Tak ja som oslávila Halloween s makom medzi zubami…Netradičná maska,ale taká typická pre mňa. Neviem prečo, ale mak a jablká zohrávali v našej rodine pri pečení vždy kľúčovú úlohu. Jablkovo – maková štrúdľa, makové rezance, makové kysnuté koláče, jablkové koláče na viac spôsobov… Osobne milujem tiež lokše plnené makom a Vianoce bez makových opekancov si zase nevie predstaviť môj ocino…Keďže v rodine máme aj genetickú predispozíciu na osteoporózu, takáto maková prevencia tiež nie je zlá. A preto som si dnes odrezala taký malilinký kúsok tejto torty hneď dvakrát. Okey, tak nebol až taký malilinký. Ale vy mi to isto odpustíte. Hlavne potom ako si upečiete túto opiášovú delikatesu.
A tentokrát som sa inšpirovala Dobrým jedlom (novembrové vydanie 2014).
Ingredients
- 200 g masla
- 130 g práškového cukru
- 150 g polohrubej múky
- 50 g zemiakového škrobu
- 3 žĺtka
- 3 bielka
- 1 ČL citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna
- 1,5 deci mlieka
- 60 g nemletého maku
- 1,5 ČL prášku do pečiva
- 250 g mletého maku s cukrom
- 2,5 deci mlieka
- 1 ČL škorice
- 5 menších ošúpaných a nastrúhaných jabĺk
- 1 ks mascarpone (250 g)
- 1 kyslá smotana (250 g)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 3 PL medu
- 6 plátkov želatiny
- nasekané orechy
- 2 PL ríbezľového lekváru
Instructions
- Najprv si pripravíme cesto. Vyšľaháme maslo s cukrom a postupne pridávame žĺtka.
- Múku vymiešame so škrobom, práškom do pečiva, mliekom a citrónovou kôrou. Primiešame k maslu a cukru.
- Samostatne si vyšľaháme bielka s cukrom a tie potom opatrne ručne primiešame k cestu.
- Malú časť (asi 1/3 cesta) odoberieme a primiešame do nej nemletý mak.
- Formu s priemerom asi 26 cm vystelieme papierom na pečenie.
- 2/3 cesta bez maku nalejeme do formy, uhladíme. Navrch opatrne rozlejeme časť cesta s nemletým makom. Tiež uhladíme lyžicou. Dáme piecť na 30 minút pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme si makovú plnku. Mletý mak s cukrom zalejeme teplým mliekom, pridáme škoricu, jablká a varíme na slabom ohni asi 3 minúty.
- Cesto natrieme ríbezľovým lekvárom a pridáme makovú plnku, ktorú lyžicou uhladíme.
- Pripravíme si mascarpone vrstvu. Zmiešame mascarpone s kyslou smotanou, medom, citrónovou šťavou a želatinou pripravenou podľa návodu na obale. Navrstvíme opatrne na makovú plnku a uhladíme. Necháme stuhnúť v chlade aspoň 4 hodiny.
- Ozdobiť môžeme orechami alebo semiačkami:)
Katla says
Uz 3x som si bola zuby umyt 😀 dokonala