Neviem ako je to u vás, no moje piatky sa väčšinou nenesú v párty duchu, ale ako správny introvert sa vždy teším na večer strávený pri dobrom jedle, dezerte, knihe, či seriáli a hlavne konečne v spoločnosti môjho prepracovaného Lukyho… A väčšinou som aj ja po celom týždni taká unavená, že by som na párty zavrela oči už pri vstupných dverách…Ostatný piatok som bola až neobvykle čulá, plná energie a rozhodli sme sa s Lukym, že predsa by sme vybehli do toho nášho mesta okuknúť ako (a či vôbec) to tam žije:) Kým som čakala na jeho návrat z práce, krátila som si čas rozmýšľaním, čo také fajnové by som mohla cez víkend upiecť…V špajzi padol pohľad na dlhé piškóty Savoiardi a pomyslela som si, že sa u nás už dlho neobjavilo tiramisu.
Chcela som vytvoriť niečo iné a jednoduchšie ako klasické tiramisu, tak som vymenila kávu za jahôdky:) Vynechala som ešte vajcia, aj pár ďalších ingrediencií, ktoré patria do pravého tiramisu. No a nebolo to vôbec na škodu! Jahodové tiramisu je sladké, svieže a nasiaknuté omamným amarettom.
Čo viac si priať ako dezert počas dlhých letných večerov na teraske? K tomu ešte pohárik mimózy a taký večer v pohodlí domova tiež nemusí byť na zahodenie, čo poviete?:DDD
Jahodové tiramisu (4 porcie)
- 16 ks piškót Savoiardi (dlhé piškóty)
- 4 PL amaretto
- 200 g jahôd plus jahody na ozdobu
- 2 PL trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ČL vanilkovej esencie
- 200 g mascarpone
150 ml smotany na šľahanie
POSTUP:
- Na tácku alebo podlhovastý tanier naukladáme polovicu piškót.
- Jahody rozmixujeme s 1 – 2 PL trstinového cukru podľa chuti.
- V miske vyšľaháme mascarpone s vanilkovým cukrom a vanilkovou esenciou. Samostatne vyšľaháme vychladenú smotanu na šľahanie. Osladené mascarpone spojíme so smotanou.
- Piškóty teraz rovnomerne polejeme asi 2 PL amaretta. Polejeme ich polovicou rozmixovaných jahôd. A navrch dáme polovicu mascarpone krému.
- Teraz naukladáme druhú polovicu piškót a postup opakujeme. Teda polejeme amarettom, jahodovou omáčkou a mascarpone krémom.
- Vrch ozdobíme čerstvými jahodami alebo aj mandľovými lupienkami.
Toto je samozrejme recept na tzv. nepravé tiramisu. To pravé obsahuje aj vajíčka a iné ingrediencie, ktoré som ja vynechala, lebo som experimentovala. Tiramisu bolo najchutnejšie na druhý deň, keď piškóty poriadne nasiakli vóňou amaretta, krémom a všetky chute sa prepojili do jedného nepredstaviteľne lahodného celku:)
Ak by ste si jahôdky na jahodovisku chceli nazbierať sami,
v širšom okolí Bratislavy je viacero možností na samozber. Napr Rajka, Majcichov, Dunajská Lužná, či Emilove sady.
Pridaj komentár