Ak vám zostalo ešte pár jabĺčok a neviete čo s nimi, mám skvelý tip. Sľubujem, že celá príprava bude rýchla, jednoduchá, ani nestihnete povedať The Story of a Cake! 😛
Nestarnúcou kombináciou jabĺk a maku predsa nemôžeme nič pokaziť a ani nepoznám ľudskú dušu, ktorá by pohrdla touto klasikou:) Ja som koláčik piekla na plech 20 x 30 cm, avšak môžete ho upiecť aj vo väčšej tortovej, okrúhlej forme s priemerom 27 cm.
Ak nemáte mandle, kľudne použite najemno zomleté vlašské oriešky alebo lieskovce.
Enjoy! 🙂
INGREDIENCIE
- 2 celé vajcia
- 90 g trstinového cukru
- 80 ml oleja
- 150 g mletého maku
- 240 g jogurtu gréckeho typu
- 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL mletej škorice
- 100 g polohrubej múky
- 30 g mletých mandlí
- 3 celé jablká, očistené a nastrúhané nahrubo
POSTUP
- Pripravíme si formu 20 x 30 cm. Vymastíme ju maslom a vysypeme múkou. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
- Vyšľaháme vajcia s cukrom dopenista. Prišľaháme olej. A aj jogurt.
- Zmiešame mletý mak, sódu bikarbónu, škoricu, múku, mleté mandle. Túto suchú zmes primiešame k mokrej.
- Nakoniec pridáme nastrúhané jablká (z ktorých sme predtým jemne vytlačili šťavu).
- Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na cca 30-35 minút.
- Koláčik necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme cukrom.
Katka Soročinova says
Ahoj, naozaj naj kombinacia mak a jablká. Nechcem vsak používať jogurt ani mlieko. Cim by ya to dalo nahradiť?
Vopred dik za odpoved. Katka
The Story of a Cake says
Ahoj Kati, co tak napr. kokosove mlieko alebo nejaky rastlinny jogurt? Neviem sa zarucit, lebo ine alternativy tohto kolacika som neskusala :/
Katka Soročinova says
Ano, aj mna to napadlo. Vyskúšam a dam vedieť:-)
Lea says
Ahoj,
toto bol už tretí koláčik za posledný týždeň ktorý som od Teba piekla. Všetky sa vydarili výborne. Ďakujem že s nami zdieľaš také skvelé recepty! <3
Gabi says
Jednoznacne najlepsi kolacik, aky som kedy jedla! Peciem ho snad uz kazdy tyzden 😀
Mas nejaky tip, ako nahradit muku, aby bol bezlepkovy? 🙂
Dakujem
Mia says
Mandlami. (Aj tak uz v ceste su, tak das viac).