Dnes mám narodeniny. Som rada, že som narodená v tomto období, kedy sa jar už väčšinou definitívne dostáva do vedenia, zelená farba začína vonku prevažovať a slnečné lúče nás šteklia už priamo v posteli po zobudení a aj energie akosi pribúda. Taktiež sa blížia veľkonočné sviatky, obchody sú zaplnené farebnými vajkami alias kraslicami, venčekmi a inými veselými ozdobami…
Ja teda oslavujem aj to, že som o rok staršia. A múdrejšia? To by som až tak s istotou netvrdila… No ale každopádne som bohatšia o ďalšie množstvo skúseností, vedomostí, cestovateľských zážitkov. Bol to rok života plný vďačnosti za to, čo mám, čo som sa naučila, čomu sa venujem a čo môžem dávať ďalej ostatným…
No tento rok môjho života bol aj plný pár negatívnych momentov… Bol to aj rok pádov, depiek, sklamaní, či nervozity z neznáma a z toho, že si neviem zodpovedať už ani tú základnú otázku Quo vadis? Keď človek žije zo dňa na deň, možno veľa vecí nevníma, ale keď sa za sebou obzrie napríklad takto v deň, keď je o rok starší, zvyčajne si uvedomí, že sa toho udialo nekonečne veľa a všetky udalosti mali nejaký zmysel.
Aj vy si každý rok na narodky takto bilancujete životné posuny a pocity? Je to občas na depku, ja viem…Ale mladší už nebudeme, a tak by sme si radšej mali vážiť, že tie narodeniny môžeme oslavovať. A hlavne, že máme okolo seba blízkych ľudí, ktorí na nás myslia a tešia sa z toho s nami…A tiež momenty, kedy do nášho života občas vstúpia noví ľudia a nové projekty, či výzvy…
Keď ma nedávno oslovili zo SASHE so žiadosťou o spoluprácu, neváhala som ani chvíľu. Sashe je jeden unikátny projekt, ktorému fandím už od začiatkov a je naozaj vidno, že je robený s láskou. S láskou k pekným, ručne vyrábaným veciam a s úmyslom, čo najviac podporovať a zviditeľňovať ľudí, ktorí takúto lásku tiež prechovávajú a neboja sa pustiť vlastnými rukami do niečoho kreatívneho. Podľa mňa aj SASHE dopomohlo tomu, aby sa slovenské handmade výrobky a slovenský design začali brať vážne a hodnotne…
Jedným zo šikovných predajcov, ktorým osobne držím palce, je aj spoločnosť RENITBETON. Pôsobí na našom trhu už dlhšiu dobu, no len pred pár rokmi napadlo šikovnej Ivanke, že veď betón môže mať okrem architektonickej úlohy, aj krásnu dekoratívnu a estetickú funkciu! A začala sa venovať výrobe betónových kvetináčov, vázičiek, mydelničiek a najnovšie do sady pribudol aj tento nádherný, betónový stojan na torty. A ja som už jeho hrdou majiteľkou ako môžete vidieť nižšie na fotkách! Je dokonalý, minimalistický a bude sa vynímať na každom veľkonočne prestrenom stole. A vôbec nie je ťažký ako som si pri predstave betónového stojanu myslela…Mňa okrem stojanu dostali aj betónové vázičky, či iné betónové maličkosti. Napríklad pozrite na tie krásne, betónové stojany na vajíčka… No nie sú na zahryznutie(pokiaľ by neboli z betónu samozrejme)?:DDD
Tak čo, aj vy tento rok ladíte veľkonočnú výzdobu do betónova?;)))
Inak ja som si moju veľkonočnú atmošku spestrila vďaka SASHE aj bielymi keramickými kraslicami „natvrdo“ od DesignLCH. Koniec nudným krasliciam, tento rok sú hitom štýlové, zlatom zdobené vajíčka!
Ingrediencie na makovú tortu:
- 100 g masla
- 100 g trstinového cukru (50 g plus 50 g)
- 3 žĺtky
- 3 bielky
- 1/2 dl oleja
- 200 g mletého maku
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 120 g kvalitnej tmavej čokolády
Krém
- 2 ks avokádo
- 1 banán
- 120 g rozpustenej čokolády
- 2 PL kakaa
- 1-2 PL medu (med podľa chuti)
maliny na ozdobu, malinový lekvár
POSTUP:
- Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov.
- Najprv si vyšľaháme maslo s 50 g cukru do penista.
- Prišľaháme žĺtky.
- Pridáme olej.
- Samostatne zmiešame mak, prášok do pečiva, soľ. Primiešame k maslovej zmesi.
- Pridáme nastrúhanú čokoládu.
- Samostatne vyšľaháme bielky. Keď sú vyšľahané, zašľaháme k nim ešte 50 g cukru.
- Bielky opatrne stierkou primiešame k makovej zmesi.
- Cesto dáme do 18 cm formy, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie.
- Koláč dáme piecť na cca 30 – 35 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme na dve časti.
- Krém pripravíme tak, že v mixéri rozmixujeme zrelé avokáda na krém. Pridáme banán, rozpustenú čokoládu, med, kakao. Premixujeme.
- Korpus môžeme potrieť lekvárom, až potom 1/2 avo krému. Na krém rozhodíme pár malín. Prikryjeme druhým korpusom. Ten natrieme druhou 1/2 avo krému a ozdobíme zvyšnými malinami.
erika says
Marti Bože môj ty by si mala blogovaťbna všetkých frontoch móda design si talent ? Na tvoju otázku bilancujete? A mam už fantastických 41? a ze som mala 40 to akoby bolo včera? som ryba milujem jar ajnpretobze dostavam darčeky kúpila som si sukňu a prisaham ze keď som uvidela tvoju kyticu prvé čo mi napadlo bolo ze je ako moja sukňa ? sú na nej všetky farby tvojich kvetov schválne sú pozri Next urcite ju podľa mojhobopisu najdeš? no a tvoja torta!! mak žiadna muka a plnka z môjho milovaného avokada tu musím vyskúšať vyzera ako že bez vyčitiek svedomia cau e. dám tri kusy ? dakujem za skvelu inšpiráciu
The Story of a Cake says
Boze Eri, ja milujem tvoje komentare! Vzdy sa tak smejem, dakujem!!! A dufam, ze kolacik bude chutit…
Ela says
Vyzera super, idem skusit 🙂 Chcem sa len opytat, kolko vydrzi to avokado v kreme? Nezjeme celu tortu naraz, kolko dni myslite mozem tortu „skladovat“ bez toho aby sa krem pokazil? Dakujem, ela
Lucia says
Neskutocne dobry 🙂 robila som ho sice v klasickej tortovej forme, takze nebol dvojposchodovy, ale fakt skvely. Vyskusam urcite aj ine Vase recepty! 🙂