Jablkovú múku som už dlhšie obchádzala v jednom mini obchodíku v podchode na Hodžku…Vždy som váhala a naposledy som sa odhodlala k veľmi riskantnému nákupu, že veď doma otestujem ako sa s ňou bude pracovať. Nie som síce „bezlepková“, ale keď pripravujem recepty, myslím aj na vás, ktorí chcete tiež vypekať dobrotky od výmyslu sveta, no musíte sa v niečom obmedzovať..Tak som to tentokrát opäť urobila za vás a môžem vám seriózne oznámiť, že jablková múka je super mega zázrak! Pracovalo sa mi s ňou rovnako dobre ako s obyčajnou múkou. Je pravda, že má trošku hrudky, ale tie stačí rozpučiť lyžičkou alebo rozmixovať. A ďalší veľký benefit je, že koláčik už nemusíte (alebo stačí len minimálne) dosládzať, kedže jablková múka je vyrobená z pomletých sušených jabĺk a tie sú už prirodzene sladké. Takže pomlsajú si všetci milovníci maku, bezlepkáči aj tí, čo veľmi nemusia precukrené koláče. Tak čo, kto sa zajtra púšťa do pečenia? 😉
Makový koláč s jablkovou múkou
Ingrediencie do 22 cm formy:
4 celé vajcia
50 g trstinového cukru (podľa chuti, jablková múka je prirodzene sladká, netreba to preháňať s ďalším cukrom)
90 ml rastlinného oleja
230 ml kyslej smotany
150 g jablkovej múky (je to bezlepková múka z mletých sušených jabĺk)
štipka soli
1 ČL prášok do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
2 PL modrého nemletého maku
2-3 PL bieleho nemletého maku
POSTUP:
1. Najprv si rúru vyhrejeme na 170 stupňov. Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 22 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
2. Vyšľaháme si do peny celé vajcia s cukrom. Následne pridávame a zašľahávame olej. Pridáme kyslú smotanu a primiešame ešte mak, aj modrý aj biely.
3. Samostatne si zmiešame jablkovú múku s práškom, sódou a štipkou soli. Túto suchú zmes primiešame k ostatnej zmesi.
4. Cesto nalejeme do formy, uhladíme a dáme piecť do rúry na cca 40 -45 minút.
TIP: Ak nechcete použiť jablkovú múku, kľudne ju nahraďte klasickou hladkou pšeničnou alebo špaldovou. Avšak v takomto prípade už musíte pridávať viac cukru (cca 150 – 170 g trstinového cukru). Jablková múka, ktorú som použila, je prirodzene sladká, nakoľko sa pripravuje mletím sušených jabĺk, a preto netreba pridávať cukor vôbec alebo len trochu.
Sláwka says
Ahoj. Myslíš žeby som si mohla jablkovú múku spraviť aj doma? Rsp aký mlynček by bol vhodný? ?
katkace says
Jablkova muka je vlastne teda aj jablcna vlaknina,kedze je vlaknina mleza zo.susenych jablk ?
ak je to to iste,malo by sa s vlakninou optatrne
The Story of a Cake says
Ano, urcite..podla popisov muky aj vlakniny, mi to prislo to iste, susene pomlete jablka…a opatrne tak ako so vsetkym, ale je to super alternativa pre ludi, ktory nemozu lepok a obcas si chcu dopriat sladky dezert..a samozrejme, aj tie bezlepkove muky treba asi striedat alebo kombinovat.