September sa nám teda pekne rozbehol a síce vonku máme stále letné počasíčko, ja si už v kuchyni fičím na jesennej vlne….Jablčný páj je pre mňa presne symbolom tohto prechodného obdobia, keď sa síce nechcem rozlúčiť s letom a nostalgicky spomínam na teplé večery, no a na druhej strane sa už túžim ráno zababušiť do perín a pri otvorenom okne vdychovať svieži, mrazivý, ranný vzduch…
Keďže mi opäť dochádzala fantázia, čo vyprodukovať z toľkého množstva jabĺk a koláče na plech ma teda nebavia:D, vymyslela som si mriežkovaný jablčník, ktorý sa veľmi rýchlo skamošil so slaným karamelom…Neodolateľná kombinácia chutí, predovšetkým slaný karamel vyzdvihne chuť jabĺk na celkom inú, luxusnú úroveň…No viac vás lákať hádam nemusím a už ste celkom namotivovaní pustiť sa napríklad cez víkend do pečenia jablkových koláčov…
No a viete, že mrežované páje sú teraz veľmi trendy?? Ja som síce ešte pájový amatér a skončila som iba s klasickou mriežkou, no medzi zahraničnými blogermi sa to už hemží rôznymi expertmi na pie art:)) Takže zatiaľ iba mriežky a nabudúce to snáď budú aj kvietky, lístočky, kadejaké zapletané vrkôčky:)
Ingrediencie:
140 g masla
1 celé vajíčko
300 g hladkej múky
2 ČL prášok do pečiva
80 g práškový cukor SWEET FAMILY
600 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
šťava z 1/2 citróna
1 balíček vanilínový cukor
1 vajce na potretie koláča
SLANÝ KARAMEL:
100 g krupicový cukor SWEET FAMILY
50 g masla
70 ml smotana na šľahanie
1 ČL morskej soli
POSTUP:
1. Najprv si pripravíme krehké cesto vymiešaním múky, prášku, cukru, vajíčka a masla. Hotové cesto zabalíme a odložíme na hodinku do chladničky.
2 Medzitým si prichystáme jablká. Očistíme ich a nastrúhame. Pridáme citrónovú šťavu, vanilínový cukor a odložíme.
3. Pripravíme si slaný karamel. Najprv si skaramelizujeme cukor na panvici na miernom ohni. Keď je úplne rozpustený, pridáme za stáleho miešania maslo a po chvíli aj smotanu. Stiahneme z ohňa a ešte chvíľu miešame. Pridáme ešte soľ. Necháme mierne vychladnúť.
4. Krehké cesto si rozdelíme na dve časti. Z jednej vyvaľkáme korpus a druhú odložíme. Prvé cesto prenesieme do formy o veľkosti asi 24 cm (najlepšie s vyberateľným dnom). Cesto by malo byť aj na bokoch formy.
5. Korpus potrieme jednou vrstvou slaného karamelu, potom navrstvíme nastrúhané jablká a nakoniec opäť vrstva slaného karamelu.
6. Z druhej časti cesta, ktoré si vyvaľkáme, narežeme úzke pásiky, ktoré ukladáme striedavo na koláč tak, aby sme vytvorili pekný mriežkovaný vzor 🙂 Môžte sa s koláčom pohrať podľa vlastnej fantázie alebo podľa nálady:) Hotový koláč ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme na 180 stupňov cca 35 minút.
Lenka says
Koláčik je skvelý! Veľmi nám chutil 🙂