Jeseň je pre niekoho veľmi depresívnym obdobím v roku. Skoro sa stmieva, rána sú chladné a hmlisté. Netvrdím, že aj ja občas nechytím jesennú melanchóliu. No za tie 4 roky blogovania som odpozorovala, že práve prichádzajúca jeseň je pre mňa najviac kreatívnym ročným obdobím.
S chladnejším vzduchom, farebnejšou, meniacou sa krajinou sa u mňa prebúdzajú nové sily, prichádzajú nové, inšpiratívne nápady. Aj keď milujem leto a dlhé dni plné svetla, kreativita je u mňa väčšinou na bode mrazu. Je to síce dosť škoda, pretože mám najviac času a najlepšie podmienky na fotenie, ale akosi sa mi nikdy nechce a radšej trávim čas mimo rúry a sporáka.
Druhá vec je, že najradšej pečiem a varím zo surovín, ktoré sú v sezóne práve v tomto období. Slivky, jablká, hrušky, figy, cukiny, tekvice, s nimi ma to čarovanie v kuchyni baví akosi o štipku viac:)
Cez víkend sme s Lukym boli u načich na oberačke a ja som v sobotu objavila v komore tieto krásne a nenormálne sladké jablká. Bolo hneď jasné, čo budem robiť v sobotu večer. Kým ostatní makali vonku okolo hrozna, my s maminou sme sa pustili do prípravy tohto jablkového, extra easy koláčika. Na druhý deň poobede už po ňom nebolo ani stopy, tak verím, že každému zúčastnenému chutil:) A rovno vám sem pridávam recept aj navnaďovacie fotky. Ak máte doma tiež pár ks jabĺčok nazvyš, toto je skvelá jesenná dobrota pre vás:) Jabĺčka môžete celkom iste vymeniť aj za iné ovocie, ktoré vám práve leží na kuchynskej linke, či v komore. Taktiež oriškový korpus je neskutočný, naozaj odporúčam kombo lieskovce- vlašské orechy, no neurazím sa, keď použijete mandle alebo iné orechy:D
A dajte mi vedieť, či sa koláčik podaril 🙂 Budem sa tešiť aj na akékoľvek vylepšenia a inšpirácie 🙂
Dobrú chuť vám želá Maťa
Jablkový koláč:
KORPUS:
- 100 g mletých lieskovcov
- 100 g mletých vlašských orechov
- 80 g masla
- 2 PL trstinového cukru
- 1 žĺtok
KRÉM:
- 250 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 2 celé vajcia
- 60 g trstinového cukru
- 1-2 PL škrobu (ja som použila na zahustenie Zlatý Klas)
- 2-3 sladké jabĺčka
- škoricový cukor na posypanie
- hrsť nasekaných lieskovcov
POSTUP:
- Pripravíme si buď okrúhlu alebo ešte lepšie – tartovú formu s vyberateľným dnom (cca 25 cm priemer). Vystelieme ju papierom na pečenie.
- Pripravíme si cesto na korpus. Zmiešame najemno mleté lieskovce, vlašské orechy, maslo, cukor a žĺtok. Vypracujeme pevnejšie cesto. Ak je príliš lepivé, ešte pridáme mleté oriešky. Cesto stlačíme do tvaru disku, zabalíme do potravinovej fólie a necháme polhodinku odpočívať v chladničke.
- Rúru vyhrejeme na 170 stupňov. Studené cesto vyberieme a prstami natlačíme do formy, aj na boky. Popicháme vidličkou a dáme cesto piecť na 10-15 minút.
- Pripravíme si krém. Vyšľaháme mascarpone s tvarohom. Pridáme po jednom vajcia, potom aj cukor. Nakoniec na zahustenie aj škrob. Krém vylejeme na vychladnutý korpus.
- Jabĺčka očistíme, nakrájame na tenké mesiačiky a husto naukladáme na krém. Posypeme škoricovým cukrom a nasekanými lieskovcami.
- Koláč pečieme v rúre na 160 stupňov asi 50 minút. Necháme úplne vychladnúť a najlepšie aj stuhnúť v chladničke (je to v podstate cheesecake;)
Lenka says
Perfektný, ďakujem za inšpiráciu
Iva says
je fakt skvělý, dnes na něj jdu podruhé 🙂
jana says
musim vyzkusat, na fotke vyzera nadherne