Táto Marlenka je viac ako skvelá. Myslím aj chuťovo je exkluzívne sladká a preúžasne medová…v kombinácii s karamelovým krémom. No ale myslela som aj na tradičnú prípravu… Keď si niekto predstaví babračku s medovými lepkavými plátmi, radšej zbehne do supermarketu pre hotové pláty alebo nebodaj pre hotovú marlenku:PPP Nehovorím, že som to nerobila aj ja, priznávam sa pred cteným súdom:)) Keď som kedysi dávno robila moju prvú Marlenku, pri vaľkaní cesta som si zanadávala viac ako za celý môj život na tejto planéte….No a tak som googlila, kombinovala recepty a postupy a nakoniec sa mi osvedčilo toto cesto…je samozrejme tiež lepkavé, ale relatívne dobre sa roztieralo a pláty neboli po upečení hneď tvrdé ako doska..Pekne mäkkučké:)) No a potom karamelovová plnka k tomu, lebo …no ani neviem prečo, lebo som karameloholik. Pridala som k Salku a maslu aj karamelový puding. A poviem vám, bolo to najsuper:)
Dopredu vám úprimne zo srdca hovorím, že pri príprave sa trochu zapotíte a zalepíte, ale to k Marlenke patrí:) No myslím, že tento spôsob ako prísť k medovým plátom je naj a hlavne si ich pripravíte doma vlastnými rukami:) No nie je to paráda?:)
Ingrediencie na 22 cm marlenku:
225 g maslo
270 g práškový cukor
3 vajcia
3-4 PL medu
370 g hladkej múky
1 ČL sóda bikarbóna
Krém
1 uvarené Salko (ja som varila skoro tri hodiny)
200 g zmäknuté maslo
1 karamelový puding uvarený v 4 dl mlieka
nasekané alebo mleté orechy na ozdobu
jedlé kvety na ozdobu
POSTUP
1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo. Pridávame postupne cukor, med, vajcia, múku so sódou. Miešame kým sa cukor nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja.
2. Cesto rozdelíme na 5 častí. Pripravíme si plechy s papierom na pečenie.
3. Na papier nalejeme 1/5 celého cesta a vytvarujeme lyžičkou disk s priemerom cca 22 cm (cesto sa bude nenormálne lepiť, ale vydržte to:)
4. Každé cesto dáme upiecť do rúry na 170 stupňov na max. 10 minút.
5. Z každého cesta odrežeme okraj a necháme pláty vychladnúť.
6. Medzitým si pripravíme krém. Vyšľaháme maslo, pridáme Salko a nakoniec primiešame mierne vychladnutý karamelový puding.
7. Krémom natrieme vychladnuté pláty medového cesta a aj celú marlenku obtrieme krémom.
8. Posypeme orechmi a ozdobíme. Necháme aspoň pár hodín v chlade, kým sa pustíme do krájania.
Erika Dvořáková says
Krásne nafotené, opakujem sa, ale vždy ma to baví rolovať hore a dole :d milujem tie detaily a že vždy ešte niečo na tej fotke objavím. Tvoj lak na nechty gáza pod servírovacím tanierom,tonetka v pozadí, A vždy sa chcem aj povypytovať, ale pripadám si dotieravá:DD tak dnes sa odvážim, aký odtieň laku to je a akej značky a prosím ťa zjete tie nádherné tortiská vyské sami smužom, ak áno,potom na tých fotkách nie si ty :DDDDDDDDDDDDD to nieje možné :DDD že si taká chudá:DDD čau,e.
The Story of a Cake says
Erika, ty mi vzdy taky paradny komentar napises, ze sa potom cely den usmievam:)) Dakujem! A jasne, ze nie si dotierava..praveze ja sa ospravedlnujem, ak niekedy nestiham odpisovat…..a lak je Rimmel Salon Pro c. 128 Mistify me….Tieto Salon Pro mam skoro vsetky, najlepsie su:) A nieeee, nezjeme nikdy vsetko len s muzom….ja vacsinou niekoho vzdy ponuknem alebo poslem rodicom, zoberiem ochutnat do roboty…ale je pravda, ze boli uz aj take tortiska, co sme zvladli dvaja 😀
June @ How to Philosophize with Cake says
Such a beautiful cake! Love the caramel flavors in here. Gorgeous photos, as always 🙂
Viki says
júúúj to vyzerá krásne ! Ako to vieš krásne nadekorovať ♥ Dala by som si taku tortičku 🙂
The Story of a Cake says
Dakujem Viki 🙂
Danka says
Ahoj, ak sa to cesto tak strašne lepí, pomôže rozotierať ho mokrými prstami, alebo namáčať špachtľu do vody pri roztieraní? či radšej nie? neviem, či to tým nepokazím. ďakujem
The Story of a Cake says
Hej, zhej je take funny lepkaveee..ale skus napriklad rozotierat olejovymi prstami, bude sa menej lepit:)
Lenka says
Kde sa prosim daju zohnat take jedle kvietky?
Vdaka, Lenka
The Story of a Cake says
Ahoj Lenka,
tieto si uz nepamatam, ale jedle kvietky zozenies aj v Metre, ci Freshlandii v OC Central…
Simona Deščičková says
Zábavné cesto veru! Avšak, dá sa tomu vyhnúť 🙂
Na spodnú časť formy dáme papier na pečenie a časťou ktorá obopína spodok pricvakneme aj papier. Pri cvakaní jednou dlaňou pridržíme papier ( vo vnútri formy ) aby sa veľmi nenapol a nepotrhal. Môžte ešte úplne kraj formy potrieť maslom a vysypať múkou aby neprilepil. Je to topka! Mne sa to zakaždým podarí. Tak dúfam,že som pomohla aj Vám aj sebe 😀
P.S. zbožňujem Vaše recepty, cestovanie, fotky a nápaditosť ! 🙂
Lucia says
Nadhera!! 🙂 A paci sa mi aj ten napad s papierom vo forme. Ja uz len pridam, ze salko sa nemusi varit 3 hodiny. Staci ho vyliat na teflonovu panvicu a miesat. Bude stacit cca 10 min. a je hotovo. 😉
Katka says
Milujem markenku!!
Tak som opäť napiekla 🙂
Charm as opýtať, vždy keď miesam
Maslo so salkom tak sa mi to vždy zrazí ,
A neviem prečo? Neviete poradiť?
Ďakujem 🙂