Na bazu som tento rok skoro zabudla. Pripomenula mi ju kolegyňa,ktorá domov ťahala kilá cukru na prípravu sirupu a rodičia, ktorí mi posielali milión fotiek kvitnúcej bazy…Tak som si povedala, že keď ju máme aj my hneď pri dome, škoda by bola neurobiť aspoň pár litrov sirupu na domácu spotrebu.
Asi dva roky dozadu som s bazovým sirupom dosť experimentovala (ha, foodblogerka!:D). Chcela som trošku inovovať obyčajný recept s rafinovaným cukrom a použila som trstinový. Viem, že mnohí takto robíte sirup už roky, no pre mňa zostáva top klasika. Ale čo by som ešte rada vyskúšala, je kombinácia bazy a mäty alebo bazovo-medovkový sirup. Hmm, hádam o rok:) Tento rok som ulepená dostatočne:DDD
A pre vás mám nový recept, samozrejme s použitím bazového sirupu. Keďže som doma nemala iný olej, použila som olivový a koláčik mal veľký úspech. Takže odteraz ho budem používať asi častejšie :DDD Koláčik bol vláčny, nadýchaný, citrónový a osviežil ho ešte viac jemný tvarohový krém s trochou bazového sirupu. Chutný a jednoduchý, dokonalá kombinácia!
Ingrediencie do 18 cm formy:
- 2 celé vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 2 PL bazového sirupu
- 1 dl olivového oleja
- 3 PL mlieka
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- kôra z 1 menšieho citróna
Krém
- 250 g jemného tvarohu
- 100 g mascarpone
- 1 – 2 PL bazového sirupu
- 1 PL cukru (ja som dala práškový)
POSTUP:
- Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 18 cm a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Vyšľaháme si vajcia s cukrom dopenista. Prišľaháme bazový sirup a olej.
- Samostatne zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, kôru z citróna.
- Túto suchú zmes primiešavame k mokrej. Nakoniec primiešame mlieko.
- Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na cca 35-40 minút. Upečený koláčik necháme vychladnúť.
- Na vychladnutý koláčik nanesieme krém. Ten si pripravíme vyšľahaním mascarpone s tvarohom a pridáme cukor a bazový sirup. Ja som krém nechcela veľmi sladký.
- Koláčik si ozdobte napríklad bazovými kvetmi.
*alternatívne si môžete koláčik aj prerezať na dve časti a potrieť 1/2 krému, priložiť druhý korpus a potrieť 1/2 krému.
Lucia says
MILUJEM BAZU!!!
už niekoľko týždňov číhame, kedy rozkvitne u nás, aby sme sa mohli vrhnúť na sirup, ale určite vyskúšam aj koláčik, vypadá om-nom-nom-n 🙂
erika says
Ahoj opäť úžasne sfotené? tie staré hárky papiera jeeee bazový sirup sa mi doteraz vždy pokazil…neviem kde robím chybu …pa e.
kika says
dnes vyskúšaný, ďakujem za tip, je super, urobila som hneď 2násobnú dávku , je ako tortička, plnený v strede. 🙂
Lenka says
Vďaka za recept, koláč-tortu som piekla už dvakrát, mala úspech, čo ma potešilo, i keď synčekovi som nevyhovela krémom z tvarohu ani čisto z mascarpone, čo už :)).
ANA MARIA MERCADO GUTIERREZ says
I have a question, how much of olive oil do I need for this recipe? I cannot translate 1 dl of olive oil is…
Could you kindly clarify, please?