for these wonderful muffins was put aside. Then I spent my weekend with family bbq-ing and camping (exactly on our first wedding anniversary – why is time passing so quickly !?!). I haven`t been camping since 2000 I guess. What I remember is that I was falling asleep listening to my oldschool walkman. And our tent was built in the backyard, what an adventure ;-). This time we dared to built a tent in the wilderness, near the forest. I’ll tell you that it is fun falling asleep in a tent near the woods, when all you can hear is the barking deer. What is separating you from these wild beasts is just a piece of thin cloth and it can attack you at any moment:D Well, back to the muffins… Muffins are great treat because you can make them in a relatively short time. Just add some fruit or chopped dark/white chocolate. Add some cinnamon flavour, orange or lemon zest. And they will always be wonderful. Don`t be afraid when adding your ingredients. The basic principle is to mix liquids separately and dry ingredients separately and then combine everything together. Sometimes I use milk, sometimes sour cream and this time I added pure yoghurt to my muffin mixture. The result is a little bit dense, but bananas add moisture and natural sweetness. I made them less sweet adding not too much honey, but approx. 5 tablespoons are just enough to beat your sweet cravings.
Ingredients for 9 huge or 12 small muffins:
70 g butter, 2 eggs, 5 tbsp honey, 2 ripe bananas ( mashed ), 210 g wholegrain all purpose flour, 1 and 1/2 tsp baking powder, 1/2 tsp baking soda, 20 g oatmeal, pinch of salt, 1 teaspoon orange zest, 135 ml yogurt, 150 g raspberries, 50 g chopped dark chocolate.
Instructions 1. Whisk butter with honey and eggs. 2. Add mashed bananas and yogurt. 3. Separately mix the flour , oats, baking powder, baking soda , salt and zest . 4. Stir in the dry ingredients to the wet. 5. Finally gently stir in fresh raspberries and chocolate.Bake at 180 degrees for about 25-30 minutes .
CakeSpy says
They look beautiful.
ZuZu says
mňam tak tieto určite vyskúšam, na muffin-kách som závislák 😀
katka says
byly skvělé! jen jsem nedávala maliny, které jsem neměla k dispozici, obohatila jsem o vlašské ořechy a zmizely jak pára nad hrncem
Ada says
Prosím vás ked chcem vymenit múku za špaldovú, dá sa? príp. akú špaldovú doporučujete, aby sa muffin podarili?