Možno ste si všimli, že na mojom Instagrame a blogu to začína virtuálne rozvoniavať kysnutým pečivom… Neviem, asi mám trošku tortový a koláčový blok, som pretortovaná a zachcelo sa mi sladkostí z iného súdka. Najprv kysnutá babka a teraz toto. Dostala som silnú chuť na známe, švédske tradičné uzlíky s kardamonom. Doma v Švédsku sa nazývajú Kardemummabullar (dúfam, že som to napísala správne:D)
Ak milujete škoricové osie hniezda, zamilujete si aj tieto kardamonové uzlíky a ich stáčanie je veľká sranda. To hovorím naozaj bez irónie. Neviem ako vy, ale ja neskutočne, bezhranične milujem vôňu škorice a kardamon začína byť tiež silným hráčom na mojej poličke plnej korenín… Je to menej známa ingrediencia a myslím, že v našich končinách mu musíme urobiť trošku osvetu. Kardamon ma jemne sladkastú a výrazne korenistú chuť. Keď mám chuť na experimenty, zvyčajne ho používam do koláčov, ktoré inak ochucujem škoricou.
No aby bolo jasné, tieto koláčiky som nevymyslela a nechcem si prisvojovať žiadne zásluhy, preto rovno pridávam známe a skvelé blogy, kde sa môžete týmto švédskym, sladkým pokladom inšpirovať tiež a aj ja som tak urobila:
- láska ide cez žalúdok na blogu Môžeš sa vydávať
- vegánsku verziu nájdete u šikovnej food fotografky Jessliciouskitchen
- no a nesmie chýbať silná inšpirácia aj s poučným GIF postupom u Kitchenette
Ingrediencie (16 mini uzlíkov):
- 100 g na kocky nakrájaného masla
- 2,5 dl mlieka
- 1 balenie instantného droždia
- 1 PL plus 70 g trstinového cukru
- 1-2 ČL mletého kardamonu
- štipka soli
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 1 celé vajce
Náplň:
- 100 g zmäknutého masla
- jadro z 1 vanilkového lusku
- 80 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- hrsť mletých mandlí
- 1 vajíčko na potretie uzlíkov
POSTUP:
- V malom hrnci zohrejeme mlieko, maslo, kým sa v mlieku nerozpustí. Necháme vychladnúť, nesmie to byť horúce. Primiešame droždie a 1 PL cukru.
- V inej miske zmiešame zvyšný cukor, múku, soľ, kardamon, vajce. Pridáme kvások a z týchto všetkých ingrediencií vypracujeme konzistentné cesto. Uložíme do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
- Medzitým si pripravíme náplň. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Pridáme vanilku, škoricu.
- Vykysnuté cesto hodíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik o veľkosti klasického plechu na pečenie. Cesto potrieme náplňou a posypeme mletými mandľami. Keďže som celkom nevedela ako dosiahnuť uzlíkový vzhľad, veľmi mi pomohol návod od Markéty na blogu Kitchenette. Tak šup tam, má tam veľmi užitočné GIF, kde to tiež okukáte.
- Ide teda o to, že obdĺžnik cesta si rozdelíte na tri časti a dve bočné časti preložíte do stredu. Tento obdĺžnik treba opäť vyvaľkať na veľkosť menšieho plechu. Cesto rozdelíme na cca 16 častí. Každú časť cesta stočíte do špirály a obmotáte do uzlíka.
- Rúru vyhrejeme na 190 stupňov, uzlíky potrieme rozšľahaným vajíčkom a keď je rúra vyhriata, vložíme ich do rúry a pečieme dozlatista, cca 15 minút.
Silvia says
V zozname ingrediencii je akysi neporiadok s cukrom. Je uvedeny pri naplni a v recepte ho mam zvysny zmiesat do cesta. Bolo by fajn to objasnit, dakujem.