UPOZORNENIE: Pri pečení tejto torty nebol ohrozený život žiadneho kolibríka!
Aby ste si nemysleli, že som presedlala kompletne na travel blog, mám pre vás konečne aj jeden recept na nový koláčik, teda rovno na túto luxusnú, jarnú torticu. Nebojte sa, nepiekla som ju na Bali, ale stihla som to ešte pred naším odchodom… Vedela som, že chcem pripraviť niečo svieže, jarné, bujaro to nazdobiť sirôtkami… No nemala som vôbec premyslené príchute, akosi som na nič konkrétne nemala chuť (už som si robila zálusk na tie tony ovocia na Bali:). A potom ma osvietilo, že predsa od založenia môjho blogu, som túžila vyskúšať ospevovanú hummingbird cake, teda tortu kolibrík. Keď som hľadala recept na rôznych zahraničných stránkach, vždy ma zarazilo (a už neprekvapilo) to množstvo cukru, čo tí Amíci dokážu nasypať do korpusov a krémov. Tak som si hovorila, že veď ja ju tiež raz vyskúšam upiecť, ale tie tony cukru zredukujem aspoň na polovicu.
No a nedávno som sa náhodou preklikala na stránku šikovnej českej blogerky Marcely (nechápem, prečo som tie dobroty na jej stránke ešte nepreskúmala, super recepty, aj krásne foto, autentickosť). A čuduj sa svete, ona už koláč testovala, dokonca presne píše, že haldy cukru v amerických receptoch treba úplne ignorovať a riadiť sa vlastnou mierkou sladivosti. Takže sa priznávam, recept na tortu som si požičala od nej, naozaj len mierne upravila (keďže koláč má aj tak zaužívané ingrediencie) a neľutujem! Určite ho bude piecť znova a chápem, čo na ňom tí Američania vidia…Je vláčny, šťavnatý od banánov, ananásu a po zredukovaní cukru, je tak akurát sladký. Tak čo, vyskúšate ho aj vy?
Pozdravujem z Bali!
*inšpirácia na koláčik od českej blogerky Pradobroty
Ingrediencie:
KORPUS
- 200 g hladkej múky
- 1/2 PL sódy bikarbóny
- štipka soli
- 100 g trstinového cukru
- 50 g mleté vlašské orechy
- kôra z 1 pomaranča
- 2 menšie vajcia
- 1 dl oleja
- 130 g ananásových kúskov z konzervy
- 2 menšie banány
KRÉM
- 370 g ricotty
- 200 g mascarpone
- 1,5 dl smotany na šľahanie
- 2 PL krupicový cukor
- 1 celý balík vanilkového cukru
- čerešňový lekvár na potretie korpusu
POSTUP
- Rozmixujeme si spolu ananás (bez vody,ak je z konzervy) a banány. Odložíme.
- Zmiešame múku, sódu, soľ, cukor, orechy, pomarančovú kôru.
- Ručne metličkou prešľaháme vajcia, pridáme olej. A postupne pripojíme striedavo suché a mokré ingrediencie (ananás, banán).
- Cesto nalejeme do formy s priemerom 18 cm, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 45 minút.
- Hotový koláčik necháme vychladnúť, vyberieme ho z formy a rozkrojíme (malo by sa vám podariť až na 3 časti).
- Pripravíme si krém. Vyšľaháme mascarpone s ricottou, cukrom. Postupne prišľahávame aj šľahačkovú smotanu ak, aby bol krém nadýchaný, ale nie príliš riedky.
- Na prvý korpus natrieme džem a krém, pritlačíme druhý korpus. Opäť džem a krém, druhý korpus. A vrchný, tretí korpus natrieme zvyšným krémom a ozdobíme kvetmi, či ovocím.
- Tortička bude najchutnejšia na druhý deň, keď sa všetky chute prepoja:)
Michelangelka says
Do Kolibrika patri určitě ještě skořice ?
The story of a cake says
Anoo, to je pravda. Ja som ju nedala, tak som to tam ani nepisala… ale v origos receptoch je?
Monika says
Pekný deň prajem,
Tie okraje torty mi neobschnu do ďalšieho dňa?
Dakujem
The Story of a cake says
Ahoj Monci, korpusy su olejove, takze aj na druhy den su v pohode…Ja som robila tortu polonahu, ale kludne urob krem z dvojdavky a mozes ju obtriet aj celu:)
Melania says
Zdravím ?. Chcem upiecť tuto tortu na oslavu a chcela by som použiť formu o priemere 27cm….čiže dám všetkého o polovicu viac. Myslite že to bude treba dlhšie aj piecť??? Ďakujem za odpoved
The story of a cake says
Ahoj Melania,
ja by som z dvojnasobnje davky dala kolacik asi do 24 cm formy. V 27 cm bude trochu nizsi, co samozrejme nevadi. Urcite bude potrebne piect trosku dlhsie, skusaj spajdlou:) Verim, ze sa podari a bude chutit!
Melania says
Ďakujem…a určite si nechám poradiť, použijem 24 cm…..už len pre upresnenie…ja som myslela že mám spraviť z 1,5 násobnej dávky….a vy ste spomenuli dvojnásobnú….tak ktorú teda? ?..Ď.
Lenka says
Túto tortu som si vybrala ako narodeninovú a urobila som dobre, chutné cesto.., len všetci hádali, čo som tam zas dala, lebo skúšam všakovaké recepty. Uistila som ich, že v tejto torte sú samé dobré veci… 🙂