Dnešný letný deň voňal po čerešniach. Doobeda, kým nezačalo pražiť ostré letné slnko to bol zber a poobede sme sa ukrývali v kuchyni a pripravovali sladký lekvár. Zopár čerešní som stihla ukoristiť a poputovali na slávnostnú Pavlovovej tortu. V chladničke zostal jediný malý kúsok, takže testom tento dezert prešiel.
Hoci by sa mohlo zdať, že Pavlovova je niečo neskutočne náročné a sušenie bielkov je celá veda, no nie je to tak. Je to podľa mňa to najjednoduchšie a najfamóznejšie, čo môžete na úvod leta pre svojich cukruchtivých hostí pripraviť. Blysnete sa a takmer bez námahy, to vám môžem zaručiť. Trik spočíva v tom, že bielka musia byť správne vyšľahané a penová hmota poriadne vysušená. Šľahačku buď pridáte tesne pred servírovaním, ak chcete mať Pavlovovej tortu chrumkavejšiu, no my sme ju dali hneď a počkali sme asi 3 hodiny, aby torta trochu zmäkla a potom je to úplná fantázia. Zvonku chrumkavá a vnútri korpus mäkkučký ako marshmallows. Plus stracciatellová šľahačka a na nej sezónne sladké ovocie, kombinácia pre všetky zmysly ako stvorená. Receptov na Pavlovovu je neúrekom, základ je všade takmer rovnaký, treba si len prispôsobiť svojim chúťkam:) Sama som dokonca trochu pozmenila môj predchádzajúci recept a každému veľmi chutil. Ak ste sa teda rozhodli, že sa do tejto pôvodom austrálskej delikatesy pustíte, hádam vám môj návod aspoň trochu uľahčí prípravu:)
Ingredients
- 8 bielkov
- štipka soli
- 350 g krupicového cukru
- 3 PL lyžice citrónovej šťavy
- 2 PL solamylu
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 40 g nastrúhanej čokolády (aspoň 60 % čokoláda)
- 1 vanilkový cukor (celý balík)
- ovocie na ozdobenie
Instructions
- Najprv si vyšľaháme bielka so štipkou soli.
- Do vyšľahaných bielkov postupne po lyžici pridávame krupicový cukor.
- Úplne na záver šľahania pridáme solamyl rozmiešaný v citrónovej šťave.
- Bielka sú vyšľahané, keď otočíte metličku naopak a bielka sa ani nepohnú:P
- Rúru vyhrejeme na 140 stupňov.
- Na plech dáme papier na pečenie a ja si vždy naznačím kruh (obkreslím ceruzkou veľký tanier).
- Hmotu lyžicou nanesieme do kruhu a vytvarujeme tortu do požadovaného tvaru a v strede urobíme miesto pre šľahačku a ovocie. Čím vyššiu tortu urobíme tým lepšie, pretože počas pečenia trochu klesne.
- Dáme piecť/sušiť na 45 minút a potom asi pol hodinu pri teplote 100 stupňov. Rúru neotvárame.
- Ja som nechala ešte dosušiť tortu v pootvorenej rúre (vareška v dvierkach) až do rána.
- Vyšľaháme šľahačku s vanilkovým cukrom a lyžičkou pridáme nastrúhanú čokoládu.
- Nanesieme do stredu torty a ozdobíme ovocím.
Pridaj komentár