Keď zažiješ vášeň, dotkne sa všetkého, čo vytváraš.
Milujem prípravu koláčov, váženie surovín, bublinky prebúdzajúceho sa kvásku, ruky zašpinené od múky, lepivé cesto medzi prstami, aromatická škorica, či čokoláda až vo vlasoch, rozbíjanie vajíčok, oddeľovanie lenivých bielkov od žĺtkov, unikajúca para a vôňa, keď narýchlo pootvorím rúru, či je koláčik upečený …Všetky tieto mini detaily vytvárajú krásnu mozaiku procesu pečenia.
Avšak moja mozaika by nebola kompletná bez fotografie. Nefotím iba jedlo, ale prostredníctvom fotky jedla sa snažím zachytávať emócie, momentky, okamihy, ktoré sú s jedlom spojené. Momenty, ktoré v nás vyvolajú túžbu a podporia chuť.
Ingrediencie na prípravu uzlíkov:
- 100 g na kocky nakrájaného masla
- 2,5 dl mlieka
- 1 balenie instantného droždia
- 1 PL plus 70 g trstinového cukru
- štipka soli
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 1 celé vajce
Náplň:
- 100 g zmäknutého masla
- 80 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- hrsť mletých mandlí
- 1 vajíčko na potretie uzlíkov
POSTUP:
- V malom hrnci zohrejeme mlieko, maslo, kým sa v mlieku nerozpustí. Necháme vychladnúť, nesmie to byť horúce. Primiešame droždie a 1 PL cukru.
- V inej miske zmiešame zvyšný cukor,múku, soľ, vajce. Pridáme kvások a z týchto všetkých ingrediencií vypracujeme konzistentné cesto. Uložíme do misky, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
- Medzitým pripravíme náplň. Maslo vyšľaháme s cukrom. Pridáme škoricu.
- Vykysnuté cesto hodíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik o veľkosti klasického plechu na pečenie. Cesto potrieme náplňou.
- Obdĺžnik cesta si rozdelíte na tri časti a dve bočné časti preložíte do stredu. Tento obdĺžnik treba opäť vyvaľkať na veľkosť menšieho plechu. Cesto rozdelíme na cca 15 častí. Každú časť cesta stočíte do špirály a obmotáte do uzlíka.
- Rúru vyhrejeme na 190 stupňov, uzlíky potrieme rozšľahaným vajíčkom a keď je rúra vyhriata, vložíme ich do rúry a pečieme dozlatista, cca 15 minút.
Hroznový džem:
- 700 g očistených bobuliek hrozna
- 200 g trstinového cukru
- 1 ČL škorice
- Štipka kardamonu
- Šťava z ½ citróna
POSTUP:
Umyté hrozno dáme do hrnca, pridáme cukor, škoricu, kardamon, šťavu a podlejeme vodou. Povaríme na miernom ohni asi 20-30 minút, občas premiešame a môžeme hrozno aj popučiť, či rovno rozmixovať. Ak nechcete džeme šupky, zmes môžete prepasírovať. Mne vyšiel džem do dvoch malých pohárikov.
Maya says
Ta Vinea je tam trochu trapna. Nemala by si napisat ze sa jedna o reklamu?? Myslim ze je to povinne, ked nie, tak aspon slusne.
Marta says
Ahoj, clanok na blog nie je sucast spolupráce, preto logicky nie je oznaceny. Spolupraca s Vineou prebiehala na socialnych sietach. Vidim, ze nesledujes moj Instagram, pretoze tam som spolupracu riadne oznacila 🙂 Pekny den:)
Veronika says
Ahoj,
v recepte je pisane: 1 PL plus 70 g trstinového cukru
ale tych zvysnych 70g sa nespomina v postupe. Dava sa to do cesta s mukou?
Vdaka 😉
Marta says
Ahoj Veronika, áno do cesta s múkou:) Opravim to v postupe:)
Veronika says
Ahoj Marta,
vdaka za odpoved, ani som si nevsimla ako si rychlo odpisala! Ja uz robim tretiu varku za posledny mesiac, takze tvoj recept mozem len odporucat! 🙂
Lenka says
Vyborne,kazdemu chutia. Len som nejako zabudla pridat mandle tak som uzliky na plechu posypala mandlami a skoricovym cukrom 🙂