Každý trávil posledný piatkový večer inak. Niekto si chystal outfit na žúr, iní išli do kina a my sme sa s Lukym vybrali na samozber paradajok. A teda nie hocijakých paradajok. Instastories zaplavili príspevky o samozbere krásnych domácich, voňavých a farebných paradajok na Družstve. Aj my sme zatúžili spoznať tento paradajkový PARADise a celkom ma potešilo, keď som si vygooglila, že sa nachádza iba pár km za Bratislavou, smerom na Vlčie hrdlo.
Predovšetkým ma sem ťahala predstava, že tu konečne objavím a ochutnám množstvo zaujímavých druhov, ktoré nikde inde na Slovensku nezoženiem. Nazbieram si tu toľko paradajok, koľko chcem a vyberiem si presne tie druhy, ktoré mi najviac chutia a najvaic ma farebne bavia (áno, jem aj očami, veď viete :D) A počas zbierania môžem ochutnávať do prasknutia. Celkom lákavé pre každého milovníka sladučkých, voňavých bio rajčín ako z domácej záhradky:)
My sme si nazbierali asi 4 kilá, v podstate taká malá domáca ochutnávka. Zatiaľ som sa nepustila do žiadneho kečupu, ani pretlaku. Pravda je, že nám najviac chutia rajčinky čerstvé, len tak na dobrom chlebíku s maslom a jemne posolené. To je letná dokonalosť, na ktorú vám samozrejme recept nebudem dávať :DDD
No ale viacerí ste mi písali, že by sa vám hodil recept na nejaký slaný koláč s paradajkami. Tak vám sem rovno pridávam rýchly recept na ricottový koláč na lístkovom ceste, ktorý som robila v sobotu a vidieť ste ho mohli napr. aj na mojom Instagrame alebo ho nájdete aj tu medzi fotkami nižšie:)
A nájdete tu recepty rovno dva. Ten druhý je na môj obľúbený toskánsky šalát panzanella, ktorý som prvýkrát chutnala /prekvapivo/ v Toskánsku 😀 Nie je to síce presný, originálny recept, ja som si ho pozmenila podľa toho, čo bolo u nás v chladničke. Základom je ale vždy kombinácia chrumkavých chlebových kociek a nakrájaných paradajok a veľa veľa olivového oleja:) Niektorí kuchári do tohto šalátu pridávajú napr. aj cibuľku, olivy, kapary…Hocijakú verziu zvolíte, tento šalát si určite zamilujete aj vy!
RECEPTY NÁJDETE POD FOTKAMI 🙂
Panzanella šalát
- 2 krajce staršieho chleba
- Soľ/čierne korenie/sušené oregano
- 1 PL olivového oleja
- 5-6 veľkých paradajok (alebo primerané množstvo menších)
- Hrsť čerstvej bazalky
- 2 hrste rukoly
Dresing
- 5 PL olivového oleja
- 2 PL balsamico octu
- Soľ/čierne korenie
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- Hrsť nasekaných vlašských orechov
POSTUP
- Na suchej panvici chvíľku opečieme nasekané vlašské orechy, kým nezačnú rozvoniavať. Odložíme v miske bokom.
- Na tej istej panvici na lyžici oleja opečieme na kocky nakrájané chlebíky. Opečené odložíme bokom.
- Nakrájame si paradajky na menšie kúsky a dáme do veľkej šalátovej misy. Pridáme rukolu, nasekanú bazalku.
- Pridáme tiež kocky chleba a celé prelejeme dresingom (viac, menej podľa chuti).
Paradajkový slaný koláč Rainbow
- 300 g lístkového cesta
- 250 g ricotta
- 3-4 ks veľkých mäsitých paradajok (najlepšie farebné)
- Soľ/čierne korenie
- Sušené oregano
- Sušený tymián
- kapary (môžete vynechať, ja som tiež zabudla, ale mala som to v pláne :D)
POSTUP
- Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Paradajky nakrájame na tenšie kolieska a odložíme bokom.
- Na veľký plech si roztiahneme lístkové cesto.
- Ricottu osolíme, okoreníme, pridáme sušené oregano aj tymián. Túto ricottovú zmes natrieme na lístkové cesto.
- Navrch naukladáme kolieska paradajok. Môžeme ešte jemne dosoliť podľa chuti.
- Ja som navrch chcela pridať ešte moje obľúbené kapary, ale zabudla som. Takže vy túto chybu neurobte 😀
Stanislava Králiková says
Dobry den, rada by som vyskusala, len sa chcem poradit, co navrhujete namiesto ricotty, kedze som ju momentalne u nas nezohnala. Dakujem pekne za odpoved.
The Story of a Cake says
Ahoj Stanka, skus kludne kozi syr alebo mozzarellu:)